• eyelash growth serum
 • Ma 2021. január 24., vasárnap, Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.

   

  A kurkuma nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Hatásos gyógynövényként sokoldalúan alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, az ájurvédában, több ezer éve alkalmazott gyógyító szer, fűszer. I. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait.

   

  Hatóanyagai


  Két fontos hatóanyaga van, kurkuminszármazékok (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja egy polifenol. A kurkumin erős antioxidáns, terápiás alkalmazása hasonló a biofla-vonoidokhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.


  Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt (GsH-t), melyet a kutatók gyakran a test természetes gyógyító anyagaként neveznek, általában egy aminosavnak tekintik. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert képes kisöpörni a szabadgyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Vélhetően ezért tekintik a kutatók a test legerősebb gyógyító anyagának. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (véd a vegyi anyagoktól). Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag. A kurkumin fájdalomcsillapító, gátolja a prosztaglandinok szintézisét a szervezetben. Kiváló vízhajtó, támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is).


  Kurkuma a gyógyászatban


  Az indiai népgyógyászatban emésztésjavítóként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, csökkenti a gyomorsavtermelést, jó hatású  felfúvódás és  bélgörcsök esetén, segiti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, így csökkenti a trombózisveszélyt; valamint menstruációs panaszok kezelésére.


  Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, sugárzó arany színt kölcsönöz a bőrnek, tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, segíti a kollagéntermelődését kívülről és belülről is. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják és megisszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen sajtolt olajokkal kikeverve is használható a fent emlitett esetekben. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy vajban feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat. Hatékony májvédő, hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag.


  A kurkumával folytatott kísérleteket a 90-es években kezdték el. Brath Aggarwal, a Genentech (biotechnológiai nagyvállalat) egykori kutatójának vezetésével. Aggarwal rákkutatással foglalkozott és figyelme a kurkumin felé fordult. Az 1980-as években Aggarwal volt az, aki azonosította a tumor nekrózis faktort (TNF) alfának és bétának nevezett két molekulát, melyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A TNF molekulák – ha megfelelő helyen szabadulnak fel – nevüknek megfelelően képesek a rákos sejtek elpusztítására. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás – és sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás késztette rá, hogy visszatérjen kezdeti kutatási témájához. Aggarwal felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, döntött úgy, hogy ad egy esélyt a fűszernövénynek.


  „Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát és rászórtuk a sejtekre” – emlékszik vissza Aggarwal. „Nem hittünk a szemünknek, teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását.”


  Aggarwal egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén. Mások azóta vastagbélrák, melanóma és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. A Texas Egyetem kutatói, egereken végzett kísérleteik során arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin a rákot a kezdeti és az előrehaladott fázisban is képes késleltetni – ugyanúgy, ahogy azt a cianidin és sok más bioflavonoid is teszi. A kurkumin megakadályozhatja a metasztázis kialakulását és elterjedését is. A szinte csodálatos gyógyhatás hátterében az állhat, hogy a kurkumin valószínűleg elnyomja annak a proteinnek a hatását, amely kulcsszerepet játszik a metasztázisok kialakulásában.


  A kurkumin gátolja a angiogenézist, a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez . Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Több tápanyagnak lehet ilyen hatása, így a szelén, az A-vitamin, a zöldtea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb.


  Kurkuma – megoldás az Alzheimer gyógyítására?


  Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100000 lakosra jut 3,24 megbetegedés) emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel együttesen okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.


  Az eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján a kurkumin hatékonyan érvényesülhetne többek közt a psychiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer kór kezelésében, gyógyításában.

   


   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей