• eyelash growth serum
 • Ma 2017. október 22., vasárnap, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

  MEDITERRÁN KERT - OTTHON!


  Mi jut eszünkbe egy mediterrán kertről? Talán a korábbi évek utazási emlékei, vagy híres festmények és filmek képei, de lássuk be, valójában nem is mediterrán kertet szeretnénk, hanem egy darabka Olasz-, Francia-, Görög-, vagy Spanyolországot, vagyis mindazt, amit a délvidéki utazásaink hangulatából emlékeinkben megőriztünk. Magyarországon abból a szempontból szerencsés helyzetben vagyunk, hogy úgy élhetjük át a mediterrán hangulatot, hogy közben annak esetleges hátrányaival, a végeláthatatlan tikkasztó nyári forrósággal, a kiszáradt mezőkkel nem kell számolnunk, pedig ezek is a Mediterráneum velejárói.

   

   


  Mit is nevezünk mediterrán növénynek?


  Általában a fény- és melegigényes fákat, örökzöldeket, vagy fásodó szárú növényeket hívjuk így, amelyek ugyanakkor igénylik pihenésükhöz a hűvös, de nem fagyos telet. Ide sorolhatjuk a más kontinensről érkezett, esetenként trópusi, szubtrópusi növényeket, valamint az illatos és burjánzó fűszernövényeket is. A mediterrán növények jelentős része hazánkban csak dézsában, cserépben nevelhető. Kifejezetten napos, vagy nem túl árnyékos kertbe, illetve teraszra ideálisak, és ha sokáig szeretnénk bennük gyönyörködni – végigkövetve teljes kifejlődésüket –, akkor fagymentes helyen való teleltetésükről is gondoskodnunk kell, melyet egzotikus megjelenésükkel és egész nyáron át tartó buja virágpompával hálálnak meg.


  Hogyan valósítsuk meg álmaink mediterrán kertjét?


  Nem csupán az éghajlati különbségek jelentenek igazi kihívást a kert vagy a terasz mediterrán hangulatának kialakítása során – melyet a dézsákban, terrakotta edényekben való elhelyezés ugyan megkönnyít –, hanem a növények megfelelő, valósághű elhelyezése és társítása, az eredeti hangulat, a színek és formák visszaadása is. Törekedjünk a természetességre, a vidám színek és gömbölyded formák kombinációjával bátran kövessük a mediterrán tájak rusztikus, hanyag, kopott eleganciáját.


  Milyen növényeket válasszunk?


  A mediterrán érzést, a varázslatos atmoszférát, a Földközi-tenger mellékének legelterjedtebb virágai és növényei – a leanderek, pálmafák, a citrom- és a narancsfák, olaj- és fügefák, a trópusi hibiszkuszok, a banánfák, a bougainvilleák – által érhetjük el Magyarországon is, hazájuktól többszáz kilométerre északra. Egy mediterrán kertből természetesen nem hiányozhatnak az aromás illatú fűszernövények sem, a menta, a citromfű, a rozmaring, az oregánó és az elengedhetetlen bazsalikom, melyektől fellélegzik a test és szárnyal a lélek. A növények kiválasztását alapvetően meghatározzák teleltetési lehetőségeink.


  Külön említést érdemel a levendula (Lavandula officinalis), amely a provence-i és a gyros-fűszerkeverékek egyik alapanyaga, ráadásul hazánkban némi avartakaróval szabad földben is szinte mindenütt biztonsággal áttelel.


  A Mediterráneum legszívósabb növényei közé tartozik a füge (Ficus carica) is, amely télállóság tekintetében a levendulával vetekszik. Ősi kultúrnövényről van szó, amelyet Magyarországon feltehetően a szőlőtőkéket kiirtó, bornemissza törökök telepítettek meg elsőként – a Gellért-hegy déli lejtőjén többszáz éves példányai is láthatók. Nálunk termést csak a védett helyre ültetett adriai típusú fügefától remélhetünk, amely megjelenésével, tenyeres leveleivel édenkerti harmóniát kölcsönöz kertünknek.


  A gránátalma (Punica granatum) termékenységet szimbolizáló, távoli mítoszokat megidéző növény, mely nyár elején hozza páratlan szépségű virágait, ráadásul egyes fajtái a hazai viszonyok közt a szabadban is átteleltethetőek.


  A pálmákra is gondoljunk egy mediterrán kert kialakításakor, annál is inkább, mivel számos pálmafaj a hazánkban előforduló extrém hidegeket is tolerálja, legyen az akár mínusz 15-20 fok. Erre jó példa a kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) és a kevésbé ismert tűpálma, melyek kiültetése négyéves koruk után javasolható védett mikroklímájú, huzatmentes helyre.  A téltűrő banán (Musa basjoo) pedig már egyenesen a trópusi felé tolhatja el a mediterrán hangulatot. Fontos tudni, hogy csak a növény gyökere fagytűrő, amelyet télire alaposan takarni kell. Bár a növény szára és levelei az első komolyabb fagyoktól elpusztulnak, azonban az áttelelő rizómából tavasszal robbanásszerűen törnek elő a friss hajtások, amelyek néhány hónap elteltével akár a 2-3 méteres magasságot is elérhetik.


  Végül nem feledkezhetünk meg a „legmediterránabbnak” tekintett leanderről (Nerium oleander), mely tavasztól késő őszig ontja piros, sárga, rózsaszín vagy fehér virágait. A leander alapvetően igénytelen növény, a bőséges locsolást, a rendszeres tápoldatozást és a tűző napsütést mámorítóan illatos virágözönnel hálálja meg.


  A hazánkat is érintő éghajlatváltozás, az egyre melegebb és szárazabb nyarak, az extrém UV-sugárzás lassan, de biztosan formálják át és szélesítik a kertjeinkbe ültethető növények palettáját. Érdemes kísérleteznünk!

   

   

   

  Tippek és fortélyok a mediterrán kert építéséhez


  Dekorációs lehetőségek a mediterrán kertben

  Stílusosan buja és romantikus hangulatot árasztanak a növényzet közé elrejtett antik emberábrázolású szobrok, torzók, melyek azonban elegendő teret igényelnek érvényesülésükhöz. A kerti szobroknál nagyobb hangsúlyt fektessünk a növények tároló edényeire, mázas cserepekre, amfórákra és kerti napórákra, de kerüljük a hivalkodó formákat. Virágtartóinkat, meglévő kisebb betonfelületeinket és a lépcsőket házilag is díszíthetjük mozaikkal a korábbi lakásfelújításból megmaradt, vagy törött csempék, járólapok dirib-darabjaiból. Akár a vadonatúj kaspókat, cserepeket és kerámiákat is antikolhatjuk saját kezűleg akrilfestékkel, vagy antikoló pasztával, melyek beszerezhetők a művészellátó boltokban.


  Kisméretű kertünkben rendkívüli hatást érhetünk el nagy felületű, a közvetlen napsugártól védett tükrök ügyes elhelyezésével a kerítés közelében, mely hihetetlen módon kitágítja a teret.


  Pihenés a mediterrán kertben


  A déli fekvésű, erős napsugárzásnak kitett kertekben nagyon fontosak az árnyékolók, féltetők, pergolák, lugasok és kerti pavilonok. A házfalak hűtésére, a teraszok árnyékolására kiválóak a kúszónövények. Bármily meglepő, de néha látványosabb és harmonikusabb egy „szimpla” szőlőlugas, mint bármely különleges virágcsoda.


  Amennyiben van egy idősebb, terebélyes fánk, érdemes lombkoronájának árnyékába tervezni a kerti pihenőhelyet.


  Egyetlen mediterrán kertből sem hiányozhat a víz


  A mediterrán növények fontos jellemzője a nagy víz-, fény- és tápanyagigény, így elhelyezésüknél, gondozásuk során erre mindig legyünk tekintettel.


  Mivel tengerpartot nem tudunk a kertünkbe varázsolni, így annak hangulatát kerti tó, csobogók, fürdőmedence kialakításával, vagy akár egy vízzel telt fahordóval, tehát a vízarchitektúrák hangsúlyozásával csempészhetjük be otthonunkba.


  A kertkapcsolattal rendelkező házfalak, vagy a terasz támfalai kiváló lehetőséget biztosítanak falikutak, vagy szökőkutak és csobogók elhelyezésére, melyek egyúttal a levegő párásításáról is gondoskodnak. A praktikus megfontolások mellett esztétikai szempontból is indokolt a víz minél több megjelenési formáját alkalmazni kertünkben.


  Stílus és esztétika


  Komoly hibát követünk el, amennyiben az örökzöld növények kiválasztása során északi, vagy magashegyi fajtákra esik a választásunk, de bármennyire is furcsán hangzik a smaragdzöld, intenzíven trágyázott, rendszeresen öntözött és nyírt gyepfelület is roppant idegenül hat a miniatűr mediterrán atmoszférában.


  A mediterrán hangulatot fokozhatja a színek megválasztása. A meghatározó alapszínek a fehér, a sárga, a kék és a rozsdabarna, melyek szintén a tenger és a napfény leheletének összetéveszthetetlen varázsát idézik. Legyünk bátrak és használjuk emlékeinkből szőtt fantáziánkat a régi kopott tárgyak és bútorok átalakításakor, lebegjen szemünk előtt mindig két fontos szempont: az egyszerűség és a funkcionalizmus.


  Illatok és ízek


  A pompás virágokon kívül a mediterrán kert szerves részét képezi a fűszerek és gyógynövények balzsamos illata – nem elhanyagolandó persze azok ízlelőbimbóinkra gyakorolt hatása sem.


  Csupán néhányukat kiemelve: a hűség és tisztaság jelképét, a rozmaringot (Rosmarinus officinalis) akár a hungarikumok sorába is állíthatnánk, hiszen a XVII. században egy Európa-szerte ismert illat- és gyógyszer, az Aqua Reginae Hungariae (magyar királyné vize) alkotórészeként híresült el. Antibiotikus hatású és egyben kiváló húsfűszer a zsálya (Salvia), mely segíti a zsíros ételek emésztését.


  És természetesen nem feledkezhetünk meg a jellegzetesen dús aromájú és pikáns ízű bazsalikomról (Ocimum basilicum) sem, melyet egyes népek afrodiziákumként használnak. A falusi menyecskék egy szál bazsalikomot fogtak templomba menet az imakönyv és a fehér keszkenő közé (míg a legények rozmaring szálat tűztek kalapjuk mellé). Az olasz konyha elengedhetetlen fűszernövénye, saláták fontos alkotórésze, fűszerecetek kiváló ízesítője és a pesto szósz alapja.


  Olaszországban minden családnak megvan a saját, féltve őrzött pesto receptje, lássunk egyet ízelítőül Magyarországról is:

  Pesto Alla Kovlazol


  Hozzávalók:


  • egy nagy csokor friss bazsalikom
  • 4 kövér gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál frissen reszelt parmezán
  • 2 evőkanál durvára tört fenyőmag
  • csipetnyi friss petrezselyem
  • leheletnyi rozmaring levél
  • 2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 reszelőhúzásnyi citromhéj
  • tengeri só és őrölt bors ízlés szerint


   

  Elkészítése:


  A friss növényi alkotórészeket kőmozsárban alaposan összezúzzuk (aprítógépben is lehet lélektelenül), felváltva hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a durvára tört fenyőmagot, miközben kevergetve lassanként adagoljuk hozzá az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és krémes állagúvá keverjük. Lezárva, hűtőben hosszú ideig eláll az olajborítás alatt. Kiváló olaszos tésztaételekhez, de akár pirítósra kenve is fenséges ízharmóniát ad.


  Mi teszi különlegessé a mediterrán kertet?


  Az egzotikus növények mellett a kövek és sziklák (melyek nem mellékesen a naptól átforrósodva, felhevülve „fűtik” is környezetüket), a változatos antik építészeti elemek, kerámiák, kaspók, a tenger közelsége és az emberi jelenlét sajátos keveréke teszi egyedülálló hangulatúvá ezeket a kerteket. Optikailag elengedhetetlen a természetes hatáskeltés, a környezetbe való harmonikus illeszkedés.


  Amikor saját kis álomkertünket tervezgetjük, sose feledjük, hogy a kertépítés szabályain túl van még egy roppant fontos szempont: a délszaki növények fokozottabb ápolást, gondozást és némi szakértelmet is igényelnek – mivel kiszakítva eredeti élőhelyükről –, a mi feladatunk, hogy biztosítsuk számukra létfeltételeiket.


  Egy csipet fantáziával a vakációs emlékeink alapján megvalósított mediterrán álomkertünkben minden napunk nyaralás lehet!

   


  Kellemes nyaralást a mediterrán kertjükben!

   

   

  Kovács László Zoltán

  okl. kertészmérnök

  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

   


   

   

   

   

   

   

  Asztrológus, Horoszkóp készítés, Tanácsadás

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей