• eyelash growth serum
 • Ma 2019. november 14., csütörtök, Aliz napja van. Holnap Albert és Lipót napja lesz.

  Méltó emléket állítani a golyóstoll magyar feltalálójának


  Lapunk januári számában tudósításban számoltunk be a golyóstollat feltaláló Bíró László József életmű kiállításáról.

  Az Országos Széchenyi Könyvtár olvasótermének előcsarnokában három hónapon át megtekinthető kiállítást Rácz Sándor, az ajándéktárgyakat, írószereket forgalmazó Viktoria-R cég tulajdonos vezetője szervezte meg és szponzorálta.

   

   

   

   

  A széles látókörű, humanista üzletember az exkluzív írószereket gyártó Montegrappa cég közreműködésével először Milánóban tárta a nyilvánosság elé a polihisztor feltaláló személyének, munkásságának tisztelgő kiállítást, s a múlt év végén onnan hozta haza a bemutatót. A Montegrappa számos különleges, világhírű személyiségek részére kézműves módszerekkel készített, csillagászati árú, egyedi darabjainak rendelkezésre bocsátásával színesítette a látnivalókat.

   

  Rácz úr jelenleg azon fáradozik, a temérdek munkával, szervezéssel és nem csekély anyagi áldozatok árán összehozott tárlatot állandó helyre költöztesse valahol a fővárosban, ahol döntően iskolás tanulók látogathatnák a példaképként népszerűsített feltalálót. Továbbá azt is célul tűzte ki, hogy Bíró László különleges festményei is ott kapjanak végleges helyet, s legyen a hely az arra érdemes ma élő magyar feltalálók klubszerű találkahelye, ahol bemutatkozhatnának, kicserélhetnék gondolataikat, és lehetséges befektetőkkel is kapcsolatba kerülhetnének. Kezdeményezéséhez erkölcsi és anyagi támogató partnereket keres. Addig is szeretné az ország egyes nagyvárosaiba is elvinni a kiállítást.

   

  De honnan is származtatható Rácz úr rajongásszerű érdeklődése, mély tisztelete az Argentínába emigrált sokoldalú feltaláló iránt? Erre a személyes életútja, kiskereskedői munkássága adja meg a választ. Rácz Sándor a nyolcvanas években egy osztrák vállalatnál, a Casino Ausztriánál dolgozott, de tizenhárom év alatt belefáradt az éjszakai életbe. Feladva jól fizető állását 1992-ben megalapította az exkluzív írószereket, mappákat, egyéb nívós ajándéktárgyakat forgalmazó cégét. Boltja először a Lajos utcában, később a Régi Posta utcában, majd a Haris-közben fogadta vásárlóit.

   

  Igényes vevői magas minőségű világmárkákból válogathattak. Közülük is kiemelkedtek az itáliai Montegrappa cég limitált darabszámú termékei. Rácz úr meglátása szerint kétféle toll létezik a piacon: amelyiknek ára, illetve amelyiknek értéke van. Az egyik gépsorokon, betanított munkások közreműködésével készül nagy szériában, döntőrészt beszállítók alkatrészeiből, a másikat hozzáértő szakemberek nagy műgonddal kézzel rakják össze saját gyártású alkatrészekből.

  Ez utóbbi műhelyekben apáról fiúra száll a tudás, a tapasztalat. Ilyen a Montegrappa tollkészítő manufaktúra is, ahol még mindig az idős édesapa terelgeti 45 éves fiát. Összeszerelés után minden darabot kipróbálnak, utána szétszednek, megtisztítanak, újra összeraknak, s csak ez után csomagolnak be végleg. Még kiemelkedőbb figyelmet kapnak a gazdasági, politikai, sport, és filmvilág kimagasló, neves szereplői számára egyedi megrendelésre készülő, sokmillió forintos darabok.

   

  A Viktoria-R tulajdonosa már több mint két évtizedes jó kapcsolatot ápol a patinás olasz gyártóval, és még egyszer sem fordult elő reklamáció az eladott termékeivel szemben.

  A felső kategóriás ajándéktárgyak éves világvásárán a Baselworld-on csupán egyetlen tollgyártó képviselteti magát: a Montegrappa. Standján olyan filmes világsztárok a házigazdák, mint például Sylvester Stallone, Eva Longoria, vagy Salma Hayek.

   

  - Elbűvölt ennek a különös világnak a varázsa és érlelődni kezdett bennem az elhatározás, hogy méltó emléket állítsak a golyóstoll magyar származású feltalálójának, hiszen a klasszikus tintás tollakat felváltó golyósironok uralják ma a piacot – mondta a kiállítás mentora. – Argentínában szinte mindenki tudja, ki volt Bíró László. Neve és emléke köztiszteletnek örvend, születésének és halálának napja ünnepnek számít a távoli országban.

   

  Emléke nálunk, ha feledésbe ugyan még nem merült, nincs kellő súllyal a köztudatban. Pedig élete, munkája, alkotásai révén megérdemelné, hogy az ifjúság elé követendő példaként állítsuk.

  Zárójelben jegezném meg, hogy egykori szülőházán semmilyen emléktábla sem jelzi, ki is élt e falak között. Elgondolásom támogatásra talált a Montegrappánál és Szőcs Géza kormánybiztos (EMMI) is jónak találta ötletemet, bátorított, hogy hozzam össze a kiállítást, gyűjtsek össze minden elérhető relikviát. A feltaláló Buenos Airesben élő nyolcvan éves lánya nagyon örült a kezdeményezésnek, számos dokumentumot, tárgyi emléket bocsátott a rendelkezésemre, így először Milánóban valósulhatott meg a kiállítás. A történethez az is hozzátartozik, hogy Kővári Tamás filmrendező készítetett Bíróról kb. egy órás dokumentumfilmet, melyből 25 percnyi összevágott részletet a kiállítás látogatói megtekinthettek.

   

  Rácz Sándor a kiállítás anyagát nem szívesen bízná valamelyik múzeumra, mert attól tart, idővel a nyilvánosságtól elzárva raktári polcokon porosodnának a nehezen összegyűjtött tárgyak, dokumentumok, mint ahogy az például a Közlekedési Múzeumban történt méltatlanul a feltaláló személyesen használt eredeti tollával. Ezért próbál most segítőket találni az állandó, nyilvános gyűjtemény, emlékszoba megvalósításához, bízva abban, hogy tehetős magánszemélyek, vállalkozások felismerik a téma jelentőségét, és valamelyik önkormányzat esetleg rendelkezésre bocsátana a célra egy használaton kívüli üres helyiséget. Egy híve már van: felesége lelkesedik az ügyért. Pedagógusként jó érzéke van ahhoz, hogyan lehet és kell felébreszteni, irányítani a fiatalok érdeklődését értékes témák, kezdeményezések, személyiségek iránt a korszerű információtechnológiai eszközök használatával.

   

  A VIKTORIA-R egyik partnere, az olasz Montegrappa tollgyártó manufaktúra tisztelegve nagy feltalálónk, Bíró László József emléke előtt, megalkotta a Bíró László József Emléktollat. Szimbolikusan golyóstollra és azok közül is a FORTUNA típusú golyóstollra került világhírű feltalálónk arcképe, mely talán a legismertebb szerte a világon, kezében világhírű találmányával.

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей