• eyelash growth serum
 • Ma 2020. augusztus 12., szerda, Klára napja van. Holnap Ipoly napja lesz.

   

  Budapesten, az egykor szemüvegkeret gyár telephelyén ma kisvállalkozások működnek. Egyikük a különleges profilú Microtherm Kft.

   


   

   

  A hat fős céget ma már minden olyan ipari megrendelő ismeri, amely nagyfrekvenciás, váltakozó elektromágneses teret, mikrohullámú és rádiófrekvenciás energiát használ melegítésre, szárításra, aszalásra, víztelenítésre, fémek hevítésére, olvasztására, műanyagok hegesztésére, gumik vulkanizálására, sterilizálásra és egyéb célokra.  A Microtherm egyedi célberendezéseit, indukciós, dielektromos és mikrohullámú melegítő készülékeit alkalmazzák felületi edzéshez, lágy és kemény forrasztásokhoz, vákuumtechnikai izzításhoz a fényforrás-gyártásban, a csomagoló- és műanyagiparban, a fa-, a bútor és az élelmiszeriparban egyaránt. Amellett, hogy tervezik, gyártják ezeket a speciális eszközöket, javításukról is gondoskodnak, és nagykonyhai mikrohullámú sütők szervizelését is vállalják. Megbízható, jó minőségű készülékeik eljutottak Dubaiba, Moszkvába, Indiába, Szaud-Arábiába, Malajziába és több dél-ázsiai országba is.

  A céget, pontosabban annak jogelődjét Hornyák Dezső villamosmérnök alapította 1982-ben, az Adócső Gyár MEO vezetőjeként. Munkahelyére menet a villamoson olvasta Hétfői Hírekben, hogy a párt az emberek egyéni ambíciójára támaszkodva szeretné élénkíteni a gazdaságot. Konstruktív mérnökember lévén nyomban megmozdult a fantáziája, miként lehetne maszek módon profitálni az évtizedek alatt felhalmozódott tudásból, tapasztalatokból, úgy hogy a vállalat is jól járjon és az általa sebtében összeverbuvált baráti munkacsapat tagjainak fizetési borítékja is vastagabb legyen. Sokat a gyártól érdeklődtek a nagyiparból, nem lehetne-e magyar adócsővel kiváltani a nyugati importból származó, nagy értékű termelőeszközük kulcsfontosságú, tönkrement alkatrészét, generátorcsövét.

  - Mindig az önálló munkavégzés, önfoglalkoztatás, szabadúszás híve voltam. Összeültem néhány általam ismert szakmunkás és mérnök társammal, meg hánytuk vetettük a lehetőségeket, majd létrehoztuk a gyár első vállalti gazdasági munkaközösségét – kezdte a történet elejét Hornyák úr. –Amint befutottak az első megrendelések, adódtak olyan feladatok, amelyek miatt kiútálták a vgmk-t a gyárból. Két munkába azonban már belekezdtünk, le sem tudtuk volna számlázni, ha meg nem alakítjuk saját gmk-nkat. Klasszikus „garázs” vállalkozásként működtünk, bérelt garázsban, fűtetlen, hullámpala tetejű műhelyekben. Télvíz idején egy-egy kiadósabb munka után csaknem mindannyian néhány hét betegszabadságon kúrálgattuk megfázásunkat. Az első tíz évben nem volt saját termékünk, javító, karbantartó szolgáltatásokból éltünk. Így ment ez 1993-ig, amikor az Adócsőgyárat megvette egy amerikai vállalkozó, elcsábítva az egyik mérnök társamat, a másikat meg a konkurencia vitte el, így azután megint újra kellett kezdenem, ezúttal Kft. formájában folytattuk a munkát. Kezdetben nem akadt annyi megrendelésünk, hogy tisztességes mérnöki fizetést tudjak adni alkalmazottaimnak, a fizikai munkások meg arra számítottak, hetek alatt eljön a Kánaán, ezért továbbálltak. Nekem könnyebb dolgom volt, mert amint megszűnt a gyár, nyugdíjaztak, és szinte kedvtelésből, a szakmai kihívás miatt vállalkoztam, másrészt szerettem volna kamatoztatni a vákuumtechnikában eltöltött harminchat esztendőmet. Megint sikerült összeszednem egy kis csapatot, és végül a felszámolásra ítélt szemüvegkeret gyárban találtam alkalmas helyiséget. Egy munka kapcsán a kilencvenes évek elején ismertem meg ezt az üzemet: indukciós eljárással melegítették fel a szemüveg kertetek szárába helyezendő rugalmas fémhuzalt. A gépet mi javítgattuk. Mivel nem tudták kifizetni a munkánkat, felajánlottak egy üzemcsarnokot bérben. Belementünk azzal, hogy az elővásárlás joga a miénk. Később az egész telephelyet sikerült kölcsönökkel, több kis céggel közösen megszerezni. Jelenleg nyolc vállalkozás bérel üzemrészt ebben az ingatlanban.

  A Microtherm kétszáz négyzetméteres területet használ, ennek kiépítették a saját korszerű fűtési rendszerét. Van egy mechanikai műhelyük, ott készülnek a generátorok vázai, a szekrények alumínium lemez borítása, a vízhűtéses induktor tekercsek és egyebek. Két ember hegeszt, köszörül, fúr, kezeli az él hajlítót, lemezhengerítőt, esztergát. (A cégtulajdonos szerint elkelne még egy marógép is, meg egy dissou hegesztő apparát is.) Mivel trópusi országokba is szállítanak, külső vállalkozással készíttetik a klímaálló felületkezelést, galvanikus bevonatot. Egy másik teremben folyik az összeszerelés, huzalozás, az elektronika összeállítása és itt zajlik átadás előtt a próbaüzem is. Itt mindenféle mérőműszer, szerszám megtalálható, ami a munkához, finombeállításokhoz szükséges.

  Az irodában dolgozik a tulajdonos ügyvezető, a négy órában foglalkoztatott adminisztrátornő és Dunky András villamosmérnök, a félvezetős teljesítményelektronika alapos ismerője, aki most a tranzisztoros generátor fejlesztésén dolgozik. Adócsővel ugyanis nem nagyon lehet 400-350 kHz alá menni, pedig bizonyos felhasználási területeken elegendő a 100 kHz körüli frekvencia is. A félvezetős berendezések további előnye, kevesebb energiát fogyasztanak, hosszabb az élettartamuk és olcsóbbak a csöveseknél.

  A rádiófrekvenciás energiával történő hevítésnek számos előnye van az egyéb hő közlési módokhoz (villamos ellenállás, gázláng, forró levegő stb.) képest. A hevítés a kívánt helyre koncentrálható, a gyors energiaközlés következtében csökkenthető a hevítési idő, sorozatmunkánál a ciklus idő. Energiatakarékos, mert csak a szükséges helyeket kell melegíteni. Csökkenthetők a működési költségek, területi igények. Az energia teljesítmény, kezelési idő elektronikusan tetszés szerint szabályozható a munkafolyamatok automatizálásához. Higiénikus, környezetbarát, a hő keltés helyén nem keletkezik égéstermék.
  Külföldről jóval drágábban jutna hozzá a felhasználó hasonló berendezésekhez, meglehet ezek a tudás és alkatrész igényes eszközök így sem olcsók. A legegyszerűbb alaptípus generátor része és a hozzá való induktor fej is meghaladja az egymillió forintot, barátságos áron. Készült már itt nagyobb teljesítményű, értékű gép is. Nincs mit csodálkozni ezen, ha tudjuk, hogy nagyon sok különleges alkatrész csak külföldről szerezhető be. És akkor a speciális mérnöki tudást, a munkaórákat, a rezsit, a fejlesztési költségeket még nem is számítottuk hozzá. Ennek ellenére már az év elején befutott annyi megbízás, hogy az első félévre minden kapacitásuk foglalt.

  A cég az idén ünnepli megalakulásának huszonötödik évét. Remélhetően sikerül olyan jó évet zárni, hogy egy hosszú asztal mellé leülnek vacsorázni, nosztalgiázni a Microtherm munkatársai és az Adócső Gyár még élő, meghívott mérnökei, munkásai, akik valaha együtt dolgoztak a harmincszoros élüzemben.

  Sámathy Tamás

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей