• eyelash growth serum
 • Ma 2020. július 14., kedd, Örs és Stella napja van. Holnap Henrik és Roland napja lesz.

   

  XVIII. Betlehemi jászol-kiállítás


  December 6-a óta látható és 2012. január 15-éig tekinthető meg a főváros egyik leghangulatosabb helyszínén: a városligeti Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban A Magyar Kézművességért Alapítvány által 18. alkalommal megrendezett Betlehemi jászol - kiállítás.

  A kiállításon a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megformáló, illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások kerülnek bemutatásra.

  A kiállítás-sorozat előzményei a múlt század ’40-es illetve ’90-es éveire nyúlnak vissza.

  Az 1940-es években dr. Schwartz Elemér ciszterci szerzetes professzor kezdeményezett utoljára hazánkban betlehem-építő mozgalmat; Magyarország részére pedig – a Közép-kelet-európai térség országai felé történt nyitás jegyében – 1993-ban érkezett először meghívás Rómába, a 100 jászol nemzetközi kiállításra. A kiállítás magyar anyagának megszervezésére Alapítványunk kapott (és kap azóta is) felkérést hazánk Szentszék Melletti Nagykövetségétől.

  A római kiállítás sikeres magyar résztvevőinek élményei alapján 1994 óta rendezzük meg itthon minden évben a Betlehemi jászol-kiállításokat, amelyek tehát ennek a két hagyománynak a felújítását, ápolását illetve továbbvitelét jelentik.

  A kiállítás-sorozat első állomása a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom és a József Attila Gimnázium volt; további rendezvényeinek a Semmelweis utcai Magyarok Háza, a Magyar Kulturális Alapítvány budavári székháza, a Néprajzi Múzeum, a Pataky Művelődési Központ és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont.  A kiállítás anyagának kialakítása, összegyűjtése ebben az évben is pályázati formában történt. Alapítványunk – az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel közösen – nyílt pályázatot írt ki, amelyen hazai és határon túli magyar kézművesek, tárgyalkotó népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni jelentkezők és alkotói közösségek egyaránt részt vehettek, a kiírásnak megfelelő tematikájú, természetes anyagok felhasználásával készített munkáikkal.

  A pályamunkákat a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértőiből valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló bíráló bizottság válogatta és minősítette. A zsűri 152 pályázó összesen 220 alkotását fogadta el a kiállításra.

   


  A pályázat nyilvános jellegének köszönhetően a kiállításon – területi, szakmai, életkor és foglalkozás szerinti összetételt tekintve – a legkülönfélébb csoportokba sorolható alkotók művei jelennek meg. Hivatásos alkotók, Népi Iparművész, A Népművészet Mestere vagy A Népművészet Ifjú Mestere címmel elismert kézművesek, képző- és iparművészek; amatőr alkotók (köztük óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok; különböző fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű emberek; más polgári foglalkozású felnőttek és nyugdíjasok); egyéni jelentkezők mellett alkotói közösségek (óvodai, iskolai csoportok, szakiskolai műhelyek, önképző körök stb.); szakmai összetétel szerint: fafaragók, fazekasok, keramikusok, szövők, hímzők, foltvarrók, csipkeverők, mézeskalácsosok, vessző-, szalma-, csuhéfonók, textiljáték-készítők, nemezelők, bőrművesek, bútor-, üveg-, ikonfestők, tűzzománcozók és más mesterségek, művészeti ágak képviselői vesznek részt.

  A pályázat díjkiosztással összekötött ünnepélyes eredményhirdetését december 12-én tartottuk. Az eseményen üdvözlő-, köszöntőbeszédet mondott dr. Fehér György, a múzeum főigazgatója, Csomós Miklós, Budapest kulturális főpolgármester-helyettese, Hegyaljai István, a BKIK Kézműipari Tagozatának elnökségi tagja, Brückner Ákos Előd ciszterci plébános és Szűcs György, az IPOSZ országos elnöke. Közreműködött: a Metzker Kamaraegyüttes.

  Az Alapítvány az előző 9 évhez hasonlóan idén is reprezentatív kivitelű, háromnyelvű színes fotóalbumban örökítette meg a kiállítás anyagát. A különleges ajándéknak számító Betlehemi képeskönyv a helyszínen megvásárolható.

   


   

   

  További információ: www.amka.hu

   


   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей