• eyelash growth serum
 • Ma 2020. november 29., vasárnap, Taksony napja van. Holnap András és Andor napja lesz.

  Bada József
  aranydiplomás építészmérnök, a KIOSZ Műszaki Osztályának egykori csoportvezetője életének 75. évében elhunyt. Múlt év decemberében Budapesten, a Fiumei úti sírkertben kísértük el utolsó útjára.

   

  Hiányozni fog…
  Egy halk szavú mesterember, az utolsó polihisztorok egyike, aki szakmája minden fortélyát ismerte. 1951-ben került Gyulára. Néhány év múlva szinte mindenki ismerte, tisztelte hozzáértését. Munkájának élt. Az Eszperantó tér és Damjanich utca sarkán (mai posta) lévő órás üzletben sokan megfordultak. Ha éppen nem órát javított, akkor esztergált, köszörült, gyalult, forrasztott. Az ötvenes években több rádiót épített. Sokan megcsodálták kirakatában az általa készített elektromos órát. Saját maga restaurálta hegedűjét, amihez ő fűrészelte, csiszolta a húrlábat, mondván, lehet kapni, de ez más. Kitűnő kapcsolata volt iparos társaival, akik két cikluson keresztül elnöküknek választották. Minden szakmai elismerés boldoggá tette, de legjobban az „Aranykoszorús Mester” címnek örült. Az olcsó tömegcikkek megjelenésével megjósolta a szakma hanyatlását, amiről unokája írta szakdolgozatát. Ennek záró mondatával búcsúzunk Tőle. „Isten áldd meg a tisztes ipart!”
  Hajdu István órásmester, ahogy élt, csendben, békével távozott közülünk.
  Gyula és Környéke Általános Ipartestület


  Az úszásban verhetetlen műszerész-mester megpihent
  Értelmetlen és szörnyű baleset következtében vesztette életét Kovács György pécsi műszerész-mester. Iparos családból származott. Jókai utcai műhelyében, amely sport- és az írógép múzeum is volt egyben, a falakat beborították az oklevelek és az érmek, a polcokon és a szekrényekben pedig írógépek százai sorakoztak. Több évtizedes iparos tevékenységét, az ipartestület arany- és gyémánt gyűrűvel ismerte el. Ez utóbbiakra – iparosságára és a gyűrűjére – volt a legbüszkébb, meg arra, hogy a lánya mérnök létére villanyszerelő mestervizsgát tett.

  Az iskolában csak a fizikát, meg az ábrázoló geometriát szerette. Gyerekkorában édesapja műhelyében lehetett megtalálni. 1934-ben érettségizett, egy évi gyakornokoskodás után az ország több városában is dolgozott, majd 1946-ban mestervizsgát tett.

  Életeleme volt a víz, e nélkül nem tudott meglenni. Fiatalként az ország egyik legjobb hátúszója volt. Igyekezett a későbbiekben a tudását átadni, ezért a megyében 17 helyen hozott létre úszószakosztályt, s mint edző is sokat tett e sportágért. Túl a kilencvenen is rendszeresen úszott, s mint senior úszó járta a világot, s a korosztályában szinte verhetetlen volt. S míg ereje engedte naponta 2-2500 métert úszott.

  Az úszás mellett versenyszerűen síelt, motorozott, 1929-től mindig ott volt valamilyen sporteseményen. Pályája csúcsán hagyta abba, majd fél évszázados kihagyás után kezdte újra. Megszámlálhatatlan versenyen állt fel a start-kőre, 89 évesen világbajnok lett. Ott volt a senior világbajnokságon Ausztráliában, Rio de Janeiro-ban, Montrealban, Új-Zélandon. Európa Bajnok lett Finnországban, Stuttgartban és Olaszországban. Az angliai Sheffieldben II. Erzsébet királynő fővédnökségével lebonyolított senior úszó-világbajnokságon két ezüst és egy bronz érmet szerzett. Nagyon büszke volt a Londonban kapott kétfontos emlékéremre is, amelyet az angliai emberi jogok törvényének 300. évfordulójára adtak ki, s azért kapta, hogy egy igazi aranya is legyen. A senior folyamúszó bajnokságon a díjak mellett egy órát is kapott ajándékba.
  A hazai versenyeken szinte verhetetlen volt. Nagy volt benne a becsvágy, mindig az vitte előre. Az eredményeit nem a véletlennek köszönhettem, hanem annak, hogy naponta úszott, lelkiismeretesen készült a versenyekre. Eredményeinek köszönhetően mindig talált támogatókat, akik hozzájárultak az utazási költségeihez. A Pécsi Ipartestület is minden alkalommal segítséget nyújtott a világversenyeken való részvételéhez.

  Kovács György műszerészmester másik nagy szenvedélye az írógép és varrógép gyűjtés volt. Összesen 170 író-, 30 varró-, valamint 40 körüli számológéppel büszkélkedhetett, amelyek családi házának két szobájában alig fértek el, a műhelyébe is jutott belőlük néhány darab. A Jókai utcai műhely berendezése is számos muzeális darabból állt, szinte mindegyik elmúlt már száz éves.
  A sportban végzett tevékenységéért többször is kitüntették. Először, még a hatvanas években a vándoredzői tevékenységéért és úszó eredményeiért a Magyar Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója miniszteri kitüntetést kapta. Olyan neves személyiségekkel vehette át Pécs Város Testnevelési és Sport Díját, mint a pécsi gyáralapító – posztumusz – Zsolnay Vilmos, Ormos Mária történész, vagy az Angster család leszármazottja. Az országosan is elismert sporttevékenységéért Hétköznapok hőse díjnak is tulajdonosa volt. A Pécs-Baranyai Szenior Úszók és Vízi-sportolók Klubja tiszteletbeli elnökének választotta meg.

  – szalai –

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей