• eyelash growth serum
 • Ma 2021. április 21., szerda, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

   

  Az idén is a bevált helyszínen, Pilisvörösvárott, a Schiller Gimnázium dísztermében tartotta meg szakmai rendezvényét a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete.

   

   

  A válság miatt erősen megfogyatkozott hallgatóságot először a gimnázium igazgatója, dr. Guth Zoltán köszöntötte, miközben ismertetett néhány adatot a fennállásának ötvenedik évét idén ünneplő oktatási intézményről.


  Ezt követően Wolfgang Ecker, az Osztrák Szövetségi Ipartestület elnöke köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy nekik könnyebb a helyzetük, mivel kötelező az ipartestületi tagság, a hozzájuk tartozó mintegy ötszáz építőipari cégből sokan foglalkoznak kőmegmunkálással. Ellenben a távol-keletről importált kövek importja náluk is negatív hatással van a gazdaságra. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy 2014-ben ismét Salzburgban lesz a nemzetközi kőfaragó verseny, ahol szívesen látnának minél több magyar résztvevőt is.


  Dall' Asta Arnold, az ipartestület örökös tiszteletbeli elnöke élvezetes előadásban tekintette vissza saját, hatvan éves kőfaragói pályafutására, és az ipartestület múltjára, küzdelmeire, eredményeire, jelenére. Reményét fejezte ki, hogy helyüket megtalálva e nehéz időkben is boldogulnak majd a fiatalabb szakmabeliek.


  Miután a konferenciát Kampfl János, az ipartestület  elnöke hivatalosan is megnyitotta, különböző kitüntetések átadására került sor.


  Az első előadást Losonczi Áron építészmérnök tartotta meg saját találmányáról, a fényáteresztő betonról. Az új dizájn építőanyag kitalálásának, gyártásának történetéről, a lehetséges sokrétű felhasználásáról hallhattak gondolatébresztő beszámolót az iparosok.


  A gazdasági válság kezdete óta a hazai építőipar is jelentősen hanyatlott, a kőfaragók is a saját bőrükön, illetve pénztárcájukon érzik ennek hatását. Azonban a visszaesés nemcsak a válság számlájára írható. Balogh Attila, a reneszánsz Kőfaragó Zrt. közgazdásza hatalmas statisztikai adathalmaz feldolgozásával igen érdekes elemzésben tárta fel a hazai építőipar bajainak okait. A hibát döntően a tőke iparága való alacsony arányú visszaforgatásában találta. Az elmaradó innovációk, technikai fejlesztések beruházások, a feketemunkára költött pénz már rövidtávon megbosszulja magát – vonta le nemzetközi összehasonlítások tükrében a következtetést.


  A kőszakma legrangosabb külföldi kiállításaira az egyik évben Carrarába, a másikban Nürnbergben kerül sor. Az ipartestület az idén is szervez szakmai utat a Stone+tec-re. Hogy minél több kőfaragó érdeklődését felkeltsék, a Német-magyar Ipari és Kereskedelmi kamara munkatársa, Grabovszky Zsófia Kőbevésett siker címmel tartott figyelemfelhívó előadást a várható látványosságokról.


  A Parlament az idén megváltoztatja a temetői törvényt, de a kőfaragóknak nem kell aggódniuk emiatt, ugyanis a módosítások az ő munkájukat nem befolyásolja – derült ki dr. Lukács Tamás KNDP-s országgyűlési képviselő előadásából.


  A múlt év végén megkereste az ipartestületet a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász tanszéke és együttműködési megállapodást kezdeményezett. Az ipartestület örömmel fogadta a kihívást, hiszen ez lehetőség a legtehetségesebb kőfaragóknak, illetve a egyetemre felvételt nem nyerő, ám tehetséges fiataloknak. A tanszék munkáját Menasági Péter docens és egy végző kőszobrász hallgató, Toronya Laura mutatta be.


  A szakma mindig nagy érdeklődéssel figyeli a szomszédos országok kőfaragónak munkásságát, ezen belül az oktatás eredményeit. Tavaly Belgiumban rendezték meg az Euroskillt, a legjobb európai szakmunkások versenyét, ahol Melanie Seidl, osztrák kőfaragó lány arany érmet nyert. A győztes színesen számolt be élményeiről, aminek kapcsán a következő előadó, Franz Bamberger, az EACD tiszteletbeli elnöke, az EMC vizsgabizottság elnöke humorosan megjegyezte, hogy nagyon tőrnek előre a hölgyek, lehet, hogy ötven év múlva többen űzik ezt a mesterséget, mint a férfiak. Bamberger úr arról az idén induló újabb Európa Master of Craft turné kapcsán a részvétel lehetőségeiről, feltételeiről, a várható állomásokról adott tájékoztatást.


  S. Asztalos Éva, a Remmers Hungary munkatársa a korábbi években is érdekes, tanulságos előadásokat tartott a faragott kövek, műkövek karbantartásáról, felújításáról, tisztításáról. Akik meghallgatták mostani referátumát, tovább gazdagíthatták ismereteiket a restaurálási technológiákról, anyagokról.


  Sajnálatos balesetek miatt évek óta visszatérő téma a síremlékek biztonságos felállítása. Az ipartestület szabvány alkotásában, érvénybeléptetésében látja a megoldást. Ennek mikéntjéről az ipartestület vezetői pódiumbeszélgetést tartottak dr. Haba József, a Magyar Szabványügyi Testület főosztályvezetőjének részvételével. Hasonló ajánlást az osztrák kőfaragók már kidolgoztak és alkalmazzák is a szakmán belül. Haba József megerősítette, hogy semmi akadálya ilyen magyar szabvány létrehozásának, ami később Európában egységesen érvényes lehet a sírkőállításra. Külön jó hír, hogy a szabvány érvénybeléptetésének költségei talán ha tizedébe kerülnek majd az ÉMI által korábban megajánlott összegnek, melyet az ipartestület semmiképpen nem tudott volna megfinanszírozni.


  Érdekes volt még Faragó János szobrász restaurátornak, a Szakál Ernő Múzeum és Alapítvány alapítójának  a névadó munkásságát bemutató előadása, valamint Kampfl János tömör, de nagyon hasznos tanácsadása arról, hogy miként ajánlott olyan precíz, a későbbi félreértéseket, netán pereskedést megelőző, kivédő szerződést kötni a munka elvállalása előtt a megrendelővel. A minden apró részletet előre tisztázó, korrekt szerződésmintákat az ipartestület elnöke közzéteszi majd a szervezet honlapján, hogy aki biztosra akar menni, annak alapján kössön munkaszerződést.


  10 éves ipartestületi tagságuk elismeréséért oklevelet kaptak:


  Békési Gyula, műkőkészítő (Kerecsend)

  Deák Műkő Művek Bt. (Áporka)

  Dóczi Sírkő Kft. (Budapest)

  Kőbazár Bt. (Tát)

  Mediterrán Építőház Kft. (Budaörs)

  Szebenyi Béla kőfaragó mester (Kalocsa)


  Aranykoszorús Mester elismerésben részesültek:


  Nyakas Pál kőfaragó mester – sajnos már nem élhette meg, hogy átvegye kitüntetést, így özvegyének posztumusz nyújtották át az elismerést

  Bertus István műkőkészítő mester, aki 40 éve tevékenykedik a szakmában

  Czalán László műkőkészítő mester, szintén 40 éve iparos

  Picher József kőfaragó mester


  Az ipartestület két alapító tagnak: Picher József, és Bilkei Miklós kőfaragó mesternek tiszteletbeli tagságot adományozott.


  Kődiplomát kapott az ipartestületért végzett önzetlen, segítő munkája elismeréséül: a KGS DIAMOND HUNGARY, a kitüntetést a cég cégviselői, id. és ifj. Molnár Attila vették át.

   


  Sámathy

   


   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей