• eyelash growth serum
 • Ma 2017. október 22., vasárnap, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

  A világ legdrágább karóráival vetekednek a magyar Bexei márka újdonságai

  Műremeknek beillő egyedi munkáival tíz év leforgása alatt harminc esztendős korára a világ leghíresebb, legelismertebb kézműves órakészítői közé küzdötte fel magát Becsei Áron budapesti, harmadik generációs órásmester. Tavaly beválasztották az AHCI (független órások akadémiája) szövetségébe. E szervezetet 1984-ben alapította Svend Anderson és Vincent Calabrese azzal a céllal, hogy szervezetbe gyűjtsék a világ művészi órakészítőit. Az AHCI mindössze 31 tagot fog össze. Európa keleti régióját egyedül Becsei Áron képviseli, aki 2005-ben hívta fel magára a figyelmet a nemzetközi szervezetnek bemutatott Tourbillon No. 1 nevű asztali órájával, valamint a világ legkisebb ingaórájával, a Miniature Zapplerrel. Tagjelöltsége után négy évvel a taggá választás feltételeit is teljesítette azzal, hogy a svájci óra világkiállításon, a Baselworldön az AHCI standján bemutatta új kreációját, a Primus karórát. Az idén dolgozta ki legújabb termékcsaládját Dignitas néven. Pillanatnyilag új kollekciójának három modelljén, a Tourbillon Diago-nálon, a Pure-on és Power Reserve-n dolgozik, ezeket készíti egyedi megrendelőinek, szerződés alapján. Egy-egy példány hónapok alatt készül el kézzel gyártott alkatrészekből, nemes anyagok felhasználásával, mikroszkóp alatt szerelve, édesapjától átvett „órás laboratóriumában”.

   

   

   

   

  Hogyan jut ilyen szintre egy magyar órakészítő? Talán ott kezdhetnénk, amikor a nagypapa, Becsei József az 1900-as évek elején legényként Újvidékről Budapestre költözött, hogy földművesség helyett iparosként kereshesse kenyerét. Az ifjúság körében akkoriban divatos, presztízst jelentő órásságot választva hamar kitanulta a szakmát, olyan eredménnyel, hogy iparos társai az egész városból, sőt vidékről is hozzá irányították a javíthatatlannak vélt órák tulajdonosait. Jó hírnévre tett szert azzal, hogy meg tudta javítani a törött billegő tengelyeket. A letört csap helyére hajszálvékony furatot készített, betétet beültetve új csapot alakított ki. Ilyen, hallatlan kézügyességet igénylő feladatsorra ma is alig akad vállalkozó. Becsei Áron édesapja, Becsei Zsolt örökölte a nagypapa tehetségét, ő is igényes restaurálásokkal, hiányzó alkatrészek újrakészítésével nyerte el a szakma elismerését. Óriási tapasztalata, stílusérzéke, az arányok és formák helyes megválasztásának képessége ma is sokat segít a fiatal Becsei óráinak megalkotásában.


  Pedig senki sem kergette gyermekkorában az asztal körül, hogy tovább vigye az ipart. Már kilenc évesen megmutatkozott tehetsége a vízilabdázásban, válogatott ifjúsági kerettag volt, a gimnáziumi évek végére az NB I. B-ig vitte. Mivel a gimnázium utolsó éveiben érdekelni kezdték a gépek, döntően az óraszerkezetek, pályaválasztása idején hosszas mérlegelés után mégis úgy döntött, kár lenne veszni hagyni a családi műhelyt, beiratkozott az órás iskolába és édesapja mellett tett szert a gyakorlati alap tudásra, amit a műszaki főiskolán szerzett gépészmérnöki diplomával fejelt meg. A vízilabda megmaradt egyre ritkábban gyakorolt hobbinak. Sok tudnivalót önszorgalommal szakkönyvekből, órásmúzeumok, kiállítások látogatása során tanult és tanul folyamatosan még most is. Favoritja a Patek Philippe, mert szerinte a tökéletességre való törekvésben ők a csúcstartók. Apjával többször próbálták szakmai szemmel végignézni a Patek múzeumát, de mindig elérte őket a záróra, mielőtt a felét is bejárták volna.

   

   


  Hétköznapi órásként a javítások, felújítások során számtalanszor kellett hiányzó alkatrészeket pótolnia. Ezek méreteit kiszámolta, megtervezte, majd elkészítette őket a saját gyártmányú szerszámaival, műszerekkel is jól eleresztett műhelyben. Egy idő után felvetődött benne, ha szinte bármilyen alkatrészt képes elkészíteni, talán egy teljesen saját tervezésű óra is sikerülhet.

   

  WWW.BEXEI.HU

   

   

  Első érdekesebb munkájába édesapja inspirációjára kezdetett bele: egy magyar MOM vekker szerkezetet finomított, alakított át. A csapágyakat zafír kövekre cserélte, a csapok vastagságát kézzel a felére reszelte, a billegő hajszálrugóját Breguet típusúra hajlította, az anker villát lekönnyítette. Ezzel a szerkezet képessé vált a csörgő rész rugójával működni, melynek az ereje az eredetinek a töredéke. Egyre magabiztosabban nyúlt finomabb mechanizmusokhoz is, ami saját kreációkra bátorította. Édesapjával sokat jártak múzeumokba, az első saját készítésű óráját a bécsi óramúzeumban látott, kis méretű Zappler ingaórák ihlették. Valami hasonlót szeretett volna létrehozni: a világ legkisebb ingaóráját. Fél évig tervezgette, másfél év alatt az alkatrészeket egyesével legyártva, századmilliméter pontossággal összeillesztve pedig el is készítette. Miután szakmai körökben sikert aratott a Miniature Zappler, úgy döntött, folytatja ezt a vonalat és a továbbiakban egyedi órákat álmod meg és készít a saját neve alatt. Minthogy a Becsei nevet külföldön Bexeinek ejtik, a márka neve Bexei lett.

   

   


  Külföldi útjain megismert órás kollégái, barátai nem egyszer feltették már neki a kérdést: miért nem települ ki Svájcba, ahol könnyebben, gyorsabban érvényesülhetne? Erre csak azt tudja válaszolni, hogy Budapesten van a műhelye, élete, hazája, magyarként a jövőben is Magyarországról szeretné kiszolgálni megrendelőit. Így vélekedik tíz éve megismert felesége, Becsei Marton Eszter is, aki a titkárnő, menedzser, ügyintéző, cégvezető szerepét betöltve veszi le a mester válláról a vállalkozással járó nem szakmai terheket, hogy minden idejét, teljes erejét az alkotásnak szentelhesse. Arra azonban ügyel, hogy jusson ideje foglalkozni az egy éve megszületett kislányával, Pannával is.


  Sámathy

   

   

   

   

   

   

  Asztrológus, Horoszkóp készítés, Tanácsadás

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей