• eyelash growth serum
 • Ma 2021. április 21., szerda, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

  A magyar kovácsokból álló Covax Design nyerte el a múlt év végén a rangos Stanford White építészeti díjat a szakmai tudás és kézművesség kategóriában. A díjat december 6-án adták át a New York Metropolitan Clubban.

   

  Az Institute of Classical Architecture and Art / ICA&A (Klasszikus Építészeti és Művészeti Intézet) díját Stanford White (1853–1906) emlékére alapították, aki a XIX. sz. végének vezető építésze volt New Yorkban. Az intézet minden évben a legkiemelkedőbb teljesítményt díjazza építészet, belsőépítészet, kertépítészet, városépítészet, szakmai tudás & kézművesség kategóriában, immár hatodik alkalommal.

   

   

   

   

  A kiemelkedő elismerést a zsűri a Yale Egyetem újonnan átadott kollégiumai számára készített négy, egyedi stílusú és szerkezetű főkapuért ítélte oda, melyet Kovács Zoltán vezetésével két magyar mester,  Németh Szabolcs és Szombathy Gábor kovácsolt 14 hónapon át. A terveket a New York-i székhelyű, világszerte elismert Robert A. M. Stern Építészeti Iroda készítette, amely szintén a díjazottak között szerepelt.

   

  „Hatalmas elismerés és kiváltság megkapni ezt a kitüntetést. Ez igazolja csapatunk kemény munkáját, amelynek alapértéke a kézművesség tisztelete, a generációkról generációkra felhalmozott mesterségbeli tudás megőrzése. Nagy dicsőség csapatunknak, hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy maradandót alkothattunk” – írta Kovács Zoltán a honlapján olvasható bejegyzésben.

   

  A COVAX Designt 2005-ben Kovács Zoltán és Tóth Anita Tünde alapította, a cég 2014 óta működik New Jersey államban, cliftoni székhellyel. A munka befejeztével Németh Szabolcs az Egyesült Államokban maradt, a Covax Designnál dolgozik, Szombathy Gábor visszatért Magyarországra, zsámbéki műhelyébe. A kapcsolat azóta sem szakadt meg, a kiváló mesterek készülnek a következő kihívásra.

   

  A pályázatot, a szervezést és a tervezést Kovács Zoltán fogta össze, aki a „vas- és acélgyártás fellegvárában”, Dunaújvárosban végzett, majd öntészettel és öntészeti tervezéssel foglalkozott. Aztán 2002-ben az Egyesült Államokban a Les Metalliers Champenois (LMC) francia cégnél helyezkedett el műszaki és művészi rajzolóként. Korábban ez a vállalat újította fel a New York-i Szabadság-szobor fáklyáját. Néhány év elteltével alelnökké lépett elő, és a hagyományos fémművesség és a folyamatos képzés elkötelezett hívévé vált. Ezért kereste fel a Magyar Kovácsműves Céh egyik nyári táborát, ahol felajánlotta, hogy repülőjegyet, 1,5 év tanulási lehetőséget, és még fizetést is kap az a kovács, aki hozzájuk megy dolgozni és a tudását fejleszteni. Meglepetésére évek teltek el, míg valaki jelentkezett. A devecseri Németh Szabolcs volt az első, néhány évvel később pedig többen is követték  példáját. A zsámbéki kovácsmester, Szombathy Gábor is vállalta a közös munkát a cégnél. Így alakult ki a kis ütős magyar csapat.

   

  Kovács Zoltán 2012-ben eljött az LMC-től és kibővítette akkor már meglévő tervezőcégét, a Covax Designt. Ahogy egyre többet rajzoltak és terveztek az építészeknek, önálló munkáikat is megismerték, és több felkérés érkezett hozzájuk a gyártásra is. Ekkor sikerült elnyerniük a Yale pályázatát a kollégiumi kovácsoltvas kapuk elkészítésére, komoly nemzetközi versenyben.

   

  Féléves előkészítés és tervezés után a 14 hónapos munkára Németh Szabolcs és Szombathy Gábor utazott New Jersey-be. A 400 négyzetméteres műhelyt Cliftonban alakították ki. Csaknem négy tonna vasat és acélt munkáltak meg, amelyek melegen alakításához több mint 2,5 tonna kokszot használtak fel. A műhely felszereltsége megkönnyített mindent. Volt marógép, eszterga, körtárcsás darabológép, szalagfűrész és szalagcsiszoló is. Nehezítette a munkát, hogy a kovácsszerszámok mindegyikét maguknak kellett elkészíteniük. A díszítések és mintázatok mellett a szerkezeti elemeket, így a kapukereteket és a forgópántokat is hagyományos technikákkal munkálták meg. Minden kapuba rejtett vezetékeket építettek be, hogy vezérelhető legyen a beléptető rendszer, a biztonsági érzékelők és a mágneses zárrendszer, valamint a kapumozgató berendezést is irányítani tudják.

   

  Bár a Covax Design mindkét magyarországi „vendégmunkást” t marasztalta – Németh Szabolccsal ellentétben – a zsámbéki kovács hazatért. Szombathy Gábor azóta is folyamatosan dolgozik a falu domboldalán található műhelyében, de ha a későbbiekben lehetőség nyílik hasonló  tengeren túli munkára,  nyitott az együttműködésre.

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей