• eyelash growth serum
 • Ma 2021. április 21., szerda, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

  Győriné Kéri Ágnes csuhébaba-készítő csodálatosan élethű, gondolatébresztő figuráit az interneten láttam először.

  Évek óta követem kézműves munkásságát, mely egyszerre hagyományőrző, fantáziadús, életszerű.

  Egyszóval maradandó érték. Hajdúszoboszlói otthonának polcait megtöltik az egyre sokasodó csuhébabák és más figurák által kialakított hangulatos életképek.

  Rengeteg követője van virtuálisan és a vásárokon is. Minden munkája tükrözi kedves, érzékeny, a világra mindig nyitott személyiségét.

   

   

   

   

   

  Melyik tájegységről származik? Hol töltötte a gyerekkorát?

   

  Nádudvaron születtem, 1946-ban, és gyermekkoromat is ebben a faluban töltöttem. Négyen vagyunk testvérek. Ez azért lényeges, mert szüleink korán bevontak bennünket a ház körüli, illetve a mezőgazdasági munkákba. A korunknak megfelelően osztották ránk a napi feladatokat és munka közben mindig megtaláltuk a játék lehetőségét is. Vásárolt játékaink nem voltak, így magunknak készítettünk, abból ami éppen a kezünk ügyében volt. Csináltunk ízik csutkából (az Alföldön a kemence felfűtésére használt tengeriszár, amiről a szarvasmarhák már leették a leveleket) kis ökröt, szekeret, morzsolt csutkából Csutka Rozit, vagy éppen pólyás babát, agyagbabát, amit főzéskor kiégettünk a tűzben, vagy fából faragott babát, agyaggolyókat és még sorolhatnám. Azt hiszem nekünk voltak a legszebb és legjobb játékaink.

   

  Mikor kanyarodott vissza gyermekkora csuhébabáihoz? Hogyan fejlődött a technikai tudása, kitől szerezte a tapasztalatait?

   

  Jóval nyugdíjba vonulásom után egyszer elmentem a férjemmel horgászni, amit nagyon unalmasnak találtam, és körülnéztem, hogy mit is tudnék csinálni. Megláttam egy frissen letört kukoricatáblát, és eszembe jutott a gyermekkorom, amikor még mi is törtük kézzel a kukoricát. Olyan hívogatóan és szomorúan lógtak a hófehér csuhék a száron, hogy odamentem, és szedtem párat. Megrohantak az emlékek, mit is játszottunk ezekkel, mit is készítettünk. Ekkor eszembe jutott egy néni a makói hagymafesztiválról, aki csuhébabákat árult. Emékszem, lenyűgözött a munkája, hosszan beszélgettünk, és nekem ajándékozott egy csuhébabát, amit azóta is őrzök. A frissen szedett csuhét rögtön vízbe mártottam, és elkezdtem „babázni”. Míg a férjem horgászott, én elkészítettem felnőttkorom első csuhébabáját. Innentől datálódik, hogy szenvedélyemmé vált a csuhékészítés.

  A kezdetleges csutkababákból szépen kialakultak az én csuhébabáim. Nem tanított senki, abban az időben még internetem sem volt, nem voltam biztos abban, hogy jó-e úgy, ahogyan én csinálom. Különösebben nem is érdekelt, csak szerettem csinálni, és elláttam a családot csuhéfigurákkal.

   

  Mikortól osztotta meg szélesebb körben a munkáit?

   

  Egy komolyabb betegség után ajándékozott meg a férjem egy számítógéppel. Végtelen öröm volt, amikor láttam mások munkáit. Igaz, kicsit különböztek az enyémektől, de tudtam, hogy van keresni valóm a csuhévilágban. Egy év múlva karácsonyra megkaptam a kis digitális fotómasinám, így már én is tudtam feltölteni képeket az internetre.

  Elképzeltem magamnak egy országot, Csuhéland lett a neve, a lakói pedig az én népes csuhébaba seregem, akik szorgos, dolgos emberek. Vetnek, aratnak, összeszedik az elhullott kalászokat, gyermeket nevelnek, sütnek-főznek, piacra mennek, vásárolnak, néha pletykálnak, vannak hétköznapjaik, ünnepeik – keresztelő éppúgy, mint temetés –, szóval minden, amit én gyermekkoromban átéltem vagy láttam, öröm, bánat, az mind itt van velem Csuhélandban.

   

   

  Milyen technikákat használ a babái elkészítésekor? Hogyan tudja ilyen életszerűvé tenni a figurákat és tevékenységüket?

   

  A csuhét felhasználás előtt langyos vízbe teszem fél percig, különösebb technikája ennek nincsen. Néha festem a csuhét, eleinte csak természetes anyaggal, termésekkel dolgoztam. Bodza, cékla, alkörmös, diólevél, kávé, tea, hagymahéj, vadszőlő, de rájöttem, hogy ezek idővel elveszítik a szép színüket, ezért részben átálltam a tojásfestékkel való festésre. Ez sokáig megőrzi szép élénk színét.

  A színekkel is sok mindent ki lehet fejezni, de én inkább a mozdulatokkal, jellegzetes testtartással mutatom meg, hogy mire is gondoltam. Arcot nem festek a figuráimnak, úgy érzem, nem szükséges.

  Más a helyzet, ha mesefigurákat készítek. Manók, tündérek, nyuszik tűnnek fel benne. Ők már kapnak arcot is. Ez az én külön kis fantáziavilágom. Készítek még csuhévirágokat, kompozíciókat, koszorúkat is, mert a csuhé erre is nagyon alkalmas.

   

  Mikortól vesz részt vásárokon, illetve szerepel rendezvényeken?

   

  Egyszer csak azt vettem észre, hogy Csuhéland kinőtte a lakásunkat. Ezért aztán úgy gondoltam, hogy eladom a „gyermekeimet”. Adószámot váltottam, és ahova hívtak, mentem vásárra, közben bemutatókat tartottam: gyermekeket és felnőtteket is tanítottam csuhézni. Tapasztalatom az, hogy a gyermekek imádják készíteni, megtanulják, sőt beleviszik a saját kreativitásukat, nagyon fogékonyak az effajta játékra.

   

  Emlékszik rá, vajon hány csuhébabát készített?

   

  Körülbelül öt-hatszáz babát, figurát készítettem, ezeknek jelentős részét elajándékoztam, vagy megvásárolták, most úgy 200 babám él Csuhéországban.

   

   

  Milyen jövőt jósol a csuhébaba-készítés hagyományának?


  Minden ilyen alkalom – amikor gyermekekkel foglalkozom – megerősíti bennem a hitet, hogy érdemes csinálni, továbbadni az utódoknak ezt a fajta tudást, mert ez egy kreatív játék, és nincs annál jobb, mint amikor játékos alkotás közben létrehozunk valami maradandót.

  A gyermekek megtanulják és tapasztalják, hogy mennyi öröm van egy saját maguk által készített alkotásban. Talán a későbbiekben sem fogják ezt elfelejteni, ezáltal kiegyensúlyozottabb felnőttekké válnak. Hiszem, hogy így lesz.

   

  Csonga-Mán Orsolya

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей