• eyelash growth serum
 • Ma 2020. július 14., kedd, Örs és Stella napja van. Holnap Henrik és Roland napja lesz.

  Izgalmas szakmai civil fórumot rendezett múlt év tavaszán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ipartestületek és Kisvállalkozások Szövetsége.

   

  Az iparosság helyi vezetőjének, Géresi József elnöknek jutott az kellemes házigazdai szerep, hogy a résztvevőknek bemutassa a szomszédos Ukrajna nyíregyházi konzulátusának frissen hivatalba lépett első emberét.

   

   

   

   

  Arkady Gupalo, vezető konzul jól beszél magyarul, ami nem csoda, hiszen a gödöllői agrártudományi egyetemen végzett mint agrármérnök. A fórumon fölvázolta elképzeléseit a két ország lehetséges közös céljairól: „A kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésén dolgozva sokat hasznosíthatok az egyetemi ismeretekből, hiszen rengeteg lehetőség kínálkozik a mezőgazdaság terén. A teljes magyarországi konzulátusi körzetemben – Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Békés megyében – kiemelt figyelmet kívánok fordítani erre. Szomszédsági napokat szeretnénk szervezni, valamint közös környezetvédelmi programokat is indítanánk. Az árvízvédelem területén is van mit javítani, például az információs rendszerek kiépítésében, de a határ menti infrastruktúra (utak, szennyvízhálózat) fejlesztésében, az idegenforgalomban, a biotermelésben és az energiahatékonyságban is látok potenciált.”

   

  A szimpatikus ukrán diplomatát a VOSZ megyei Príma-díj 2016 novemberi átadó gáláján kérdeztük, másfél évi konzuli szolgálattal a háta mögött hogyan látja a kétoldalú gazdasági kapcsolatok alakulását:

   

  – Támogatok minden találkozót, összejövetelt, amely személyes kapcsolat építésre nyújt lehetőséget a két ország vállalkozói számára. Ebben az aktivitást mutató szabolcs-szatmár-bereg megyei IPOSZ-on, és a VOSZ-on kívül más vállalkozói szervezetnek, így az itteni kereskedelmi és iparkamarának is lennének feladatai. Ami a két ország közötti áruforgalom szerkezetét illeti, abban a nagyvállalatok, multinacionális cégek kárpátaljai bérmunka jellegű ügyletek hasítanak ki közel kétharmadot. Ezt követi a gyógyszerek, a vegyipari- és kohászati termékek forgalma. A kis- középvállalkozások részesedése az össz forgalomból csupán csak 5-10 százalékot tesz ki. No ezt hivatottak feltornázni az üzletember találkozók.

   

  – A kkv-k számára konkrét lehetőséget látok például a multiknak nyújtható szolgáltatások területén, de nagyon jó együttműködés kínálkozna az élelmiszeriparban. Amióta működik az EU és Ukrajna között a szabad kereskedelmi megállapodás, könnyebb lebonyolítani az importot, akár félkész termékekről, akár készárukról is van szó. Ki kellene hát használni mindazt az előnyt, ami adódik ebből a szerződésből. De például nagyon aktuális a környezetvédelmi ipar és szolgáltatás területe, amelyen belül lehetőség van európai uniós támogatásokat elnyerni a vállalkozásoknak. Úgy vélem, hogy már régóta kellett volna vállalkozásokat létrehozni a Felső-Tisza vidékén a folyó mellett élők műanyag hulladékának összegyűjtésére, hogy azok a palackok ne a folyóban kössenek ki minden áradáskor – mondta el érdeklődésünkre Arkady Gupalo, aki személyes küldetésének tekinti a Magyarország és Ukrajna közötti kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítését.

   

  A Beregszászon a helyi székhelyű Négyhatár Vállalkozók Szövetsége által tavaly rendezett üzleti-vállalkozási fórum deklarált célja volt, hogy felmérjék a határ menti gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket.

   

  A fórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ipartestületek és Kisvállalkozások Szövetségének elnöke is elemezte a helyzetet. Géresi Józsefnek azóta sem változott a véleménye: „A mögöttünk hagyott bő húsz esztendő alatt a térségben működő vállalkozók közül többen megtalálták a módját a határon átnyúló gazdasági együttműködésnek. Mivel nincsenek nyelvi akadályok, ez megkönnyíti a megfelelő partnerek megtalálását. Kárpátalján viszonylag olcsó a munkaerő, s ez kedvező feltételeket teremt a külhoni befektetők számára. Főleg a bérmunkában végzett termékgyártás, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, ipari növények termesztése, fuvarozás és személyszállítás terén, továbbá a vadon termő gyümölcsök feldolgozásában, biotermékek előállításában, a turizmus különböző ágazataiban történő együttműködésben látok leginkább perspektívát.”

   

  – Nagyon nagy távlatok vannak az Ukrajnával fenntartott gazdasági kapcsolatok fejlesztésében – nyilatkozta lapunknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. Seszták Oszkár hozzátette: – E lehetőségek kihasználása is vezérelte a megyei önkormányzatot, amikor létre hozta Kárpátalja megye tanácsával közösen a Tisza Európai Területi Társulást (TETT). Ez a társulás alkalmas arra, hogy közvetlen brüsszeli pályázati eszközök bevonásával, illetve az Európai Szomszédsági Eszköz (ENI) segítségével a gazdasági kapcsolatainkat is építsük. E forrás révén a következő években 80 millió euro áll rendelkezésre.

   

  A közelmúltban, november elején jártunk Ungváron, ahol áttekintettük a fejlesztési lehetőségeket, a hulladék kezelése és feldolgozása tekintetében pedig egy stratégiai projektről is megállapodtunk. Nagy lehetőség a számunkra az Ukrajnában lévő munkaerő is. A társulás célkitűzése éppen ezért az is, hogy ugyancsak az ENI programok eszközeivel segítsük az ott élő munkaerő képzését, továbbképzését, s ezáltal lehetővé tegyük az ukrajnai munkaerő magyarországi alkalmazását. Ez ugyancsak fontos célunk, hiszen a hazai gazdaság fejlődéséhez erőteljesen hozzájárulhat ez a munkaerő tartalék - vélekedett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

  Galambos Béla

   

  Ukrajna függetlenségének 25. évfordulója alkalmából rendeztek nyíregyházi ünnepségen jó hangulatú beszélgetést folytatott, balról: Szofikánics Judit, a Nyíregyházi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke, Arkady Gupalo, Ukrajna vezető konzulja és Géresi József az IPOSZ megyei elnöke

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей