• eyelash growth serum
 • Ma 2021. április 21., szerda, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

   

  Városi környezetben gyakran kénytelenek vagyunk nélkülözni a kert, a zöld természeti környezet közelségét, pedig lelki és élettani szempontból ez alapvető emberi szükségletünk. Erre nyújthat megoldást az egyre népszerűbb függőleges kert koncepciója, amit Patrick Blanc, francia botanikus indított világhódító útjára néhány évtizede. A művészi vénájú, kreatív francia mester speciális vázszerkezettel alakított ki falak mentén, s abba helyezte el vízmegtartó anyagokkal, szivattyús, csepegtető öntözéssel a jól megválogatott növényeket.  Utazásai során a trópusi őserdőkben olyan növényfajtákat keresett, amelyek a fák alatt napsütés nélkül is megélnek és csupán vízre, tápanyagokra és kevéske fényre van szükségük.

   

   

  Kezdeményezése nyomán számos technológiai megoldás született függőleges kertek építésére, és világszerte egyre több cég foglalkozik élő növényfalak kivitelezésével. A módszernek nálunk is akadtak követői. Némelyek saját találmányként hirdetik az általuk kínált rendszert, pedig az alapgondolat, a könnyűszerkezetes vázra telepített, a hidroponikus növénytermesztés elvén alapuló önfenntartó növényi társulás ötlete nem tőlük, hanem a már említett francia botanikustól ered.


  Tokaji György, a Botanikart Kft. ügyvezetője szerényen tiltakozott, is amikor rákérdeztünk, feltalálónak tartja-e magát, mint ahogy azt  az ÚJBUDA című lapban  írták róla. A XI. kerületi  Önkormányzat Bocskai úti épületének bejárata melletti falon adományként létesített vertikális kertet, melynek szemet gyönyörködtető kompozíciója jól kivehető római számmal jeleníti meg a kerület jelét. A kerület lakójaként fontosnak érzi az önkormányzati épület szép megjelenését. Társadalmi tudatosságérzetből fakadóan ajánlotta fel a főbejárati fali kert megépítését.


  Nem vagyok én feltaláló, csak egy nagyszerű ötlet követője, tovább variálója – mondta. – Cégünk három éve telepít zöldfalakat szabadba, belső térbe, irodákba, előcsarnokokba. Sokféle technikai megoldás ismert és elterjedt a homlokzati kertek létesítésére. Szükséges valamilyen, a faltól elválasztott, hozzá rögzített tartó vázszerkezet, mi horganyzott acél távtartós műanyag lemezeket használunk. Erre épül rá a növényeket befogadó, tartó és tápláló, tápoldattal átitatott mesterséges közeg. Lehet használni erre geotextíliát, aminoplaszt gyanta habot, agyagkerámia golyókat, perlitet és más egyebeket. A vízellátás kerti tóhoz hasonló kis medencéből időzítős vezérlésű szivattyúkkal, csőhálózattal történik. Zárójelben jegyzem meg, hogy a mi specialitásunk a lejtős, nagyobb szintkülönbségű terepre ajánlott, súlytámfal jellegű megoldások. Bár látványukat tekintve ezek szinte azonosak a növényfalakkal, csak részben hasonlítanak a külső és beltéri zöldfalakhoz.


  A függőleges kertek bármekkora felületűek, és sokféle formájúak lehetnek. Megfelelő mesterséges világítás mellett akár természetes fénytől teljesen elzárt helyeken, például mélygarázsban vagy metróállomáson is kitűnő díszítő elem lehet. Minden enteriőrbe jól illeszkedik, legyen az irodaház, lakás vagy közösségi tér. A falra szerelt változat mellett lehet önmagában álló téri elem, vagy térelválasztó is.


  – Azon kívül, hogy a zöldfal gyönyörködtet, élettani hatásai is kedvezőek. Tisztítja, portalanítja és oxigénnel dúsítja a levegőt, kellemes, párás mikroklímát teremt. Ahol nagyobb külső falfelületeket borítanak be vele, javul az épület hőháztartása, a levéltömeg nyáron nem engedi felmelegedni a falakat és megvédi azokat a csapódó esővíztől, télen pedig takaróként őrzi a meleget – magyarázza Tokaji úr, miközben a cég bemutatótermében megismertet az esőerdőszerűen burjánzó növényektől zöldellő demonstrációs falukkal, és megmutatja a Gyulai Várfürdőben december közepén átadásra kerülő legújabb, nagyméretű alkotásuk tervrajzait.


  -sthy-

   

   

   

  Arckép


  Az ötvenes évei felé közelítő Tokaji György eredeti szakmája gépjármű technikus. Egy ideig hivatásos katonaként szolgált, leszerelése után Németországban próbált szerencsét. Kitanulta az aranyozást, az ólomüvegezést és a kerttervezést. A 90-es években a Sasad mgtsz-nél is dolgozott, mellette egyéni vállalkozóként egyedi csobogókat, kerti tavakat, sziklakerteket tervezett és épített. Később önálló lett, majd sziklakertek építésére szakosodott kft.-t alapított. Ismereteit a dísznövényekről, kertészkedésről önképzéssel szerezte. Hogy milyen szintre jutott, azt jól példázza, hogy több alkalommal is meghívták óraadó oktatónak a Kertészeti Egyetemre zöld fal építés témájában.


  A mindig teljes kompozícióban gondolkodó fantáziadús cégvezető különleges munkáira sokan felfigyeltek a Kertészeti Egyetem és BNV rendezvényein. A vállalkozás fokról fokra erősödött. Jövőre, a cég fennállásának huszadik évfordulójára átalakítja, felújítja az Őrmezőn, a Dobogó utcában található telephelyen lévő bemutató központját. Számos látványos ötlet megvalósítását tervezi a „látogatóknak engedelmes bejárati esőkerttől” a nagy méretű zöld falig, zöldtetőig.


  „Mindezt nem munkának, tehernek, hanem inkább szórakozásnak érzem, hobbiként művelem, mert akkor érzem jól magam, ha saját erőmből, szabadon megvalósíthatom álmaimat” – vallotta Tokaji György.

   


   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей