• eyelash growth serum
 • Ma 2018. december 10., hétfő, Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.

  A sokat emlegetett hidrogéngazdaság kialakulásának egyik fő kerékkötője a hidrogén biztonságos tárolásának megoldatlansága.


  Az eddigi kutatások alapján három lehetséges út mutatkozik: a kémiai megkötés fémhidridekben, tárolás nagy nyomású palackokban, illetve a cseppfolyósítás.

  Bizonyos fémek képesek kötést képezni a hidrogénnel, szinte felszívják a gázt, mint szivacs a vizet. Ez nagyobb sűrűségű tárolást tesz lehetővé, mint a cseppfolyósítás. A hidrogént melegítéssel szabadítható fel az ilyen tárolóból. Fémhidrides tárolásra alkalmas fémek a palládium, magnézium, lantán, alumínium, könnyűfémek, amelyekkel nanokristályos hidrideket képződnek. Egyes fémvegyületek, mint ZrMn2, LaNi5, Mg2Ni, vagy szóba jöhetnek a többfázisú ötvözetek, mint pl. a TiNi-Ti2Ni vagy a Mg-Mg2Ni. Ennek a technológiának hátránya a nagy súly, a tömegre vonatkoztatott alacsony tárolási sűrűség, a járművek által megtehető út rövidsége és a hosszú tankolási idő. Előnye az alacsony üzemi nyomás, a több ezer töltési ciklus és a szolgáltatott hidrogén nagy tisztasága.

  A hidrogén tárolható sűrített formában, henger, vagy gömb alakú tartályokban, 200-300 bár körüli nyomáson. A kereskedelmi palackok 10 és 50 literes formában kaphatók. Többnyire króm, molibdén acélból készülnek, nehezek, egy 50 literes tartály súlya 61 kg, miközben a betöltött, közel 9 köbméternyi hidrogén maga csupán 0,75 kg-ot nyom. A nagy súly csökkentése végett gyártanak tartályokat kompozitanyagokból is, de ezek drágábbak. Mégis máig ez a tárolási mód a legelterjedtebb.

  Egyes felhasználási területeken nagy energiasűrűség szükséges: itt jöhet szóba a cseppfolyós hidrogén, ám sok energiát kell fordítani a speciális, kettős falú nemesacél tartályok hűtésére. A hidrogén forráspontja –253 C, ezért a tartályokat nagyon jól kell hőszigetelni, s emellett is számolni kell a párolgási veszteséggel, mert a biztonsági szelepen folyamatosan illan el a gáz. Ötletes megoldásként egyes esetekben a biztonsági szelepen szökő gázt egy másik, nyomásálló palackban gyűjtik össze, csökkentve a veszteséget. A költséges, körülményes cseppfolyós tárolást egyelőre az űrtechnikában alkalmazzák. Akárhogy is legyen, a tartályos tárolásnál ügyelni kell a robbanásveszélyre is.

  Gázhalmazállapotban megoldható a hidrogén csővezetékes szállítása: a Ruhr vidéken például több mint 60 éve üzemel egy 25 bar nyomású, 210 km hosszú csővezeték-hálózat. Azonban a földgázvezetékekhez és a szerelvényekhez képest elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy nagyon kis molekulákból álló hidrogén nagy nyomáson bediffundálva a csővezeték falába rideggé teszi az acélt.

  Nem kizárt, hogy a probléma egyik megoldása egy magyar kisvállalkozás kezében van. Lapunkban négy éve bemutattunk egy műszaki fejlesztő kisvállalkozást, amely nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint a hidrogén gáz biztonságos tárolásának megoldása. Az egykori Villamosipari Kutató Intézet néhány mérnöke által alapított Accusealed Kft. a saját fejlesztésű, úgynevezett műanyag-mátrixos, nagy teljesítményű akkumulátoraival aratott sikert a hazai műszaki életben és az iparban. E mellett hosszú ideig nagy teljesítményű lúgos akkumulátorokat gyártásával tartották fenn cégüket, néhány éve pedig a megújuló energiához kapcsolódó, jó ár-érték arányú termékek forgalmazásával egészítik ki jövedelmüket.

  A cég által gyártott műanyagkötésű elektródokból készülő akkumulátorok zárt, nyitott, prizmatikus és hengeres kivitelben készülnek. Az Accusealed Kft. világ viszonylatban is egyedülálló nedves gyártási technológiája környezetbarát, és jól automatizálható. Különleges előnye, hogy szobahőmérsékleten zajlik. Nem igényel komplikált berendezéseket, így kisüzemeknek egyedi méretű, célú akkumulátorok készítésére is ideális.

  Az elektródok H és X terhelési osztálynak megfelelő, nagy terhelhetőségű akkumulátorok gyártására is alkalmasak. Az így készült Ni-Cd, illetve Ni-MeH prizmatikus cellák energiasűrűsége jelentősen meghaladja a táskás akkumulátorokét, eléri a 60, illetve 100 Wh/dm 3 értéket. Kiemelkedően jó töltéshasznosítással rendelkeznek, mely a telepeket napelemes felhasználás céljaira ideálissá teszi.

  A különleges akkumulátor üzemeltetése során megfigyelt fizikai, kémiai jelenségek adták az ötletet Kulcsár Sándor feltalálónak, a vállalkozás vezetőjének a hidrogénakkumulátor kidolgozásához. Mint elmondta, nem egyszerre, mintegy megvilágosodásként pattant ki fejéből a gondolat, hanem hosszas elmélkedés, kísérletezés, eltökélt munka hozta meg az eredményt, az első működő, bemutató darabot.

  A laikus közönség 1994-ben, a budapesti vásárvárosban megrendezett nemzetközi találmányi kiállításon láthatta a hidrogéntárolást remélhetően forradalmasító eszköz prototípusát, amely akkor az Accusealed Kft., a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének együttműködésével egy nyolcvanmillió forintos OM pályázat segítségével született meg. A modell egy nagyobb befőttes üveghez hasonló, hengeres műanyagtartályban kapott helyet. Az egy liter térfogatú prototípus normál légköri nyomáson háromszáz liter hidrogént tudott tárolni, amit desztillált vízből egyenáram rákapcsolásával maga állított elő magának. (A töltési folyamat során az akkumulátor az oxigént elengedi a szabadba. A későbbiek során a fejlesztők szeretnék megoldani, hogy egyes felhasználási területek számára az oxigént is hasznosítani lehessen komprimált formában). A kisütés, másként a hidrogén kinyerés szintén egyenáram rákapcsolással történik, tehát az eszköz elektromos energia akkumulálása helyett hidrogént nyel el, illetve bocsát ki, joggal nevezhető tehát hidrogénakkumulátornak.

  A mintadarabot a jobb helykihasználás, és technikai okok miatt hasáb formájú, 0,1 liter térfogatú vízbontó, illetve, hidrogénraktározó egységek kialakítása követte, hosszas laboratóriumi teszt sorozat, finomítások révén. Pillanatnyilag a sorozatgyártás előkészítése folyik.

  A kutatók az NKTH-tól pályázaton elnyert jelentős mérvű támogatással fejlesztették tovább a különleges, légköri nyomáson és normál környezeti hőmérsékleten (a készülék méreteihez képest) tekintélyes mennyiségű hidrogént vízből elektrolízissel előállító, majd, korlátlan ideig tároló hidrogénakkumulátort. A pályázók (Accusealed, Budapesti Műszaki Egyetem gépjárműfejlesztései szaka, MTA MFA és az elektromos hajtással foglalkozó VHJ Kft.) arra vállalkoztak, hogy 2010 közepéig piacra éretté teszik az öt egységből álló 1, és a 25 egységet tartalmazó 5 kW-os hidrogéntároló blokkot, amit palackos hidrogén helyett lehetne használni gépjárművekben, illetve az ipar számos területén. Egy száz kilogramm tömegű, 70 darab akkumulátor egységből álló blokk látja el majd hidrogénnel a tüzelőanyag-cellás kísérleti elektromos autót. A fejlesztés során kialakult az akkumulátorok (optimális helykihasználás végett) célszerűbb formája. A külsőre hagyományos akkumulátorokhoz hasonló, 8,5x4,9x24,2 centiméteres és 1,4 kg-os, 130 liter hidrogént adó egységek jól egymás mellé sorolhatók és tetszőleges teljesítményű blokkokká bővíthetők.

  Ha az új típusú hidrogéntároló beváltja a hozzá fűzött reményeket, nemzetközi sikerre számíthat. Jármű üzemanyag tároláson kívül a nap és szélenergia „”raktározására” is használni lehetne, mivel a megújuló energetika esetében a fogyasztói igények nem mindig esnek egybe az előállítás, a rendelkezésre állás idejével. Magyarán a nap és a szél nem mindig akkor ad elegendő energiát, amikor arra szükségük van a felhasználóknak. A felesleges villamos energia a hidrogén, mint tiszta energiahordozó formájában eltárolható a hidrogénakkumulátorok jóvoltából. Nem kell a gázt cseppfolyósítani, sem nagy nyomáson, robbanásveszélyt előidéző palackokban tartani, és nincs szükség különleges, drága, a környezetre veszélyes anyagokra (nikkel, palládium, lítium, stb.) sem. A hidrogént szén és fémkeverékekből kialakított mátrix kötésű elektródák ejtik rabul időlegesen, alacsony feszültségű egyenáram hatására pedig bármikor, az akkumulátor melegedése nélkül visszanyerhető az értékes hidrogén. A hidrogénakkumulátor töltési ideje 4-8 óra, a hidrogénnyerés 3-6 óra hosszán keresztül lehetséges.

  A hidrogénakkumulátor a járműiparon kívül számos más területen is hasznos lehet, így a megújuló energia tárolásában, és a kisipari szféra is hasznát veheti. Palackos hidrogén gáz helyett használhatják keményforrasztásra, hegesztésre ötvösök, ékszerészek, fogtechnikusok, üvegtechnikusok, művészi, kézműves és barkácsolási munkákkal foglalkozók. A hidrogént előállító és tároló eszköz ára nem lesz magasabb, mint egy hasonló méretű Accusealed márkájú akkumulátoré, melyeket elsősorban bányászok, barlangászok, mélyépítők használnak nagy biztonsággal.

  Sámathy Tamás

   

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей