Oldal kiválasztása

Az alkalmazottak AI-beli bizalma alacsonyabb vezetőikénél

A ChatGPT és más mesterséges intelligencia eszközök rohamos népszerűsége egy olyan világban, ahol az emberek egyre inkább az ilyen technológiákra támaszkodnak, új kihívások elé állítja a munkahelyeket. Egy friss Workday tanulmány rámutatott arra, hogy komoly szakadék van az AI iránti bizalom terén a dolgozók és a vezetők között.

Az alkalmazottak továbbra is óvatosak az AI-eszközökkel szemben, míg főnökeik általában nyitottabbak az ilyen technológiák alkalmazására, különösen az üzleti változások idején.

Még mindig sok munkavállaló van, aki nem győződött meg az AI előnyeiről. A c-suite vezetők között csak hatból hatan (62%) fogadják el a mesterséges intelligenciát, de ez az arány még alacsonyabb az alkalmazottaknál, ahol csak 52%.

Az AI iránti bizalomhiány hatással van a végrehajtásra

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a dolgozók mennyire nem bíznak a munkaadóikban a munkahelyi biztonság és az emberi érdekek védelme terén. Az emberek egyötöde (23%) bizonytalan abban, hogy a munkáltatójuk prioritásként kezeli-e a dolgozók érdekeit az AI bevezetésekor, ami félreértést és vezetési problémákat eredményezhet.

A vállalatvezetők ugyanakkor ellentmondanak ennek a képnek. Közel háromnegyedük (70%) hangsúlyozza, hogy az AI fejlesztése során fontos, hogy az emberi felügyelet könnyen megvalósítható legyen. Nyilvánvaló, hogy a főnökök az AI-t inkább emberi segítőként tekintik, mintsem önálló entitásként.

Jim Stratton, a Workday műszaki igazgatója szerint, a vezetők és alkalmazottak közötti bizalomhiány és információhiány van a vállalatok mesterséges intelligenciával kapcsolatos szándékait illetően.

Stratton hozzátette: „A bizalomhiány leküzdéséhez a szervezeteknek átfogó megközelítést kell alkalmazniuk az AI felelősségének és irányításának kérdéseiben, figyelembe véve a politikai támogatást annak érdekében, hogy egyensúlyt teremtsenek az innováció és a bizalom között.”

Az eddig megkérdezett 4000 alkalmazott 15 országban azt mondja, hogy a vállalatuk még nem tette közzé a felelős AI használatára vonatkozó irányelveket.

A jövőben olyan politikákat kell kidolgozni, amelyek nemcsak védelmet nyújtanak az alkalmazottaknak, hanem kielégítik munkahelyi igényeiket és aggályaikat is. A kutatás rávilágít az etikai normák kialakításának fontosságára az AI területén, hogy ezáltal megszüntessék a jelenleg fennálló bizalmi vákuumot.

Olvasson tovább