Oldal kiválasztása

A TechSpot fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. A TechSpot technológiai elemzéseket és tanácsokat jelent, amelyekben megbízhat.

A lényeg: Megérkeztek az Intel közelgő Core Ultra 7 155H Meteor Lake processzorának kiszivárgott referenciaértékei, amelyek rengeteg érdeklődést hoztak magukkal. A Blue Team sajnálatos módon elsöprő eredményeket mutatott fel. Míg a chipben a beépített grafikus képességek potenciált mutatnak, a CPU teljesítménye és az akkumulátor élettartama aggodalomra ad okot, különösen az AMD Ryzen 7 7840HS-hez képest.

A hivatalos megjelenés december 14-én várható, nem ez az első alkalom, hogy kiszivárgott részleteket látunk az Intel Core Ultra 7 155H-val kapcsolatban, amely a Meteor Lake mobilsorozat része.

A legfrissebb információk néhány indítás előtti tesztből származnak, amelyeket a Bilibili felhasználó Corbcas aki vegyes eredményeket árult el.

A 155H az integrált grafikát tekintve remekül teljesít, 3077 pontot ért el a 3DMark Time Spy Graphics tesztben, ami még az AMD Radeon 780M grafikáját is felülmúlja a Ryzen 7840HS-ből. Ez az eredmény figyelemre méltó, figyelembe véve az iGPU erős jelenlétét a csúcskategóriás játék kéziszámítógépekben. A CPU teljesítménye azonban más történetet mesél el: a 155H CPU-eredményei a Cinebench R23-ban határozottan kevésbé lenyűgözőek, különösen a Ryzen 7 7840HS-hez képest.

Összetevő Intel Core Ultra 7 155H AMD Ryzen 7 7840HS
3DMark Time Spy Graphics Score 3,077 2,749
Cinebench R23 egyszálas kotta 1,483 ~1800
Cinebench R23 többszálas kotta 12,085 ~16.000
Energiafelhasználás ~40 watt ~35W

Az Intel chip egyszálas és többszálas pontszámai elmaradtak a várakozásoktól, ami meglepő fordulat a CPU-képességéről ismert márka számára. Mivel az AMD Ryzen 8000G APU piacra dobására készül, ez jelentős pont azoknak, akik hamarosan új gépet szeretnének vásárolni.

A 155H energiafogyasztása, a Cinebench R23 és a Time Spy tesztjein egyaránt körülbelül 40 watt, a versenytársakéval egyenrangú, a hatékonyságban nincs óriási ugrás. Az akkumulátor-élettartam tesztjein, beleértve a készenléti állapotot, a videólejátszást és a webböngészést, a 155H lemaradt a Ryzen 7 7840HS mögött, amely lényegesen jobb akkumulátorteljesítményt nyújtott.

A benchmarkok rávilágítottak a 155H CPU órajelének inkonzisztenciáira is, amelyek szerepet játszhatnak a CPU változatos teljesítményében. A Time Spy teszt során a chip órajele ingadozott, időnként 4,5 GHz-en tetőzött, de le is esett 3 GHz környékére. Ezek a akadozó eredmények minden bizonnyal felgyorsítják az Intel CPU-sorozatának ütemtervét, beleértve a közelgő Arrow Lake-et, Lunar Lake-et és Panther Lake-et.

Míg a 155H GPU teljesítménye egy lépés a helyes irányba, a CPU eredményei és az akkumulátor élettartama hagy némi kívánnivalót maga után. A chip valós képességeinek végső döntése csak néhány gyakorlati tesztelés után lesz világos. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a Meteor Lake CPU-k laptopváltozata is kiábrándító irányba tart, mint asztali unokatestvérei.

Olvass tovább