Oldal kiválasztása

Paul Alex: Gyakornokból ATM-üzleti sikerig

Paul Alex gyakornokként kezdte pályafutását a rendőrségnél, azzal a céllal, hogy a San Francisco-i öböl környékén építsen karriert a bűnüldözés területén.

A 35 éves Alex szorgalmasan dolgozott, és végül nyomozó lett a kábítószer-ellenes munkacsoportban, mielőtt a különleges áldozatok osztályához került volna. A kaliforniai állam archívumából az Insider szerint 2020-ra elérte a 133 000 dolláros fizetést, a juttatásokkal együtt pedig több mint 272 000 dollárt keresett évente.

Karrierje pénzügyi stabilitást hozott, de heti munkaideje 60 és 100 óra között mozgott.

„Nem volt személyes szabadságom,” mondta Alex. „Elhanyagoltam a magánéletemet, nem törődtem a szeretett családommal. Nagycsaládos vagyok. És rájöttem, ez így nem élet.”

A fizetett karrier helyett más jövőt képzelt el magának, különösen azokban az időszakokban, amikor a túlóra megszűnt, és ezzel jelentősen csökkent a fizetése. Néha a kétheti fizetése csak 2000 dollár volt a levonások után. Ez azt jelentette, hogy takarékoskodnia kellett az alacsony hónapokra, hogy fedezni tudja a 5000 és 6000 dollár közötti havi kiadásait.

„Ami igazán lehangolt, az az volt, hogy előre akartam lépni az életben. És úgy éreztem, ez megakadályozza az embert,” mondta Alex.

Ezután úgy döntött, hogy a pénzforgalmi eszközökbe való befektetés segíthet kilábalni a fizetések ingadozásából. Így a fizetését olyan diszkrecionális kiadásokra fordíthatja, mint a nyaralások, autók, és további befektetések.

Kezdetben az ingatlanokkal foglalkozott, de rájött, hogy ez jelentős készpénz- és jelzáloghitel-igényt jelent, ami további adósságot vonna maga után. Úgy érezte, az ingatlan fenntartásának rezsiköltségei csak növelnék a stresszt. A bérbeadásból származó bevételt készpénzben kellett tartania arra az esetre, ha fedeznie kellett volna a jelzálogkölcsönt vagy a javításokat.

2017-ben egy kollégáján keresztül az ATM-ekbe való befektetés ötlete merült fel. Elkezdett csatlakozni a témával foglalkozó közösségi média csoportokhoz, YouTube-videókat nézett, és minden lehetséges információt elolvasott a témában.

Ez egy olyan üzleti modell volt, amely új területet jelentett számára, mivel semmit sem tudott róla. De az előnye az volt, hogy alacsony költséggel indítható; egy ATM kevesebb, mint 3000 dollárba kerül az ingatlanvásárláshoz képest. Kisebb volt a kockázata is, hiszen ha az ATM nem hozott volna profitot, egyszerűen áthelyezhette volna a gépet.

2018-ban Alex úgy döntött, hogy mellékállásban folytatja ezt a tevékenységet. 2021 márciusára otthagyta a rendőrséget, és teljes időben az ATM-üzletre koncentrált. 2021 januárja és 2023 áprilisa között az Insider által megtekintett nyereség- és veszteségkimutatások szerint az ATMTogether cégével 12 millió dolláros összértékesítést és körülbelül 3,5 millió dolláros nettó nyereséget ért el. A Merchant Task Force cége, amely hitelkártya-terminálokat szolgáltat, 844 000 dollár bevételt és 742 000 dollár nettó nyereséget ért el ugyanebben az időszakban.

Cserkészhelyek: Alex ATM-ügyi Stratégiája

2018-ban Alex két hét szabadságot vett ki munkájából, hogy ideális helyszíneket kutasson fel az ATM-jei számára a városban.

Olyan forgalmas helyeket kereste, ahol a helyszín ösztönzőleg hatna az ATM használatára. Ebbe beletartoztak a turisztikai területek és városi csomópontok, mint például éjszakai klubok, éttermek és inasok, amelyek célzottan azokat a zónákat célozták meg, ahol a személyzet borravalót kap. Kisvállalkozásokat is vizsgált, ahol a pénztáraknál készpénzt adtak vissza, ami kényelmetlen volt a vállalkozás számára, hiszen mindig biztosítaniuk kellett, hogy elegendő dollár bankjegy legyen a kasszában.

Alex úgy közelítette meg a vállalkozásokat, mintha szolgáltatást nyújtana nekik. Ő maga vállalta a gépek díjmentes biztosítását és karbantartását. Említette, hogy több mint száz üzletet hívott fel hidegen, és több mint 20 helyen járt személyesen.

„Amikor elkezdtem ezt a munkát, és kimentem az utcára, kaptam igeneket és nemeket, sikerélményeket és kudarcokat. Nagyon nehéz volt visszamenni dolgozni, és nem a saját vállalkozásomra gondolni. És azt hiszem, ez volt az, ami megfogott. Csak az a tény, hogy valamit építek magamnak, és tovább akartam ezt fejleszteni.”

Kezdetben három ATM beszerzésén gondolkodott, de végül sikerült hat helyet biztosítania: három italboltot, két borbélyt és egy körömszalont a San Francisco-öböl környékén. Az első három helyszínt a cashback, az utolsó háromat a készpénzes borravalók motiválták.

Miután az ATM-ek megérkeztek a helyszínekre, Alex mindegyikbe körülbelül 2000–3000 dollár készpénzt töltött fel.

Nem minden helyszín bizonyult nagy sikernek. Alex szerint egy ATM-nek legalább havi 200 dollárnyi minimális hozamot kellene produkálnia. Az első hónapban megállapította, hogy csak az italboltokban elhelyezett három ATM hozott megtérülést, havi 250-500 dollár nettó nyereséget termelve a tranzakciós díjakból. Ezzel szemben a kisebb forgalmú helyszínek csak havi 25-100 dollárt hoztak. Két hónapig hagyta a gépeket, mielőtt úgy döntött, ideje áthelyezni őket.

Alex talált egy mentort a Facebookon, aki sikeres volt az ATM-üzletben. A mentor tanácsai alapján Alex három ATM-et két kisboltba és egy újabb italboltba helyezett át. Ettől kezdve az ATM-ek szinte azonnal nettó nyereséget kezdtek termelni, a legmagasabb hozam elérve a havi 600 dollárt. Egy idő után már hat működő ATM-je volt, amelyek összesen hozzávetőlegesen havi 3000 dollár nettó nyereséget hoztak. Körülbelül hat hónapba telt, mire megtérült a befektetése.

A vállalkozások finanszírozása: Alex ATM-stratégiája

Bár Alexnek volt elegendő készpénze az ATM-ek megvásárlásához, rájött, hogy szüksége lesz pénzre az ATM-ek feltöltéséhez is. Ezért két személyes hitelkártyát igényelt, és ezekkel vásárolta meg a hardvert. Ezen kártyák különlegessége, hogy az első 12 hónapban nulla kamatot kínáltak, ami elegendő időt adott neki kamatmentes készpénzáramlás létrehozására.

Az első hat gépből álló készlet megvásárlásakor Alex feltételezte, hogy jó árengedményt kap, ami gépenként 2100 dollár volt. Később azonban rájött, hogy ez rossz üzlet volt, mivel 30%-os jutalékot kellett fizetnie az ATM-ek által generált díjakból. Bár az értékesítési ügynök azt állította, hogy ez a szokásos gyakorlat, Alex később rájött, hogy vannak más lehetőségek is.

A következő gépkészletet mentorától vásárolta, amelyek újak vagy felújítottak voltak, és modelltől függően 1800 és 2200 dollár között kerültek.

Az ATM-ek további költségei közé tartozott a vezeték nélküli internetes modem, ami 150 dollárba került, a havi 6,99 dolláros internetdíj, és a technikus általi telepítés 300 dollárért.

Alex fokozatosan további ATM-ek vásárlására fordította az ATM-jeiből származó nyereséget. 2020-ra 30 működő ATM-et gyűjtött össze a San Francisco-öböl területén, amelyek mindegyike 250 dollártól akár 1500 dollárig terjedő nettó nyereséget hozott havonta.

Összességében ezek az ATM-ek havi 9000 és 12000 dollár közötti nettó nyereséget jelentettek számára. Bár ez a mellékállás nem pótolta teljes fizetését, de a számláit teljes mértékben fedezni tudta a nyereségből. Ez elégséges volt ahhoz, hogy 2021-ben úgy döntsön, elhagyja állását, hogy teljes mértékben erre az üzleti szektorra koncentráljon.

Ebben az időszakban találkozott egy ATM-szolgáltatóval, akivel együttműködött, és átadta nekik az ATM-eket, hogy távoli üzemeltetővé váljon.

Alexnek mégis kételyei voltak az oldalsó vállalkozása építése közben. Környezete szkepticizmusa megkérdőjelezte képességeit. Néhány kollégája azt mondta neki, hogy rossz ötlet egy ismeretlen vállalkozásba fektetni, és azt javasolták, hogy inkább többletórát vegyen fel. Visszatekintve Alex örül, hogy kitartott.

„Feccölj magadba. Az önfejlesztés a kulcs,” mondta Alex, visszaemlékezve az útjára. „Ez mind egy barátom ötletével kezdődött, majd én komolyan vettem az ötletet, alaposan megvizsgáltam, kutattam, könyveket vásároltam, videókat néztem, olvastam, olvastam, olvastam, amíg biztos nem lettem benne, hogy egyedül meg tudom csinálni.”

Ez a történet eredetileg 2023 júniusában jelent meg.
Ez a cikk eredetileg a Business Insider.

Olvass tovább