Bécsi fizikusok a pezsgős parafa kupakot kutatták. Eredményeiket a közelgő ünnepségre időben ismertették.

A pezsgődugók meglehetősen nyugodtan, 72 kilométeres óránkénti sebességgel pattannak ki a palacknyakokból, mert a szuperszonikus sebességgel kiáramló gáz utoléri őket – jelentették a kutatók. Műszaki Egyetem (TU) Bécs. A „pup” hang a gázsugár hangjának és a parafa tágulási zajának kombinációja – magyarázták egy adásban. A szénsavból származó fagyos gáz (CO2) színes, csillogó kristályai füstölni látszanak a nyílásból.

A számítógépen a pezsgőt szimulálták

Lukas Wagner és Bernhard Scheichl, a Bécsi Műszaki Egyetem Áramlástani és Hőtranszfer Intézetéből vettek részt a feltárásban. Számítógépes szimulációk, mely fizikai jelenségek fordulnak elő, amikor kibont egy üveg pezsgőt. A gyártók szerint ez körülbelül 2 millió alkalommal fog megtörténni az év végére.

Először is, a pezsgős dugó viszonylag repül alacsony sebesség a levegőn keresztül. A gáz kifolyik és röviddel a nyitás után áttör Hangrobbanás (1235 km/h), és akár 1440 kilométer/órás sebességgel halad át a parafán. Lökéshullám keletkezik a gázsugárban, és ez olyan pontot hoz létre, ahol a nyomás hirtelen megváltozik. Fizikusok készítik „Mach korong” hívnak. „A Mach-korong először a palack és a dugó között képződik, majd visszamozdul a palacknyílás felé” – áll az adásban.

Mint a permetező dobozoknál

A gáz hőmérséklete hirtelen megváltozik. „Ha gáz kitágul (tágul, megjegyzi), akkor hűvösebb lesz” – magyarázta Wagner: „Ezt a spray-dobozokból tudjuk.” A pezsgősüvegek kinyitásakor a gáz akár mínusz 130 fokot is lehűlhet a kutatók szerint. Ez időnként apró szárazjég -A habzóbort buborékosító CO2-ból származó kristályok A pezsgő különböző hűtési hőmérséklete különböző méretű szárazjég kristályokat eredményez, amelyek aztán különböző módon szórják szét a fényt.Elméletileg a színe alapján leolvasható a hőmérséklete , azt mondják.

„A hallható Bumm „Amikor kinyitja a palackot, különböző hatások kombinációja lép fel” – számoltak be a kutatók: „Először is, a parafa hirtelen kitágul, amint elhagyja a palackot, és ezáltal nyomáshullámot kelt.” Másodszor, hallható. Shockwaveamelyet a szuperszonikus gázsugár hoz létre, hasonlóan egy repülőgéphez, amely „áttöri a hangfalat”.

„Az eredmények fontosak a ballisztikus rakéták körüli gázáramokkal, például pisztolygolyókkal és rakétákkal kapcsolatos egyéb alkalmazásoknál is” – mondták a szakértők. A tanulmányban kidolgozott módszerek számos „technikailag fontos helyzetben is használhatók, amikor olyan szilárd folyadéktestekkel van dolgunk, amelyek kölcsönhatás sokkal gyorsabb gázáramlással.”