Oldal kiválasztása

A kutatás és a gazdaság összekapcsolásáról szól a Neumann János Program stratégiai intézkedéscsomagja, amelyben kiemelt szerepet játszik a kutatói utánpótlás biztosítása.

Összesen több mint négymilliárd forint értékben nyert támogatást tizenhét hazai egyetem 150 pályázója a Kooperatív Doktori Program keretében. A program jelentős ösztöndíjjal segíti az együttműködést, a doktori képzés keretében folytatott kutatásokat, ösztönözve a piaci igényekre épülő tudományos karrierépítést és Magyarország innovációs versenyképességét.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleménye szerint az ösztöndíjprogram az ipari és technológiai ágazatok kutatás-fejlesztési igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok tudományos karrierjét.

A Kooperatív Doktori Program közel 90 százalékban az MTMI+ (matematikai, természettudományi, orvos- és egészségtudományi, informatikai, agrártudományi, orvos- és egészségtudományi és művészeti) területeken tanulókat támogatja, míg a doktori képzésben részt vevő hallgatók egyúttal az őket foglalkoztató vállalat kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét is segítik.

Ahhoz, hogy Magyarország még feljebb fejlődjön az innovációs ranglétrán és az évtized végére Európa tíz legerősebb innovátor országa közé kerüljön, el kell érni, hogy a hazai kutató-fejlesztői állomány és a szabadalmak száma is emelkedjen.

A Kooperatív Doktori Program nyertes pályázói 24-43 hónapon keresztül havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, hogy a vállalati együttműködésben, valamelyik hazai egyetem doktori iskolájának intézményes keretei között dolgozzák fel kutatási témájukat.

A fiatal kutató mellett támogatásban részesül az őt befogadó doktori iskola, valamint az egyetemi témavezető és a bevont vállalati szakértő is. A 2020 óta futó program keretében a mostani döntéssel együtt már 516 doktorhallgató kutatási projektje nyert támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, összesen mintegy 18 milliárd forint értékben.

Olvass tovább