Az osztrák Funk Tudományos Tanácsadó Testület (WBF) által végzett elemzések és tanulmányok alapján az emberi egészségre gyakorolt potenciális hatásokról a mobiltelefonok és más nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzás forrásai terén értékeléseket nyújtanak. Az értékelések 160 nemzetközi emberi, állati és sejtes vizsgálaton, valamint egyéb tudományos publikációkon alapulnak, amelyek 2022 júliusa és 2023 júniusa között jelentek meg.

Ezek a tanulmányok több területet is érintenek, beleértve a jólétet és alvást, az agyat és idegrendszert, a férfi termékenységet, valamint a rákos megbetegedéseket. Ezek az értékelések fontosak a lakosság tájékoztatása szempontjából, hiszen segítenek megérteni, hogy a mobilkommunikáció és az elektromágneses sugárzás milyen hatással lehet az emberi egészségre.

Azonban, mivel nem rendelkezem a testület legfrissebb ítéletével vagy annak konkrét tartalmával, nem tudok részletes információt adni arról, hogy milyen következtetéseket vontak le az említett vizsgálatokból. Általában az ilyen jellegű tanulmányok célja az, hogy objektív tudományos alapon értékeljék a kockázatokat, és ezáltal tájékoztassák a közvéleményt és a döntéshozókat. Az ilyen tanulmányok eredményei alapján lehetnek ajánlások a mobiltelefon használatával és az elektromágneses sugárzással kapcsolatban, de ezek specifikus tartalmához friss információkra lenne szükség.

Kevés új tartalom található a jelentésben

A jó hír az, hogy az osztrák szakértői bizottság, a WBF, idén is arra a következtetésre jutott, hogy „valószínűtlen, hogy a mobilkommunikáció egészségügyi veszélyt jelent”. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs megbízható bizonyíték arra, hogy a mobilkommunikációból származó nagyfrekvenciás elektromágneses mezők veszélyt jelentenek az emberekre. Azonban a tudósok hangsúlyozzák, hogy a modern technológiák gyors fejlődése miatt sok kérdés még mindig megválaszolatlan marad, és bizonyos területeken a káros hatások sem zárhatók ki teljesen. Ebből kifolyólag további alapos kutatások szükségesek ezen a területen.

Sugárterhelés

A sugárterheléssel kapcsolatban a WBF szakértője, Georg Neubauer, az Osztrák Műszaki Intézet munkatársa, megerősíti, hogy a jelenlegi kutatási munka túlnyomó része jó minőségű. Két érdekes tanulmány hosszabb távú fejleményeket vizsgált: egy norvég tanulmány, amely a lakosság sugárterhelésének változását elemezte 2013 és 2019 között, arra a következtetésre jutott, hogy hosszú távon – az új mobiltelefon-technológiák bevezetése ellenére – nem volt növekedés a sugárterhelésben. Egy másik, 1998 és 2021 közötti 56 tanulmányra épülő spanyol irodalmi áttekintés kimutatta, hogy az egyének expozíciójának minden esetben betartották a határértékeket.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás jelenleg nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot, de a technológiai fejlődés és a változó használati szokások miatt folyamatosan figyelemmel kell kísérni a helyzetet.

Rák:

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a mobiltelefon-használat és a rákos megbetegedések között okozati összefüggés lenne. Több mint 25 éves mobiltelefon-használat után sem látszanak negatív hatások az új rákos megbetegedések számában.

Általános jólét:

Néhány ember kifejezetten érzékenynek érzi magát az elektromágneses sugárzásra, azonban még mindig nincs konkrét bizonyíték arra, hogy ez közvetlenül befolyásolná a jólétet.

Idegrendszer és Alvás:

Jelenlegi kutatások szerint a mobilkommunikáció által az agy kognitív funkcióira vagy az alvás minőségére gyakorolt negatív hatások kizárhatók.

Gyermekek és Fiatalok:

A gyermekeknél és fiataloknál a mobiltelefonok és hasonló eszközök túlzott használata addiktív viselkedéshez vezethet, negatív hatással lehet a társas kapcsolatokra, az alvás minőségére, a szabadidős viselkedésre és a táplálkozásra vagy testsúlyra. Azonban ezeknek a hatásoknak nincs közvetlen kapcsolatuk a mobiltelefon-sugárzással.

Veseelégtelenség:

A kutatások időbeli összefüggést mutattak a mobiltelefon-használat és a veseelégtelenség között, de ezek az adatok csak a résztvevők által szolgáltatott információkon alapultak, és nem objektív méréseken. Ezért nem vezethető le ok-okozati összefüggés a sugárterhelés és a veseelégtelenség között.

Férfi Termékenység:

Egyes tanulmányok szerint az elektronikus eszközök használata potenciálisan negatív hatással lehet a sperma minőségére. Azonban a német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal szerint a mobiltelefon-használók között megfigyelt csökkent termékenység oka inkább életmódbeli tényezőkben keresendő, nem pedig a mobiltelefonok elektromágneses mezőiben. További kutatásokra van szükség ezen a területen.

Orvosi Implantátumok:

Általánosságban a mobiltelefonok használata nem jelent veszélyt az implantátumot viselők számára. Viszont ritkán előfordulhat, hogy a mobil átviteli eszközök zavarják az orvosi implantátumok működését. Ezért a biztonság kedvéért a mobiltelefonokat nem szabad közvetlenül a beültetett eszközök felett használni, és a gyártó által javasolt biztonsági távolságokat be kell tartani.

A WBF 2004-ben alakult, és tanácsadó testületként támogatja az osztrák szövetségi pénzügyminisztériumot. Tevékenységének középpontjában a mobilkommunikáció és annak emberi egészségre gyakorolt hatása áll.

A bizottság a mobilkommunikáció körültekintő használatát javasolja

A WBF (Funk Tudományos Tanácsadó Testület) álláspontja a mobilkommunikációhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatokról kettős megközelítést tükröz. Egyrészt, jelenlegi kutatások alapján nincs bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott nagyfrekvenciás elektromágneses mezők közvetlen egészségügyi veszélyt jelentenének. Másrészt, a WBF felhívja a figyelmet a tudományos kutatások minőségére és arra, hogy szükség van további, alapos és megbízható kutatásokra ezen a területen.

Gerald Haidinger, a WBF elnöke és a MedUni Vienna Közegészségügyi Központjának szakértője szerint a tudományos kutatások minősége romlik, és hiányoznak a megbízható, eredeti tanulmányok. Christian Wolf, a WBF elnökhelyettese szerint, bár a kutatások nem mutatnak rá egyértelműen a mobilkommunikáció egészségügyi kockázataira, az ilyen típusú tanulmányok nagy része mégis megkérdőjelezhető tudományos értékű.

A WBF továbbra is a technológia körültekintő használatát sürgeti, hangsúlyozva, hogy bár jelenleg nincs bizonyíték a káros hatásokra, az óvatosság és a folyamatos kutatás fontos az emberi egészség védelme érdekében. Ez azt jelenti, hogy a mobilkommunikációs technológiák terén továbbra is szükség van a tudományos kutatások fejlesztésére és a potenciális egészségügyi kockázatok folyamatos monitorozására.