Új Funkció a Facebookon: Linkelőzmények

A Facebook bemutat egy új beállítási lehetőséget, amely némi zavart okoz a felhasználók körében, és kérdéseket vet fel a jobb adatvédelem ígéretével kapcsolatban. Az új funkció neve: „Linkelőzmények”.

Amikor a Facebook alkalmazáson belül egy linkre kattintunk, az a beépített böngészőben nyílik meg. Az új funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek egy listához, amely az összes általuk meglátogatott webhelyet tartalmazza.

Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy a Facebook, illetve anyavállalata, a Meta is hozzáfér ezekhez az információkhoz. Ha valaki nem szeretné, hogy ezek az adatok gyűljenek, kikapcsolhatja a linkelőzmények funkciót. Ebben az esetben a Facebook azt ígéri, hogy ezeket az adatokat 90 napon belül törli.

© Facebook / Képernyőkép

Új Funkció Kritikája a Facebookon

Nem titok, hogy a Facebook minden felhasználói kattintást nyomon követ, rögzít, és személyre szabott reklámozásra használja. Az új funkciójával a Facebook úgy tűnik, mintha a felhasználói adatok feletti ellenőrzést adná a felhasználóknak, ezt kritizálta többek között a Gizmodo.

Az új funkció menüjének kialakítása sem olyan egyértelmű, mint amilyennek lennie kellene. Továbbá, az új adatvédelmi beállítások további zavart okoznak, mivel jelenleg csak az Android- és iOS-alkalmazásokban érhetők el. Valószínű, hogy a jövőben egy hasonló funkció az Instagramon is elérhető lesz, ahol a támogatási oldalakon a megfelelő bejegyzés már elmenthető.

Nem világos, hogy a Facebook továbbra is értékeli-e, hogy melyik linkre kattintunk. Lehetséges, hogy a URL mentésre kerül, de nincsenek konkrét információk a weboldalról és annak tartalmáról, vagy arról, hogy milyen mértékben navigálunk tovább a weboldalon.

Csak Android és iOS Alkalmazásokra Vonatkozik

Ha asztali böngészőben használjuk a Facebookot, és ott kattintunk egy hivatkozásra, a linkelőzmények beállítása nem érvényesül. Ez a Gizmodo szerint arra utal, hogy a Facebook elsősorban az iOS és Android alkalmazásokra koncentrál a szigorúbb adatvédelmi előírások miatt.

A Facebook szerint a Linkelőzmények funkció idővel világszerte elérhető lesz. Úgy tűnik, ez a beállítás Európában még nem érhető el. Hogy mennyire lesz népszerű ez a funkció ebben a régióban, figyelembe véve a GDPR előírásait, azt még látni kell.