Oldal kiválasztása

Jól ismert termékek, többek között: A rovarok már itt rejtőznek az ételben

Sok ember számára elképzelhetetlen a rovarevés. Az élelmiszeriparban azonban már régóta bevett gyakorlat a rovarok élelmiszerekben való feldolgozása. Az összetevők listáján azonban gyakran rejtélyes számok és betűk mögé bújnak.

Új EU-szabályozás : A rovarok megengedettek az élelmiszerekben

Élelmiszeripar : Itt már feldolgozzák a rovarokat

Különféle termékek : Hogyan használják a rovarokat

Az Európai Unió (EU) Bizottsága idén januárban listáját bővítette az élelmiszerként engedélyezett rovarok. A gabonapenészbogár és a házi tücsök engedélyezett Európában részlegesen zsírtalanított porként ma már élelmiszerként . Ez derül ki a Bizottság Hivatalos Lapjából . Ez azonban nem teljesen újdonság: fagyasztott, szárított vagy porított formában a házi tücsök már majdnem egy éve engedélyezett . felháborít az új uniós szabályozás Sokakat . Azonban a rovarok az élelmiszerekben nem ritkák. Az élelmiszeripar már régóta foglalkozik ezekkel a kis állatokkal.
Tetvek, férgek és társai: Ezek számos élelmiszerben megtalálhatók

Nemcsak a szöcskék , hanem a lisztkukacok élelmiszerekben való feldolgozása is engedélyezett az EU-n belül körülbelül másfél éve. – pikkelyrovarokat szerint a lakk- és skarlát sokkal régebb óta használják az élelmiszeriparban, és számos népszerű márkás termékben megtalálhatók .

De nemcsak magukat a rovarokat használják fel az élelmiszeriparban: ürüléküket is feldolgozzák. A gyakran használt sellakot a lakkpikkelyrovarok ürülékéből nyerik. A sellak gyantaszerű anyag . Valójában a tetvek a fa nedvével táplálkoznak, majd fedőt ragasztanak az ágakra, amelyekben az utódaik nőnek. Ezt a gyantát a kéregdarabokkal és a maradék tetvekkel együtt lekaparják a fákról, majd forralással, mosással és őrléssel sellakká dolgozzák fel. állatvédő szervezet A PETA kifejti: ” A sellak egy hulladéktermék, amelyre a tetvek utódainak valamikor már nincs szüksége, de az ipar nem mindig várja meg. Így nem csak a gyanta kerül a termelésbe, hanem sok is. élő tetűről vele .”

Peta szerint a sellakot „mindenre használják, aminek ragyognia kell, és nem kell túl gyorsan feloldódnia ”. Ilyenek az édességek , a rágógumi , az étcsokoládé , de a különböző tabletták , kozmetikumok , hajlakkok és bútorfényezők is. Persze az élelmiszeripar ezt nem írja rá a termékeire. Az anyagot gyakran az összetevők listájában a kínos ” E 904 elrejtik ” névvel. Ha megnézi a Ferrero népszerű Kinder Schoko-Bons összetevőit, gyorsan felfedezheti a „Schellack” összetevőt. összetevőinek listáján is szerepel A Schellack a Milka „Bunte Kakaolinsen” fajta .

Főtt pikkelyes rovarokból készült festékek: ez sok édességben megtalálható

Az vörös színezék szerint a sok élelmiszerben megtalálható Utopia skarlátszínű rovarokból származik . A festéket „vörös kárminnak” vagy „kárminnak” nevezik, és gyakran „E 120” néven rejtik el az összetevők listáján. A kozmetikai iparban az anyagot „CI 75470”, „Carmine” vagy „Cochineal”-nak is nevezik.

A festéket a vemhes először szárításával , majd tetvek forralásával állítják elő . Az adalékanyag széles körben elterjedt: az olyan édességekben, mint az M&M , az összetevők listáján szerepel a „Carmine”. A „Sour Glowworms ” Trolli -ja is ezt a vörös anyagot tartalmazza.

Az erdei méz tartalmazza egyébként rovarok ürülékét . Mert a mézfajta alapja a mézharmat . Ezek a levéltetvek, a levélbolhák és a levélhüvelyek cukros ürülékei. A méhek ezt a mézharmatot összegyűjtik és mézzé dolgozzák fel. Sok más mézfajtánál a méhek növényi nektárt használnak alapként.

Kiválasztás az élelmiszerekben: Így kerülheti el a rovarokat az élelmiszerekben

Ha biztos akar lenni abban, hogy a pénztári szalagra kerülő termékekben nincsenek állati eredetű összetevők , vásárlás előtt érdemes megnézni az összetevők listáját. De van segítség a vegán címkék formájában is. Az olyan pecsétek, mint a V-címke , például kizárják az állati összetevőkből származó színezékeket. A Vegan Society vegán virágát csak akkor lehet a csomagolásra nyomtatni, ha az nem tartalmaz állati eredetű terméket. A Vegán Társaság minden gerincesre és többsejtű gerinctelenre állatnak tekint.

infranken.de cikke nyomán