Az e-kártyának már 2024-től digitálissá kell válnia

Az e-kártyának már 2024-től digitálissá kell válnia

© Kurier/Gerhard Deutsch

Tursky Flórián, az ÖVP digitalizálási államtitkára, új hírekkel szolgált a digitális alapszolgáltatások területén. Az eredeti cél, hogy 2030-ra Ausztria egész területén elérhető legyen a gigabites internet mind helyhez kötött, mind mobil eszközökön, Tursky szerint hamarabb valósul meg. Az APA-interjúban kifejtette: „Feltételezem, hogy 2027-re már több mint 90 százalékos lesz az elérés.” A teljes jelentési rendszer digitalizálását 2024 első felében kell befejezni.

A gigabites internetet illetően Tursky úgy véli, hogy a „magas, 90 százalékos részesedést” az eredetileg tervezettnél jóval korábban el fogják érni, és így a „célvonalat” 2030 előtt átlépik. A 90 százalékos lefedettséget a második, 1,25 milliárd eurós szélessávú támogatási program végére várnak 2027-ben. Tursky szerint 2019-ben, a türkiz-zöld koalíció kormányzati időszakának kezdetén, a háztartások 30 százalékának volt hozzáférése a gigabites internethez, most pedig már 69 százalékuknak.

Az utolsó százalékok a legdrágábbak lesznek

Az államtitkár emlékeztetett, hogy hosszú ideig a magánbefektetések hiánya jelentett problémát. Mostanra ez megváltozott: a privát szektor kész 6 milliárd eurót befektetni. Korábban hiányzott egy állami stratégia, és az egészet nem tekintették közszolgáltatásnak. Ez a helyzetet nehezítette, mivel Ausztriában „kihagyhatatlanul jó mobilhálózat” áll rendelkezésre, ezért sokan nem érezték szükségesnek a helyhez kötött gigabites internetkapcsolatot.

Tursky még nem tudja pontosan megmondani, hogy 2027 után mennyi pénzre lesz szükség a fennmaradó néhány százalék eléréséhez. „Még ha csak 5 százalék is van hátra, ezek lesznek a legdrágábbak, mivel a magánszektor számára már nem lesz kifizetődő. Ekkor felmerül a kérdés, hogy milyen finanszírozásra van szükségünk. De azt feltételezem, hogy további pénzügyi forrásokra lesz szükségünk.”

Tursky Flórián

Tursky Flórián

© Kurier/Juerg Christandl

A Jelentések Digitalizációja Folyamatban Van

A digitalizációért felelős államtitkár, Tursky Flórián úgy véli, hogy Ausztria jól halad a digitális adminisztrációs csatornák fejlesztésében. A tervek szerint a jövő év első felében teljesen digitalizálják a jelentési rendszert, ami azt jelenti, hogy a „Digitális Iroda” alkalmazáson keresztül mobiltelefonon is elérhető lesz. Jelenleg a másodlagos lakóhely regisztrációja még nem tartozik ide, de ez hamarosan megváltozik.

A digitális adminisztrációs eljárások közül már csak az állampolgárság igazolása hiányzik. Ez várhatóan 2024 végére valósul meg, így a „hatósági eljárások legnagyobb része” – ahogy azt bejelentették – digitálisan, a megfelelő felhasználóbarátsággal lesz elérhető. Tursky szerint a rendszer olyan egyszerűnek kell lennie, mint a legújabb okostelefon-alkalmazások, például a Tinder. Hozzátette, hogy az analóg, azaz a hagyományos hatósági eljárások továbbra is megmaradnak.

2025 Végére Minden Személyi Igazolvány Digitális Lesz

A digitális igazolványok terén továbbra is a meghirdetett ütemterv és cél áll fenn: 2025 végére minden olyan személyi igazolványnak digitálisan is elérhetővé kell válnia, amelyet az emberek általában maguknál hordoznak. Ebben már benne van a jogosítvány, az életkor igazolása és a diákigazolvány is. A személyazonossági igazolvány, a regisztrációs igazolás és az e-kártya jövőre kerülnek hozzáadásra, a többi 2025 végéig következik.

Az AI Uniós Szabályai

Az AI, azaz a mesterséges intelligencia területén Tursky meg volt győződve arról, hogy több előnyt hoz, mint hátrányt, legyen szó az orvostudományról vagy az ápolásról. Ugyanakkor mint minden technikai fejlesztés, az AI is veszélyeket rejt, ha jogellenesen használják.

Ezért szükséges az Európai Unió szintjén egy AI törvény (AI Act) sürgősen és rendkívül fontos. Tursky szerint ez sokkal több, mint egy minimális kompromisszum. Ausztria az AI szolgáltatások terén élen jár, és Spanyolország és Hollandia mellett az elsők között van. A tervek szerint minden állami mesterséges intelligencia megoldást azonosítanak, mielőtt azok az év első felében EU-szinten hatályba lépnek – kulcsszavak címkézése követelménye szerint.

A szervizpont lehetővé teszi a lehető legjobb felkészülést az AI-törvény végrehajtására, és fontos a jogbiztonság megteremtése a vállalatok számára. A korai kezdéssel lehetőség nyílik az AI-rendszerek minél gyorsabb tanúsítására, amint piacra kerülnek, ami Tursky szerint egyértelmű versenyelőnyt jelent.