Oldal kiválasztása

A Munkaadók és Más Vezetők Kihívásai

A munkaadók, más vezetők, valamint a legtöbb alkalmazott jól tudják, hogy ez egy kihívásokkal teli időszak a munkavállalók számára. A mesterséges intelligencia, különösen a közösségi média marketing bevezetésével, megváltozik a termelékenység természete és az, hogy mit jelent szakmunkásnak lenni. Korábban elég volt csupán figyelmesnek és szorgalmasnak lenni, de ma már számos digitális készségre van szükség, amelyekkel az egyéneknek rendelkezniük kell, hogy versenyképesek legyenek. Egy 2022-es jelentés, a „Hogyan Zavarják Meg a Készségek a Munkát: A Gyorsan Növekvő, Igényes Készségek Átalakító Ereje” részletezte, hogy a mesterséges intelligenciával/gépi tanulással, felhőalapú számítástechnikával, közösségi médiával és termékmenedzsmenttel kapcsolatos ismeretekkel rendelkező alkalmazottak iránti igény a valaha volt legnagyobb volt abban az évben – és továbbra is gyorsan nő.

Szakképzettség Hiánya

A probléma az, hogy a szakképzettség terén egyre szélesebbé váló szakadék megakadályozza, hogy a munkanélküliek és az alulfoglalkoztatottak nagy százaléka képes legyen ilyen állásokra jelentkezni. Ugyanez a jelentés állította, hogy az elmúlt öt év során az átlagos amerikai alkalmazottnak készségeinek 37%-át kellett lecserélnie vagy továbbfejlesztenie ahhoz, hogy betölthesse pozícióját. Egy 2023-as tanulmány, amelyet  az Amazon Web Services végezett a Gallup együttműködésével, megállapította, hogy az Egyesült Királyságban a munkaadók 68%-a nehezen talál olyan munkatársat, aki rendelkezik a szükséges digitális ismeretekkel. Még aggasztóbb adat, hogy az Egyesült Királyságban a munkavállalók mindössze 11%-a rendelkezik a magasabb technológiát igénylő állások megszerzéséhez és megtartásához szükséges készségekkel.

Kis- és Középvállalkozások Kihívásai

Ami a készséghiányt illeti, a kis- és középvállalkozások egyedülálló helyzetben vannak. Míg egyes vezetők ijedten érezhetik magukat, amikor megpróbálnak lépést tartani a jobb erőforrásokkal rendelkező és nagyobb versenytársakkal, a kisebb és fürgébb vállalatoknak vannak előnyei is. Gyorsan alkalmazkodva, új kísérleti programokat tesztelnek, amelyek több tanúsítvánnyal és képzéssel ruházzák fel a kisebb létszámú személyzetet.

Hogyan Teremt Bevételt a Továbbképzés

A mai munkavállalók a világjárvány hatásaival küzdenek, még azelőtt, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás előtérbe kerültek volna, még mielőtt ezen területeken képezték volna őket. Hogyan tudnak lépést tartani? Az egyik megoldás az „átképzés” vagy „upskilling”, amely során a munkavállalók új ismeretek elsajátítására törekednek, akár önállóan, akár munkahelyi programok keretében. Nem meglepő, hogy a magas színvonalú tanulási és fejlesztési programokat kínáló munkaadók profitálnak egy ilyen befektetésből.

A vállalkozások tulajdonosai örömmel veszik tudomásul, hogy a továbbképzés nem jelent hatalmas időráfordítást: a magasabb digitális készségekre vonatkozó speciális képzések akár egy órát is igénybe vehetnek, és azonnali megtérülést kínálnak. Azonban ahhoz, hogy ezek a képzések a leghatékonyabbak legyenek, eredményorientáltaknak és megközelíthetőknek kell lenniük. Például az Amazon Web Services ingyenes képzéseket kínál számos területen (beleértve az alapvető generatív AI-megoldásokat is), amelyeket úgy terveztek, hogy a nem technikai szakemberek számára is könnyen követhetők legyenek.

Az ilyen lehetőségek felkínálása nem csak tehetségesebb munkavállalókat jelent. Az Amazon Web Services tanulmánya kimutatta, hogy az ilyen típusú képzésekkel foglalkozó vállalatok bevételei 168%-kal magasabbak, mint az alacsonyabb szintű digitális készségekkel rendelkező cégeké. Továbbá, a középfokú digitális készségekkel rendelkező alkalmazottak évente 40%-kal többet keresnek, mint az alapvető digitális készségekkel rendelkezők, míg a haladó kategóriába tartozók 65%-kal többet. Egy 2023-as fehér könyv, amelyet az MIT, a Stanford Egyetem és a Nemzeti Gazdaságkutató Iroda képviselői készítettek, megerősítette, hogy a generatív mesterséges intelligencia ígérete előnyös lehet a kevésbé tapasztalt munkavállalók számára, célja pedig az, hogy kiegyenlítse a versenyfeltételeket és lehetővé tegye a kevesebb tapasztalattal rendelkezők számára, hogy gyorsabban sajátítsák el a készségeket.

A kisebb szervezetek jellemzően kisebb munkaerővel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy minden alkalmazott értéke magasabb egy kis- és középvállalkozásban, mint egy nagyobb vállalatnál. A továbbképzési programok előnyei ezért gyorsabban érzékelhetők a kisebb szervezeteknél, akár magasabban képzett menedzserek alkalmazásával, akár a továbbképzés előnyeinek terjesztésével.

Végül, az ilyen programok jelentős előnyt jelentenek a tehetségek toborzásában. A kisebb vállalkozások gyakran szembesülnek a sokkal nagyobb és erőforrásokban gazdagabb vállalkozásokkal szemben, amelyekkel fizetés tekintetében egyszerűen nem tudnak versenyezni. Egy PwC tanulmány a HR és a toborzás terén azt mutatta, hogy a válaszadók 51%-a hajlandó lemondani a magasabb fizetésekről a személyes rugalmasság és a képzési lehetőségek miatt.

Befektetés a Jövőbe

Első pillantásra tetemesnek tűnhet a munkaerő szükséges készségek megszerzésének költsége – még ha egyesek számára elérhetetlennek is tűnik –, de ez nem feltétlenül van így. Számos ingyenes forrás áll rendelkezésre a személyzet képzésére a felhőalapú számítástechnika és más területeken. Például az Amazon Web Services Skill Builder ingyenes, igény szerinti workshopokat és gyakorlati tanulási lehetőségeket kínál különböző készségszintekhez.

Olvass tovább