Oldal kiválasztása
Windows 11-et futtató laptop

(Kép jóváírása: sdx15 / Shutterstock)

A Windows 11 következő, 2024 elején érkező frissítése, a rendszer ötödik „Moment” frissítése lesz.

Ez a frissítés a Microsoft által kiadott nagy éves Windows 11 frissítések közötti kisebb funkciófrissítéseket jelenti, amelyeket „Moment”-nak hívnak. Idén például a 23. félévben érkezett egy ilyen nagyobb frissítés.

A Windows Central (Zac Bowden) szerint a Moment 5 frissítésnek februárban kell érkeznie, ami a „2024. februári Moment” alternatív nevet viseli. Ennek ellenére ez csak az előzetes kiadás kezdete lesz a hónap végén, így a Moment 5 teljes verziója valószínűleg csak márciusban lesz elérhető. A megjelenés várhatóan a hónap második keddjén lesz, ami a Microsoft szokásos frissítési ütemét követve március 12-re esik.

Mit tartalmaz ez a frissítés új funkciók szempontjából? A várakozások szerint ez egy kisebb kiadás lesz, néhány korábbi Moment-hez képest kevesebb újdonsággal. Ennek ellenére több finomítás és kiegészítés várható, többek között egy intelligens ceruza-funkció, amellyel közvetlenül a szövegmezőkbe lehet írni, és a Microsoft ígérete szerint ez a képesség később az egész operációs rendszerben elérhető lesz.

A Voice Access szintén fejlesztéseket kap, beleértve a több monitor támogatását és új, testreszabható hangparancsikonokat, amelyekkel például fájlok és mappák nyithatók meg, vagy sablonszöveg illeszthető be.

A Microsoft számos kisebb módosítást tervez, például a Jegyzettömbben a karakterszám megjelenítését, és a Nearby Share funkcióval az eszközök átnevezését a könnyebb azonosíthatóság érdekében (pl. „Darren PC”). Ezen kívül bizonyos változtatások az európai előírásoknak való megfelelés miatt szükségesek, mint például az Edge böngésző eltávolítása a Windows 11-ből és a Bing eltávolítása a tálca keresőmezőjéből, helyette alternatív webes találatok (pl. Google) használatával.

 


A HDR engedélyezése a Windows 11 rendszerben
(Kép jóváírása: Microsoft)

Elemzés: A Windows 11 Márciusi Fejlesztései

Sajnos a Windows 11 felhasználók az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívül nem részesülnek az említett változások előnyeiből, de egy másik, előnyös lépés minden felhasználónak lehetővé teszi több alapértelmezett alkalmazás eltávolítását, például a Fotók alkalmazást.

Ezenkívül a Microsoft bevezeti azt az újítást, hogy a widgetek panel csak widgeteket tartalmazhasson, a felhasználók pedig eltávolíthatják a hírfolyamot. Érdekes módon a Microsoft tervezi, hogy lehetővé teszi más, külső szolgáltatások, például a Google híreinek integrálását is a panelbe.

Ezek a widgetekkel kapcsolatos újítások mindenki számára elérhetőek lesznek, nem csak az EGT-ben. Remélhetően a többi, Európát érintő változás is szélesebb körben bevezetésre kerül. Sokan szeretnék, ha a Windows 11-et jobban testre lehetne szabni, és különállóvá lehetne tenni az Edge böngészőtől.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a változtatások egyelőre csak pletykák, bár a legtöbb említett funkciót nemrég teszteltük, így van alapjuk. A februári (előzetes) és márciusi megjelenési dátumokkal kapcsolatos információkat fenntartással kell kezelni, de Zac Bowden az egyik legmegbízhatóbb forrás a Microsofttól. Lehet, hogy a tervezett időkeret változik, de ez az információ hitelesnek tűnik.

A pletykák szerint ez lehet az utolsó Moment frissítés a Windows következő generációs verziójának, legyen az Windows 12 vagy valami más (Windows AI?), 2024-es későbbi megjelenése előtt. Egyelőre nem ismeretes, hogy a Microsoft a Windows 11 (24H2 frissítési verzió) mellett marad-e vagy sem.

További pletykák szerint a Microsoft tervezi a Moments frissítések megszüntetését, kevesebb frissítést ad ki a jövőben, és több változtatást és funkcióbővítést hajt végre a nagy éves frissítések során, visszatérve ezzel a régi rendszerhez.

Darren, aki szabadúszó újságíróként dolgozik, a TechRadar és időnként a T3 számára ír híreket és cikkeket a számítástechnikai világ széles köréről, beleértve a CPU-kat, GPU-kat, különböző hardvereket, VPN-eket, vírusirtókat és még sok mást. Darren három évtizede ír a technológiáról, szabadidejében pedig könyveket ír (első regényét, a „I Know What You Did Last Supper”-t a Hachette UK adta ki 2013-ban).

Olvass tovább