Az IMF elemzése megállapította, hogy a mesterséges intelligencia pozitív és negatív következményekkel jár a munkaerőpiacra nézve.

A hype körül Mesterséges intelligencia A munka világának jövőjéről szóló vita is újra fellángolt. Míg egyesek látják a lehetőségeket, mások féltik a munkájukat. Most megvan Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmányt végzett a témában. Ennek megfelelően fog AI alapú szoftver messzemenő következményekkel járnak a munkahelyekre és a fizetésekre.

A fejlett gazdaságokban az AI kb. 60 százalékát használják az állások befolyásolására – derül ki a vasárnap (helyi idő szerint) megjelent közleményből, amely az IMF tanulmányából származik. Ezeknek a felével valószínűleg jár nagyobb termelékenység és pozitív hatások mesterséges intelligencia használatával – folytatta. A mesterséges intelligencia a másik felével fordítva is képes feladatokat vállalni, amelyeket ma az emberek végeznének. Ennek eredményeként ezeken a területeken kevesebb lesz az elérhető állás és alacsonyabbak lesznek a fizetések.

Több lehetőség a felsőfokú végzettségűeknek

Az IMF figyelmeztet a növekvő egyenlőtlenségekre: A munkavállalók közötti különbségek tovább nőhetnek az MI terjedésével. Azok, akik képzettek az MI területén, magasabb fizetést remélhetnek, míg mások lemaradhatnak. Az IMF szerint a felsőoktatásban részt vevők nagyobb esélyekkel rendelkeznek azokban a munkakörökben, ahol az AI pozitív hatással van.

Az alacsony jövedelmű országokban az IMF szerint az állások 26 százaléka potenciálisan érintett lehet az AI által, míg a feltörekvő országokban ez az arány elérheti a 40 százalékot. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek a becslések csak modellezéseken és néhány tényezőn alapulnak, és nehéz pontosan megjósolni, hogy miként fog alakulni az új iparágak megjelenése és az AI elterjedése.