A Google „Bard Advanced” Szolgáltatása: A Legújabb Nyelvi Modell Elérhetővé Válik

A Google várhatóan hamarosan piacra dobja chatbotjának fejlettebb változatát, a „Bard Advanced”-t, amely előfizetési díj ellenében lesz elérhető. Ez a Google forráskódjából derül ki, amit a Bard weboldalán találtak.

Bedros Pamboukian, aki korábban a Twitteren dolgozott, kimutatta, hogy a Google hamarosan egy 3 hónapos próbaelőfizetést indít a „Bard Advanced” szolgáltatásra. Ez az előfizetés a Google One szolgáltatásához is kapcsolódik, amely többek között több tárhelyet és VPN-t kínál a Google Drive számára.

A Bard weboldalának forráskódjában egy link is található: „https://one.google.com/explore-plan/bard-advanced„. Jelenleg ez a link még nem aktív, csak áttekintést nyújt a különböző Google One-előfizetési modellekről.

Frissítés a Gemini Ultra-ra

Egyelőre nem világos, hogy minden Google One-előfizető hozzáfér-e a „Bard Advanced” szolgáltatáshoz, vagy csak a magasabb árú előfizetési szintekhez tartozók. A legolcsóbb Google One-előfizetés jelenleg 9,99 dollártól kezdődik havonta, a legdrágább pedig 149,99 dollárba kerül havonta.

A Google valószínűleg már teszteli a „Bard Advanced” szolgáltatást, amely a „Gemini Ultra” nevű új nyelvi modellt használja, amit 2023 decemberében jelentettek be. A „Gemini Ultra” célja, hogy minden más modellt felülmúljon. Az „Ultra” verzió állítólag a legfejlettebb lesz, de lesznek „Pro” és „Nano” változatok is, amelyek például mobil eszközökön lesznek használhatók.

A „Bard Advanced” szolgáltatást a Google az „év elején” jelentette be, és először csak kiválasztott tesztelők számára lesz elérhető, hogy alaposan ellenőrizhessék a biztonságot. Ez arra utal, hogy a hivatalos bevezetésre nem kell sokat várni, bár a Google még nem fedte fel, hogy pontosan mire lesz képes a „Bard Advanced” a többi verzióhoz képest.

Verseny a Microsoft Copilottal

Mivel az OpenAI és a Microsoft is díjat számít fel a fejlettebb ChatGPT verziókért, nem meglepő, hogy a Google is ezt a lépést teszi meg. Egyelőre nem világos, hogy a „Bard Advanced” Európában is elérhető lesz-e, ahol szigorúbbak az adatvédelmi szabályok, vagy csak az Egyesült Államokban lesz tesztelhető kezdetben. Ott már tesztelik a Bard „Pro” verzióját, de a „Gemini Ultra” még nem elérhető az országban. A Microsoft „Copilot” szolgáltatása, amelyet már integráltak a Windows 11-be más országokban, Európában még nem érhető el.