Oldal kiválasztása

A Réspiacok És Azok Hatása

A réspiacokat egyszerűen a teljes piac egy részhalmazaként definiáljuk, ahol a piacot alkotó egyének egyedi és gyakran árnyalt igényekkel rendelkeznek. Ez az oka annak, hogy a réspiacokat megcélzó vállalkozások jellemzően egyfajta termékre vagy szolgáltatásra összpontosítanak. Ez az összpontosított erőfeszítés figyelemre méltó megtérülést eredményezhet. Egy 2013. májusi kiadású tanulmány, amelyet a Market Intelligence & Planning végzett, felfedte, hogy azok a vállalkozások, amelyek piaci résekkel foglalkoznak, megnövekedett nyereséget, árakat, eladásokat, növekedést, piaci részesedést és versenyképességet tapasztalnak.

A kihívás abban rejlik, hogy a jövőbeli növekedés előrejelzése ezekben az ágazatokban, bár létfontosságú a siker szempontjából, nem könnyű feladat.

1. Korai Házi Feladat: Piaci Rések Felfedezése

A növekedés biztosításának első lépése az, hogy megtalálja a saját piaci rését – egy olyan szektort, amelyet a jelenlegi termékek alul szolgálnak ki, és amelyet a széles piacot felölelő vállalatok figyelmen kívül hagynak. A jó hír az, hogy a lehetőségek széles skálán mozognak. A Harvard Business Review megállapította, hogy az ügyfelek nem kevesebb, mint kétharmada úgy érzi, hogy „a vállalatok nem reagálnak elég gyorsan a változó igényeikre”.

Egy megbízható módszer a növekedési potenciállal rendelkező piaci rések megtalálására az, ha felméri saját és környezetében élők igényeit. Anyád panaszkodik arra, hogy milyen üresnek tűnik a háza most, hogy elköltöztél? Lehet, hogy az üres fészek szindrómában szenvedők növekvő közösségének tagja, akiknek személyre szabott lakberendezési megoldásokra lehet szükségük. Az edzőtermi haverod folyamatosan panaszkodik, hogy a kávéja nem illik bele az edzésprogramjába? Akkor talán része az egészségtudatos hidegkávé rajongóinak piacának.

2. Értékelje a Keresletet

A szívéhez közel álló piacot a legkönnyebb kutatni és kiszolgálni. Azonban győződjön meg arról, hogy a választott piac nem túl kicsi ahhoz, hogy nyereséges legyen. Csak azért, mert egy ágazat alulszolgált, még nem jelenti azt, hogy rendelkezik a szükséges növekedési potenciállal. Ezért a piaci kereslet értékelése – ideértve a piac érettségét és üzleti ciklusát – kulcsfontosságú.

Még ha úgy tűnik, hogy a kereslet nem növekszik, ez nem jelenti azt, hogy vállalkozása nem tudja befolyásolni a piacot. Például 2021-ben egy kerti bútorokat gyártó cég esettanulmányt végzett, amely felfedte, hogy az Egyesült Királyság háztartásai átlagosan körülbelül 670 GBP-t (körülbelül 853 USD-t) fektettek be a kültéri terek fejlesztésébe. A cég ezután stratégiailag elemezte, hogyan növelheti értékesítési eredményeit. Az ebből származó betekintés a bevételek jelentős, 160%-os növekedéséhez vezetett, valamint 450 egyedi raktári egység bevezetéséhez a vállalat termékkínálatában. Hasonló alapkamat-elemzés elvégzésével vállalkozása is formálhat termékeket a réspiac számára, miközben befolyásolja azt a piacot.

Természetesen az ügyfelek igényei folyamatosan változnak, így valószínűleg egy ponton el kell fordulnia és terjeszkednie kell, de az utca mindkét irányba halad. Egy termékcsaláddal stratégiailag is növelheti a keresletet.

3. Egy Mélyebb Piaci vizsgálat

Miután megtalálta a növekedési potenciállal rendelkező piacot, a következő lépés az, hogy meghatározza, melyik termék vagy szolgáltatás felel meg leginkább az egyedi igényeknek, és miért nem elégítik ki ezeket az igényeket a jelenlegi lehetőségek. A kapcsolódó kutatások lefolytatásának számos módja létezik, általában azzal kezdődik, hogy megvizsgálják azokat a szélesebb piacokat, amelyeknek részét képezik. A kutatási módszerek a következők:

  • Az aktuális iparági jelentések nyomon követése: Ezeknek részletezniük kell az egyes ágazatok méretét, mozgatórugóit, valamint az ágazaton belüli és kívüli akadályokat, beleértve a növekedési potenciált is.
  • Kapcsolatfelvétel a potenciális ügyfelekkel: Bár időigényes, ez a lépés elengedhetetlen. A felmérések hatékony interakciós eszközt jelentenek, de a mélyebb betekintés érdekében ne riadjon vissza az egyéni megbeszélésektől sem, legyen az közösségi média platformokon vagy személyes találkozókon.
  • A versenytársak azonosítása: A túltelített piacok valószínűleg a legkevesebb növekedési potenciállal rendelkeznek, nem meglepő módon. Azonban ne feledje, hogy – bár csábítóak lehetnek – a versenytársak nélküli piaci rések is értékesítési kockázatot jelenthetnek. Hasznos lehet tehát, ha kicsit kibővíti vagy elfordítja a termékválasztékát, hogy versenyvédelmet nyújtson.

4. Vegye Figyelembe a Külső Tényezőket

Amikor a növekedési potenciált mérlegeli, feltétlenül vegye figyelembe azokat a külső tényezőket, amelyek megváltoztathatják a vevői igényeket és keresletet, és amelyek széles körben befolyásolhatják a piacot. (Például mindannyian tapasztaltuk, hogy a Covid-19 világjárvány milyen hatással volt a vállalkozásokra minden méretben.) Ha előre látja ezeket a tényezőket, tervezhet és alkalmazkodhat hozzájuk. Nem ritka, hogy a radikális innovációk, különösen a technológia terén, jelentős változásokat hoznak az üzleti tevékenységben. Ezért fontos szemmel tartani a fejlesztéseket, és terveket készíteni arra, hogyan integrálja ezeket a kínálatába.

Egy másik gyakori külső tényező a kormányzati szabályozások skálája, valamint azok képessége, hogy befolyásolják a vásárlók vásárlási hajlandóságát és bizalmát, vagy akár teljesen törvényen kívül helyezzék a terméket. Ebben az esetben is tanulmányozza a lehetőségeket, és legyen felkészülve az esetleges szabályozási változásokra. Ekkor gyorsan személyre szabhatja ajánlatait és tájékoztathatja az ügyfeleket.

5. A Korai Alkalmazói* Kapcsolatok és a Stratégiai Partnerségek Lehetősége

A korai alkalmazókkal* való kapcsolatok ápolása értékes betekintést és visszajelzést nyújt, amely segíthet a termék finomításában, javításában és bővítésében, így jobban alkalmazkodik a piaci rések folyamatosan változó igényeihez.

Egy másik kulcsfontosságú elem a növekedés támogatásában a segítőkész szövetségesek megtalálása lehet. Az influencerek jelenléte jó indikátora annak, hogy egy piacnak van lehetősége a növekedésre. Az ilyen befolyásos személyekkel és más gondolati vezetőkkel való együttműködés növelheti a vállalkozás láthatóságát és piaci hozzáférését.

*A „korai alkalmazói” kifejezés azokra az egyénekre vagy szervezetekre utal, akik először fogadják el, használják vagy tesztelik az új technológiákat, termékeket, szolgáltatásokat, módszereket vagy innovációkat. Ezek az emberek vagy vállalkozások készek kockázatot vállalni az újítások kipróbálásával, még mielőtt azok széles körben elterjednének vagy általánosan elfogadottá válnának. A korai alkalmazók gyakran fontos szerepet játszanak az új termékek és technológiák fejlesztésében és tökéletesítésében, mivel ők szolgáltatják az elsődleges visszajelzéseket és piaci teszteket a fejlesztők és gyártók számára.
Az üzleti világban a korai alkalmazókkal való kapcsolatok ápolása különösen fontos lehet, mert ők segíthetnek megérteni a termék erősségeit, gyengeségeit, és felhívhatják a figyelmet a felhasználók igényeire és elvárásaira. Ezáltal a vállalatok jobban igazíthatják terméküket vagy szolgáltatásukat a piac igényeihez, javítva annak esélyét a sikerre.

Olvass tovább