Oldal kiválasztása

Nem titok, hogy a kézműves sörök népszerűsége növekszik. Valójában ez valami, ami jobban leírható, mint a népszerűség robbanásszerű növekedése.

A komlónak két célja van a sörgyártásban. A komló tartósítja a sört és ízt ad.

Minden kézműves sörfőzőnek folyamatosan komlót kell rendelnie. Ahogy a kézműves sört fogyasztók száma tovább növekszik, ezzel párhuzamosan nő az igény a sokféle komló iránt is.

Mi is az a Komlófarm?

komlófarm

A komlófarm több, mint egy földdarab – itt indul útjára sok kedvenc főzetünk mágikus összetevője. Középpontjában a komló áll, a Humulus lupulus növény aromás női virágai (vagy tobozai). Ez nem akármilyen növény; évelő, vagyis évről évre visszanő, következetes és megbízható betakarítást biztosítva a gazdálkodóknak.

A komlófajták káprázatos skálája létezik. Több száz közül lehet választani, és mindegyik saját jellegzetes ízprofillal büszkélkedhet. Ezek az ízek a citrusostól a földesig, a fűszerestől a virágosig terjednek, és minden a kettő között.

A felhasznált komló sokfélesége drasztikusan megváltoztathatja a belekevert sör ízét, így a komló kiválasztása a sörkészítés elengedhetetlen szempontja.


Kisvállalkozási ajánlatok


A komlófarm mérete igen változatos lehet. Míg egyes szenvedélyes kultivátorok szerény, mindössze két hektáros parcellával kezdenek, a nagyszabású műveletek elképesztő 100 hektáros vagy annál nagyobb területre is kiterjedhetnek. Ez jól mutatja a hatalmas keresletet és tiszteletet e becses összetevő iránt.

Most a komlót nem hagyják csak vadon nőni. Természetes hajlamuk van a mászásra, elérik a 16-20 láb szárnyaló magasságot. E felfelé irányuló növekedés támogatására a gazdaságok rácsként ismert szerkezeteket használnak. Ezek alapvetően olyan keretek, amelyek megadják a komlószőlőnek azt az útmutatást és támogatást, amelyre szükségük van a magas és egészséges növekedéshez.

A komlófarm lényegében a természet nyers szépségének és az emberi találékonyságnak a keveréke, ahol az ősrégi hagyományok találkoznak az innovatív gazdálkodási technikákkal, hogy a sör egyik legfontosabb összetevőjét állítsák elő.

Miért érdemes komlógazdaságot indítani

komlófarm

A kézműves sör mozgalom hullámhatást keltett, amely nemcsak a sörfőzdéket érinti, hanem az elsődleges alapanyagok szállítóit is. Ha azt fontolgatja, hogy komlófarmot indít, íme nyomós okok arra, hogy miért most van a legjobb alkalom:

 • Craft Beer’s Rise: Az US Brewers Association jelentése szerint évente több mint 400 új kézműves sörfőzde indul. Ez a tendencia nem lassul, különösen, ha a Millennials vezeti a kézműves sörök felértékelődését.
 • Szerény földigény:
  • Ellentétben a nagy kiterjedésű növényekkel, mint a búza vagy a kukorica, a komló viszonylag kisebb parcellákon is termeszthető.
  • Ez a méretezhetőség lehetővé teszi az újonnan belépők és a tapasztalt gazdálkodók számára, hogy hatalmas földbirtokok nélkül kísérletezzenek.
 • Helyi beszerzési törvények:
  • Sok állam ma már a „helyi” szellemiség ellen küzd, és olyan szabályozások vannak érvényben, amelyek arra ösztönzik a kézműves sörfőzőket, hogy a hátsó udvarukban termesztett alapanyagokat használják fel.
  • Az ilyen törvények nemcsak a minőséget és a frissességet hangsúlyozzák, hanem serkentik a helyi gazdaságokat és elősegítik a közösségi kapcsolatok erősödését.
 • Helyi gazdaságok támogatása: A komlótenyésztésbe való befektetéssel a helyi gazdaságot is erősíti. Amikor a kézműves sörfőzők helyben vásárolnak, a pénz a közösségen belül marad, elősegítve a fenntartható növekedést.

Lényegében a virágzó kézműves söripar, a megvalósítható gazdálkodási követelmények és a helyi beszerzés felé való elmozdulás kombinációja teszi a jelenlegi pillanatot aranyossá a potenciális komlótermesztők számára. Ha fontolgatta ezt a vállalkozást, nincs jobb alkalom, mint most, hogy megtegye ezt az ugrást.

A komlóipar az Egyesült Államokban

komlófarm

1648-ban a telepesek komlófarmot hoztak létre egy Massachusetts-i sörfőzde ellátására.

Bár ez a komlófarm legkorábbi ismert helye az Egyesült Államokban, az 1900-as években Wisconsin és a Pacific Northwest volt a vezető komlótermelő.

Ma Washington vezeti a komlótermelést, és a piac 70%-át birtokolja. Idaho 14%-kal, Oregon pedig 13%-kal száll be. Massachusetts, New York és más államok a piac 4%-át birtokolják.

Komlótermesztésből elkészíthető termékek

A komló és a komlófarmok a hagyományos sörfőzési módokon túl számos terméklehetőséget kínálnak. Íme a 10 gyártható termék listája:

 1. Kézműves sörök: A legnyilvánvalóbb termék, a különböző komlófajták adják a söröknek egyedi ízüket, aromájukat és keserűségi profiljukat.
 2. Komló tea: Nyugtató, szárított komlóvirágból készült, nyugtató ital, nyugtató hatásáról ismert, és segíthet az alvásban.
 3. Komló párnák: A szárított komlóval töltött párnákról úgy gondolják, hogy elősegítik az alvást és az ellazulást a növény természetes nyugtató tulajdonságai miatt.
 4. Komló illóolajok: A komlóvirágból kivont olaj felhasználható aromaterápiában, parfümökben, de akár természetes tartósítószerként is.
 5. Komlótinktúrák: A komló koncentrált folyékony formája, étrend-kiegészítőként fogyasztható az alvás vagy az emésztés elősegítésére.
 6. Komlótartalmú lotionok és krémek: Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal a komlós bőrápoló termékek segíthetnek megnyugtatni az irritált bőrt.
 7. Komló alapú állati takarmány: A főzési folyamat után az elhasznált komló felhasználható állati takarmány komponensként, különösen szarvasmarháknál.
 8. Komló komposzt: A tápanyagokban gazdag kiégett komló komposztálható és a talaj dúsítására használható, így fenntartható módon hasznosítható a hulladék.
 9. Komlós ételek: A komlós csokoládéktól a komlós savanyúságokig a komló egyedi íze sokféle ínyenc ételbe bevihető.
 10. Hop Art & Decor: A szárított komlószőlő és virágok felhasználhatók dekoratív koszorúkban, elrendezésekben és más kézműves projektekben, rusztikus hangulatot adva a belső tereknek.

Ezeknek a változatos termékeknek a feltárása új bevételi utakat nyithat meg a komlótermesztők számára, a növény minden részét és számtalan tulajdonságát kihasználva.

Termék Leírás
Kézműves sörök A különféle komlófajták egyedi ízeket, aromákat és keserűséget adnak a söröknek.
Komló tea Áztatott szárított komlóvirágból készült ital, amely nyugtató hatásáról ismert.
Komló párnák Szárított komlóval töltött párnák, amelyek elősegítik az alvást és a pihenést.
Komló illóolajok Kivont olaj aromaterápiában, parfümökben és természetes tartósítószerként.
Komlótinktúrák Koncentrált folyékony formában, étrend-kiegészítőként alváshoz vagy emésztéshez.
Komlótartalmú lotionok és krémek Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező bőrápoló termékek az irritált bőr megnyugtatására.
Komló alapú állati takarmány Az elhasznált komlót állati takarmány komponensként használta, különösen szarvasmarhák számára.
Komló komposzt A tápanyagokban gazdag elhasznált komló korábban a talaj gazdagítására szolgált, és a hulladékot fenntartható módon hasznosította újra.
Komlós ételek Olyan ételek, mint a csokoládé és a savanyúság, egyedi komlóízzel.
Hop Art & Decor Szárított komlószőlő/virágok felhasználása dekoratív koszorúkhoz és kézműves projektekhez.

Komlófarm indítása: 12+ fontos lépés

Föld beszerzése és minőség biztosítása

 • Földterület kiválasztása: Mérje fel a szükséges méretet, figyelembe véve a komlófajtát, a piacot és a termelési célokat.
 • Föld minősége: Fókuszáljon a jó vízelvezetésű, termékeny talajra, jó napsugárzással, amelyet talajvizsgálat igazol.

A komlófarm felállítása

 • A komlófajták kiválasztása: Válassza ki a keresett és az Ön éghajlatának megfelelő típusokat.
 • Trellis rendszer felépítése: Kulcsfontosságú a vertikális növekedés támogatásához.
 • Öntözőrendszer: Alkalmazzon hatékony rendszereket, például csepegtető öntözést a következetes öntözés érdekében.

A komlóudvar telepítése és karbantartása

 • Ültetési technikák: Használja a megfelelő módszereket a komlófajtákhoz és a „rácsos képzéshez”.
 • Ápolás és karbantartás: Elengedhetetlen a rendszeres metszés, a szőlőművelés és a kártevőirtás.
 • Tápanyag- és növényvédelem: Alkalmazza a megfelelő műtrágyát, és figyelje a kártevőket.

Betakarítás és feldolgozás

 • Betakarítási technikák: Vágja le, és használjon komlószedőt a virágkivonáshoz.
 • Szárító komló: Ügyeljen arra, hogy a nedvességtartalom optimális legyen a penészedés elkerülése érdekében.
 • Tárolás: A szárított komlót hűvös, sötét helyen tárolja a minőség megőrzése érdekében.

Alapvető erőforrások és felszerelések

 • Trellis rendszerek: A gyors növekedést támogató konstrukció.
 • Öntözés: Költségvetés olyan rendszerekhez, mint a csepegtető öntözés és a fej feletti locsolók.
 • Felszerelés: Kezdje a kézi betakarítással, majd léptesse át a mechanikus komissiózókra, rakodógépekre és traktorokra.

Marketing és értékesítési stratégiák

 • Kapcsolatok építése: Vegye fel a kapcsolatot a helyi sörfőzdékkel, és kínáljon mintákat.
 • Online értékesítés: Hozzon létre egy platformot a házi sörfőzdéknek és a kézműves sörfőzdéknek történő közvetlen értékesítéshez.
 • Csatlakozás egyesületekhez: Hálózat a regionális komlótermesztő egyesületeken keresztül.

Vállalkozásának bővítése és diverzifikálása

 • Fajta bővítés: Ha tapasztalatot szerez, adjon hozzá több komlótípust.
 • Gyártási méretezés: Növelje a területet, és fektessen be korszerű berendezésekbe.
 • Alternatív felhasználások: Fedezze fel a komlót a teákban, a kozmetikumokban és a gyógyszerekben.

Fenntartható gyakorlatok és folyamatos tanulás

 • Fenntartható gazdálkodás: Alkalmazzon szerves módszereket, takarékoskodjon a vízzel, és alkalmazzon környezetbarát kártevőirtást.
 • Folyamatos tanulás: Legyen tájékozott a komlótenyésztési trendekről és a kézműves sörfőzés fejleményeiről.

Utolsó gondolatok a komlófarm indításáról

 • Átfogó alkalmazkodás: Legyen kész alkalmazkodni a változó mezőgazdasági módszerekhez és a piaci igényekhez.
 • Közösségi elköteleződés: Együttműködjön más komlótenyésztőkkel, vegyen részt műhelyekben és egyesületekben.

Ezeket a lépéseket követve és folyamatosan tanulva sikeresen elindíthat és termeszthet egy komlófarmot, hozzájárulva ezzel az élénk kézműves söriparhoz.

Mennyit keresnek a komlótenyésztők?

Amerika komlótermesztői számos mintaköltségvetést dolgozott ki egy változó méretű komlógazdaság számára.

A bevételt két fő tényező befolyásolja:

 1. Az az idő, ameddig az üzleti életben van. A hasznot az első egy-két évben felemészti a tőkebefektetés költsége és a komló éréséhez szükséges idő (3 év).
 2. A gazdaság mérete vetésterületében.

A Hop Growers of America minden kérdésére választ kap az újoncok számára. Alapvetően a komló fontonként 3-15 dollárba kerül. Amikor a növények érettek, a hozam hektáronként 1800 font lehet.

A legtöbb kézműves sörfőzde az általa felhasznált komló 90%-ára szerződik. Az újoncok számára nehéz lehet a régóta fennálló szerződések megkötése.

Mit kell fontolóra venni, mielőtt komlóvállalkozást indítana

A komló természetének megértése

Növekedési ciklus: A komló 120 napos tenyészidőszakot igényel, a legjobban az USDA 3-8. A betakarítás után a gyökerek a talajban maradnak. Vegye figyelembe, hogy ha a hőmérséklet -20 °F alá süllyed, a növény túlélése veszélybe kerül.

Helyszín kiválasztása az optimális növekedés érdekében

Talajminőség: A termékeny, jó vízáteresztő talajú régiókat kedveli.

Napfény: Gondoskodjon arról, hogy a kiválasztott hely legyen napi 6-8 órán keresztül napfényben, ami elengedhetetlen a komló egészséges növekedéséhez.

Klíma és környezetvédelmi szempontok

Talaj pH-szintje: Törekedjen arra, hogy a talaj pH-ja 6-7,5 között legyen.

Ideális klíma: A forró, párás nyárral jellemezhető éghajlat ideális. Ez az egyik oka annak, hogy a Pacific Northwest a komlótenyésztés meghatározó központja.

Navigáció környezetvédelmi előírások

Változatos engedélyek: A vonatkozó környezetvédelmi engedélyek beszerzése, amelyek államonként eltérőek lehetnek.

Különleges engedélyezés: Az olyan államok, mint New York, külön engedélyeket írnak elő a komlótenyésztéshez. Ismerkedjen meg a regionális követelményekkel.

A célpiac azonosítása

A szerződések megértése: Ismerje fel, hogy a már bejáratott komlótermesztők gyakran hosszú távú szerződésekkel rendelkeznek, amelyek igazodnak az üzem csúcstermelési évéhez.

Piackutatás: Merüljön el a potenciális vevő-termelő kapcsolatokban. Vegye fel a kapcsolatot a helyi szövetségekkel az iparági betekintés érdekében.

Ismerje meg ügyfeleit: Határozza meg, kik lesznek az elsődleges ügyfelei. Kézműves sörfőzők, élelmiszergyártók vagy otthoni sörfőzés szerelmesei?

Munkaerő- és munkaerő-gazdálkodás

Szezonális vs. állandó: Míg bizonyos feladatok, például az ültetés és a rácsos képzés szezonális segítséget igényelnek, teljes munkaidős személyzetre van szükség a kártevők és gombás betegségek következetes megfigyeléséhez és a megfelelő öntözés biztosításához.

Biztosítsa vállalkozását megfelelő fedezettel

Speciális biztosítás: Mint minden mezőgazdasági vállalkozásnál, válassza a termésbiztosítást, hogy megvédje magát az előre nem látható termésveszteségtől. Ezenkívül fontolja meg a mezőgazdasági infrastruktúra, a gépek és a járművek átfogó lefedettségét.

Hatékony adókezelés

Munkavállalói azonosító szám (EIN): Ha munkaerőt keres, az EIN elengedhetetlen.

Adóbecslés és befizetések: Tekintettel a komlótenyésztésből származó bevétel szezonális jellegére – elsősorban a betakarítási időszakra összpontosulva – kulcsfontosságú az adók becslése és a negyedéves kifizetések teljesítése a pénzügyi akadozás elkerülése érdekében.

Ezen szempontok mindegyikének megfelelő figyelembevételével jobb helyzetben lesz egy virágzó komlótenyésztő vállalkozás elindításához.

Mennyibe kerül a komlótermesztés megkezdése?

A becsült indulási költségek 200 000 dollár 10 hektáron.

Mennyit ér egy hektár komló?

Egy hektár komló értéke több tényezőtől függően változik, beleértve a komlófajtát, a helyet, a piaci keresletet és az egy hektáronkénti hozamot. Legutóbbi, 2021-ig tartó képzési adataim szerint az átlagos amerikai komlófarm körülbelül 1700-2500 font/hektáros hozamra számíthat kifejlett növények esetében, fajtától és termesztési körülményektől függően.

Ami az árat illeti, a komlót fontonként 3 és 20 dollár közötti áron értékesítették, a fajtától és a szerződés sajátosságaitól függően. Egy középkategóriás fajtánál fontonként 10 dolláros átlagos árat és 2000 font átlagos hozamot használva egy hektár komló körülbelül 20 000 dollárt érhet. Ez azonban durva becslés.

Alapvetően fontos figyelembe venni az olyan kiadásokat, mint az ültetés, a termesztés, a betakarítás, a feldolgozás és a marketing, amelyek jelentősen befolyásolhatják az adott hektár nettó bevételét. Ezenkívül a piaci feltételek és az egyes komlófajták iránti kereslet az árak évről évre történő ingadozását okozhatják.

A legpontosabb és legfrissebb információkért a leendő komlótermelőknek konzultálniuk kell a régiójuk helyi mezőgazdasági bővítményeivel vagy komlótermelői egyesületekkel.

Hány hektár komló jövedelmező?

Még akkor is, ha 18 000 dollár értékben ad el egy hektárt, előfordulhat, hogy az első évben csak 1 000 dollárt nettó hektáronként.

Ez a rácsos rendszer és más mezőgazdasági gépek költségeinek köszönhető. Ezenkívül a növényei még nem érik meg a legjobb termőképességüket, amikor egy vagy két éves korukban betakarítják.

Minél több hektár, annál több rácsra van szüksége. De a felszerelési igények nem változnak.

Hány hektárra van szüksége komlótermesztéshez?

Egy 2020-as Cornell-tanulmány szerint a megalapítás hektáronkénti költsége 12 000-15 000 dollár hektáronként. Ugyanezen tanulmány szerint 10-15 hektáron hektáronként 12 000-15 000 dollár bevételt kell hoznia.

Ha már megvan a felszerelés, a nyereség változása az üzem korához kapcsolódik. A gazdaság csúcstermelési módban tartása tervezést igényel.

Kép: Depositphotos

Olvasson tovább