Oldal kiválasztása

Így néz ki egy 10 000 TB kapacitású kerámia adattároló patron

A digitális korban vállalkozások és magánszemélyek egyaránt hatalmas mennyiségű adatot generálnak és tárolnak. Azonban a meglévő tárolási módszerek költsége és viszonylag rövid élettartama komoly aggodalmakat vet fel. Ebben a helyzetben lép be a Cerabyte, egy alacsony költségű, rendkívül rugalmas megoldást kínáló startup, ami gyakorlatilag korlátlan élettartamot biztosít kerámia nanorétegek alkalmazásával.

A Cerabyte adattárolási módszere az ókori egyiptomiak által alkalmazott eljáráshoz hasonlít, amikor hieroglifákat véstek kőbe. Habár még mindig van némi fejlesztési út az elérhető technológia szempontjából, a vállalat már átalakította kezdeti koncepcióját egy teljesen működőképes terabájtos végpontig demó rendszerbe, csak kereskedelmi forgalomban kapható komponensek felhasználásával.

A Cerabyte bemutató rendszere egy olvasóállványból és több könyvtári állványból áll. A tárolóeszköz vékony, egyetlen hozzáférhető négyzet alakú üveglap (tányérnak vagy hordozónak) formáját ölti, melyet nanoméretű sötét kerámiaréteg borít, és amelyet egy robotkönyvtárban lévő kazettákban tárolnak.

Hogyan működik

Az Adatírás és Adatlekérés Folyamata a Cerabyte Rendszerében

Amikor adatírásról van szó, a kazettát áthelyezik a könyvtári állványból az író/olvasó állványba. A kazettát kinyitják, a tányért eltávolítják és a színpadra helyezik. Az adatokat femtoszekundumos lézerimpulzussal QR-kód-szerű mintákba írják.

A lézerimpulzus lyukakat hoz létre vagy tereket hagy a kerámiarétegben, ami bináris egyeseket és nullákat jelent. Ahogy a színpad előrehalad, QR-minták sora íródik, majd mikroszkópos kamera olvassa el és ellenőrzi a hátrafelé mozgást. Ha egy adathordozó teljesen meg van írva, visszakerül a kazettába, és visszakerül a könyvtárba.

Az adatlekérési folyamat hasonló, kivéve a mikroszkóp kamerát a tartalom olvasására.

A Cerabyte szerint az így tárolt adatok biztonságosak és hozzáférhetőek maradnak a -273°C (-460°F) és 300°C (570°F) közötti széles hőmérsékleti tartományban még korrozív vagy savas atmoszférában is, és sugárzást és elektromágneses sugárzást át nem eresztők maradnak. interferencia.

Lehet, hogy ez a kezdeti rendszer nem versenyez a mai legkorszerűbb tárolórendszerekkel, de a Cerabyte úgy véli, hogy megvan benne a lehetőség, hogy a fenntartható, hosszú távú adattárolás jövőbeli szabványává váljon. Költséghatékony és könnyen méretezhető technológiája, amely nem igényel energiát az adatok megőrzéséhez, és nincs szükség adatmigrációra, rendkívül ígéretes megoldás a jövőre nézve.

Cerabyte tál
(Kép jóváírása: Cerabyte)
 

Olvasson tovább