© Mospolytech

A Moszkvai Politechnikai Egyetem által tervezett Amber elektromos autó prototípusa világszerte sokak számára vált vicc tárgyává különleges megjelenése miatt. Ez a koncepcióautó, melyet Oroszországban terveztek és a Kalinyingrádban található Avtotor gyárban készítenek, jellegzetes dizájnelemekkel rendelkezik, mint például az élénkpiros, kerek fényszórók és a karosszérián lévő furcsa lyukak.

Ezt az autót, amelyet „Borostyán”-nak neveznek, kizárólag Oroszországban gyártott alkatrészekből állítják össze. Az Avtotor gyár korábban BMW, Ford és Kia modellek gyártására szolgált, de az ügyfelek elhagyták az orosz piacot Vlagyimir Putyin ukrán inváziója és a rá következő szankciók miatt.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Borostyán elektromos autó 2025-től kerülhet sorozatgyártásba. Az autó különleges megjelenése és az a tény, hogy kizárólag helyi alkatrészek felhasználásával készül, sokak figyelmét felkeltette és számos megjegyzés tárgyává vált

Papagájhal összetört arccal

Az Amber elektromos autó designja számos online kommentelő figyelmét felkeltette, akik gyakran humorosan kritizálják a megjelenését. Az Autoblog kritikusai például „megdöbbentően csúnyának” nevezték a prototípust, összehasonlítva azt egy papagájhallal, amelyet „egy serpenyővel arcon ütöttek”. Az autó testét „nevetségesen abszurdként” jellemezték, ami valószínűleg az összeszerelt alkatrészek eredménye.

„Nem túl jól integrált akkumulátor”

A tükrök különösnek tűnnek, mintha egy másik autóból lettek volna áthelyezve, és a szokatlanul magas karosszéria arra utalhat, hogy egy „nem túl jól integrált” akkumulátor van elhelyezve az utastér alatt. A jármű oldalán lévő nagy kerek lyukak és a jármű elején található fémcsapok is sokak számára rejtélyesek és tárgyai a spekulációnak.

Számos mém született

Az Electrek beszámolója szerint a Borostyán úgy néz ki, mintha egy halat öltöztettek volna be Halloweenkor kenyérszállító furgonnak. Ez különösen szórakoztatóvá teszi az „Tesla gyilkos” megnevezést az ukrán közösségi média felhasználói számára – ami nem meglepő. Már rengeteg mém kering a járműről.

Az egyetem visszavonulást fúj

A Golem beszámolója szerint a gúnyolódás annyira elharapódzott, hogy az egyetem kénytelen volt tisztázást adni. Az egyetem a Telegramon közölte, hogy a jelenlegi dizájn semmi köze nem lesz a sorozatgyártású termékhez, amelyet az Avtotor fog gyártani. Valójában ez egy tesztplatform könnyű járművekhez, amelyen különböző hajtásláncokat tesztelnek.

bővebben a témáról