Oldal kiválasztása

Bár látjuk, hogy milyen izgalom veszi körül a Web 3.0-at, mint az internet következő fázisát, fontos megérteni azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek lehetővé teszik ezt a fejlődést. A Web 3.0-hoz kapcsolódó fontos fogalmak közé tartozik a decentralizáció (elosztott számítástechnika), a blokklánc, a kriptovaluta és a Metaverse. Bár vannak kihívások, fontos áttekinteni a Web 3.0 lehetőségeit, és előretekinteni, hogy mire számíthatunk.

A Web 3.0 elemzése befektetők és vállalkozók számára alapvető fontosságú, hogy áttekintsék a fő témákat és az iparág kihívásait annak érdekében, hogy lendületet adjanak neki.

1. Skálázhatóság

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a blokklánc nem képes egyszerre elérni a biztonságot, a decentralizációt és a méretezhetőséget. Ez a blokklánc trilemmája. Ez egy olyan helyzet, amellyel a fejlesztők szembesülnek a blokkláncok építése során, és azt követelik meg, hogy feláldozzák az egyik aspektust a másik kettő megvalósítása érdekében.

A méretezhetőséggel kapcsolatos speciális figyelmet igényel a blokklánc mérete, amely gyorsan nőhet, ha több tranzakció kerül hozzáadásra. Például a Bitcoin másodpercenként 7, míg az Ethereum 20 tranzakciót tud feldolgozni másodpercenként. Ugyanakkor a Visa másodpercenként 24 400 tranzakciót tud kezelni.

2. Interoperabilitás

Az interoperabilitás arra utal, hogy a blokkláncok képesek-e adatokat átadni és kommunikálni egymással. A Web 3.0 projektek közé tartoznak olyan platformok, mint az Injective, a Cosmos és a Polkadot, amelyek blokklánc-ökoszisztémákat építenek, amelyek elősegítik az interoperabilitást. Az interoperabilitás elérése bonyolult folyamat, de nem lehetetlen, és remélhetőleg további projektek fognak elindulni ezen a téren.

3. Központosítás

Fontos megjegyezni, hogy a Web 3.0 protokollok általában lassan fejlődnek, és nagymértékben támaszkodnak a központosított platformokra az új funkciók reprodukálásához. Számos kriptovaluta pénztárca, mint például a Fantom és a Metamask, böngészőbővítményként érhető el. Ez potenciálisan összetett biztonsági kihívásokat vet fel.

Mind a Metamask, egy kriptovaluta pénztárca több mint 10 millió havi aktív felhasználóval, és az OpenSea, a legnagyobb NFT piactér, a központosított infrastruktúra-vállalatokra támaszkodik, mint például az Infura (egy háttér infrastruktúra-szolgáltatás-szolgáltató).

4. Fejlesztés

Fontos megjegyezni, hogy a Web 3.0 fejlesztési ciklusa időigényes lehet a protokollfejlesztők számára. A különféle blokkláncok számának növekedése kihívásokat jelent a fejlesztők számára. A blokklánc-fejlesztőknek megfelelő készségekkel kell rendelkezniük azon blokklánc-hálózat alapján, amelyen dolgoznak.

5. Hozzáférhetőség

A jelenlegi Web 3.0 tevékenységek egyszerűvé teszik a Web 2.0 felhasználók számára, hogy áttérjenek. Ne felejtsük el, hogy az emberek nem tudják használni azt, amit nem tudnak megérteni. Ha a Web 3.0 kevésbé hozzáférhető, előfordulhat, hogy az emberek nem tudnak együttműködni sok Web 3.0 projektben.

A Web 2.0 alkalmazások, mint például az Instagram és a Facebook, felhasználóbarátak és könnyen hozzáférhetőek a sok Web 3.0 alkalmazáshoz képest. A Google, a YouTube, a Facebook és más Web 2.0 platformok erős felhasználói felületet kínálnak. Sok Web 3.0 termék azonban a biztonság és a kényelem közötti kompromisszumokkal küzd. Ha a Web 3.0 felhasználóbarátabb, annál kevésbé valószínű, hogy biztonságos lesz. Az utóbbi időben megfigyelhetően megnőtt a kripto-jack esetek száma. Ezért fontosnak tartom, hogy a Web 3.0 biztonsági kihívásait megoldjuk, hogy azok jobban elérhetővé váljanak a mainstream üzleti szektor számára.

Web 3.0 sikertörténetek

Számos meggyőző sikertörténet került a közvélemény elé, amelyek rávilágítanak a Web 3.0 üzleti lehetőségeire.

Nike: A Nike alaposan tanulmányozta a Web 3.0 térképét a piacra lépés előtt. 2021-ben a cég felvásárolta az RTFKT-t, egy Web 3.0-s céget, amely divatos gyűjteményekre specializálódott, hogy bevonja a Web 3.0-ban jártas szakértőkből álló csapatot. A Nike jelentős tudást és betekintést szerzett, mielőtt 2022-ben saját SWOOSH piacterét indította el, ami hozzájárult a vállalat sikeres teljesítményéhez.

Reddit: A Reddit belépése a Web 3.0-ba lenyűgöző sikertörténet volt, mely gyorsan túlszárnyalta az OpenSea pénztárcáját. A Reddit ötvözte a Web 2.0 elemeit a Web 3.0 bevezetésével, és mindent natív módon kezelt – beleértve a pénztárca létrehozását, a digitális gyűjthető testreszabást és a fizetéseket. A márka alacsony belépési küszöböt biztosított 10-100 USD közötti árakkal, így megfizethetővé téve szinte minden felhasználó számára.

Gucci: A Gucci egy másik kiemelkedő márka, amely jelentős előrelépést tett az NFT térben. A Gucci csatlakozott a Szuperrare DAO-hoz, befektetéssel a RARE tokenekbe, és létrehozta a Vault Art Space-t az NFT kiállításoknak. A márka első kiállítása, a „The Next 100 Years of Gucci„, bemutatta a márka gazdag örökségét tükröző sorozatot digitális műalkotásokból.

A Gucci egyedi digitális eszközök létrehozására irányuló megközelítése megkülönbözteti a versenytársaktól. Csodálom, ahogyan a Gucci reagált az ügyfelek igényeire. A vállalat többek között a fizikai előnyökkel társította az NFT-ket, hogy ösztönözze a fogyasztókat a több token vásárlására.

Előretekintés a Web 3.0 jövője felé

Függetlenül attól, hogy a Web 3.0 áttörő siker lesz-e, vagy a Web 4.0-ra fogunk-e lépni, úgy gondolom, hogy az iparág szereplőinek számos alapvető kihívással kell szembenézniük a siker érdekében.

  • Tanulmányozzák a szabályozási környezetet, és tartsák naprakészen magukat a különböző földrajzi területeken gyakran változó szabályozásokkal kapcsolatban.
  • Vonzzanak tehetséges munkavállalókat, köztük olyan szakembereket, akik jártasak a blokkláncban és a decentralizált technológiákban.
  • Hagyjanak több időt az üzleti folyamatokban, mivel az összetett megfelelőségi környezet lelassíthatja ezeket.
  • Ismerjék fel, hogy a decentralizált összetettség jellemzően további nehézségeket okoz a vállalati működésben.
  • Dolgozzanak a befektetők és a felhasználók közötti bizalom kiépítésén, különösen a közelmúltban történt események, például az FTX összeomlása után.

Arra számítok, hogy azok az üzleti vezetők, beleértve az induló vállalkozásokat, a vállalatokat és a befektetőket, akik megértik ezeket a kihívásokat, segíteni fognak a Web 3.0-nak abban, hogy a produktív, technológiailag fejlett internetes környezet következő szakaszába lépjen.

Olvasson tovább