Oldal kiválasztása

A jövőkép-nyilatkozat minden vállalkozás alapjának szerves része. A jól kidolgozott jövőkép-nyilatkozatnak inspirálónak, értelmesnek és könnyen megjegyezhetőnek kell lennie, miközben tisztázza a szervezet ambícióit és értékeit.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi is pontosan a jövőkép-nyilatkozat, megvizsgáljuk, hogyan írjunk hatékonyan egyet, és hozzáférést biztosítunk az induláshoz segítséget nyújtó példákhoz és sablonokhoz. Merüljünk el!

Mi az a látomásnyilatkozat?

A vállalati jövőkép-nyilatkozat kulcsfontosságú elem a szervezet identitásának és törekvéseinek meghatározásában. Ez egy fontos sarokkő, amely a vállalat stratégiáját, működését és kultúráját mutatja be. Íme egy kibővített magyarázat arról, hogy mi is az a víziónyilatkozat:

 • Célnyilatkozat: A jövőkép nyilatkozata egy szervezet küldetésének és céljának nyilatkozata. Felvázolja a vállalat elsődleges céljait, és áttekintést nyújt végső céljairól. Ez segít minden üzleti döntésben és stratégiában tájékozódni, biztosítva, hogy azok összhangban legyenek a vállalat céljával.
 • Márkaértékeket képviseli: A jövőkép nyilatkozat azokat a márkaértékeket testesíti meg, amelyeket a szervezet képvisel. Azt kommunikálja, hogy mit képvisel és miben hisz a vállalat, segít megalapozni hírnevét és imázsát az érintettek szemében.
 • Azonosítja a kívánt végállapotot: A jövőkép egyértelműen azonosítja a vállalkozás kívánt végállapotát. Leírja, hogy a vállalat hová kíván eljutni a jövőben, és irányadóként szolgál minden erőfeszítése számára.
 • Útiterv a jövőbeli célokhoz: A jövőkép nyilatkozata útitervként szolgál a szervezet jövőbeni céljainak eléréséhez. Nem túlságosan specifikus, teret enged az innovációnak és az alkalmazkodásnak, ahogy az üzleti környezet változik. Ez az általános, de előremutató jelleg különbözteti meg az üzleti tervtől, amely általában részletesebb és konkrétabb.
 • Inspirál és motivál: A hatékony jövőkép-nyilatkozat inspirálja, motiválja az alkalmazottakat, az ügyfeleket és az érintetteket egyaránt. Optimista képet fest a vállalat jövőjéről, lelkesedést és elkötelezettséget keltve a céggel kapcsolatban állókban.
 • Irányt és tisztaságot biztosít: A jövőkép-nyilatkozat iránymutatást és egyértelműséget ad az érdekelt feleknek, segít megérteni, hogy a vállalat mit kíván elérni hosszú távon. Ez a világos irányérzék hatékony eszköz lehet a döntéshozatalban és a stratégiaalkotásban.
 • Rövid és emlékezetes: Ideális esetben a jövőkép-nyilatkozatnak rövidnek és megjegyezhetőnek kell lennie, hogy könnyen közölhető és érthető legyen. Ez biztosítja, hogy mindenki fejében maradjon, és állandóan emlékeztetőül szolgáljon a vállalat végső céljaira.

Amikor üzleti tervet ír, annak részletesebbnek és konkrétabbnak kell lennie, és meg kell adnia azokat a konkrét lépéseket, amelyeket a cége meg fog tenni a jövőképben megfogalmazott célok elérése érdekében. Meg kell fogalmaznia a vállalat jövőképe felé vezető utat, felvázolva az ehhez szükséges stratégiákat, taktikákat és erőforrásokat. Így a víziónyilatkozat nemcsak a vállalat törekvéseit tükrözi, hanem kulcsfontosságú eleme is, amely alakítja jövőbeli tevékenységeit és stratégiáit.

jövőkép nyilatkozat

Hogyan írjunk látomásnyilatkozatot

A jövőkép megírása ijesztő feladat lehet, de nem muszáj. Ez az útmutató lépésről lépésre végigvezeti a folyamaton, és felvértezi a hatékony, inspiráló jövőkép megírásához szükséges ismeretekkel és készségekkel.

1. lépés: Határozza meg céljait

jövőkép nyilatkozat

Kisvállalkozási ajánlatok

A jövőkép megírásának első lépése a vállalat hosszú távú céljainak meghatározása. Ötletekért hivatkozhat üzleti tervére, küldetésére és személyes márkanyilatkozatára. A következő kérdések is segíthetnek a releváns pontok azonosításában. Mit szeretnél elérni? Hogyan néz ki a siker három, öt vagy tíz év múlva? Ezek a kérdések segítenek meghatározni vállalkozása fő célját.

Szintén fontos figyelembe venni a kitűzött rövid távú célokat vagy mérföldköveket. Előfordulhat, hogy egyes célok elérhetőbbek, mint mások, és ennek megfelelően kell módosítani őket. Ennek figyelembe vételével egy reális, de ambiciózus elképzelést alkothat, amely mindenkit motivált az utazás során.

2. lépés: Gyűjtsön be adatokat másoktól

jövőkép nyilatkozat

Miután meghatározta céljait, itt az ideje, hogy a vállalat más érdekelt feleitől – például alkalmazottaktól, ügyfelektől és részvényesektől – véleményt kérjen. Kérdezd meg tőlük, hogy szerintük mit kellene belefoglalni a jövőkép-nyilatkozatba, és hogyan szeretnék, ha egyéni hozzájárulásuk tükröződne benne.

A mások véleményének összegyűjtése segít perspektívát adni a vállalkozás különböző aspektusairól, és biztosítja, hogy mindenki ugyanazon a célért dolgozzon.

3. lépés: Írja le

jövőkép nyilatkozat

Most jön a mókás rész – írja le elképzelését! Kezdje azzal, hogy összegezze az eddig tanultakat, például mik az alapvető értékei vállalkozásként, kik az ügyfelei, mit kínálsz nekik, és hová szeretnél eljutni a jövőben.

Ügyeljen arra, hogy olyan tömör nyelvezetet használjon, amely közvetlenül szól ezekhez a témákhoz, és érzelmeket ébreszt azáltal, hogy bemutatja, miért fontos ez az utazás mind önmaga, mind az út során érintettek számára.

4. lépés: Véglegesítse és tegye közzé elképzelését

jövőkép nyilatkozat

A jövőkép megfogalmazásakor és szerkesztésekor ügyeljen arra, hogy könnyen elmagyarázza, és teljes szívvel hisz benne. Ez kulcsfontosságú az iránymutatáshoz, amikor döntéseket hozunk.

A véglegesítés után ne felejtse el megosztani az összes érdekelt féllel, hogy mindenki tudja, mi vár ránk, és hogyan járulhat hozzá a célok eléréséhez. Azáltal, hogy a víziónyilatkozatot láthatóan és életben tartja, emlékeztetni fog a vállalat céljára, és mindenkit a továbblépésre ösztönöz.

jövőkép nyilatkozat

Vision nyilatkozat sablon

A jövőkép-nyilatkozat-sablon keretet biztosít egy inspiráló és hatékony jövőkép-nyilatkozat létrehozásához. Kérdéseket tesz fel a vállalat céljaira, értékeire és célközönségére vonatkozóan, hogy segítsen egy értelmes és motiváló nyilatkozat létrehozásában.

Miután megválaszolta a sablonban szereplő kérdéseket, az alábbi sablonban kitöltheti a szükséges részeket, hogy maga az állítás alakuljon ki.

A mi víziónk az (a cél/hosszú távú cél leírása)miközben biztosítja (a nyújtott szolgáltatások leírása)valamint a felé való törekvés (értékek leírása). Inspirálni fogjuk magunkat (közönség) iránti elkötelezettségünk betartásával (soroljon fel konkrét célokat vagy értékeket)ami végső soron a sikerünkhöz vezet (a legfontosabb eredmények vagy a kívánt eredmények).

22 Példa a Jövőképre

Hogyan határozzák meg saját elképzeléseiket a világ legsikeresebb szervezetei? Mi a véleményed az inspiráló víziónyilatkozataikról?

Nézd meg a következő 22 példát a híres cégek jó jövőkép-nyilatkozataira, amelyekből inspirációt meríthetsz saját elképzelésed kialakításához:

 1. Ikea

Az Ikea víziónyilatkozata így hangzik: „Az a víziónk, hogy sok ember számára jobb mindennapokat teremtsünk.”

 1. LinkedIn

A LinkedIn nyilatkozata szerint az a céljuk, hogy megkülönböztessék a vállalatot a többi közösségi média platformtól: „Gazdasági lehetőséget teremteni a globális munkaerő minden tagja számára.”

 1. Patagónia

Patagónia jövőkép-nyilatkozata így szól: „A legjobb termékek előállítása mellett, hogy ne okozzanak felesleges károkat, és hogy az üzletüket használják a környezeti válságok megoldásainak inspirálására és megvalósítására.”

 1. Ford

A Ford Motor Company víziónyilatkozata így szól: „Az emberek együttműködése egy karcsú, globális vállalkozásként az autóiparban és a mobilitás terén, hogy jobbá tegyék az emberek életét.”

 1. Southwest Airlines

A Southwest jövőképe így hangzik: „A világ legkedveltebb, leghatékonyabb és legjövedelmezőbb légitársasága lenni.”

 1. Tesla

A Tesla jövőkép-nyilatkozata így szól: „A 21. század leglenyűgözőbb autógyártó vállalatának létrehozása azáltal, hogy elősegíti a világ átállását az elektromos járművekre.”

 1. San Diego-i Állatkert

A San Diego-i Állatkert jövőkép-nyilatkozata így szól: „Világvezetővé válni az embereknek a vadon élő állatokkal és a természetvédelemmel való kapcsolódásában.”

 1. Természetvédelem

A Nature Conservancy jövőkép-nyilatkozata így szól: „Fenntartható világot hagyni a jövő generációinak.”

 1. AT&T

Az AT&T jövőképe így szól: „Új globális kommunikációs hálózat kiépítése, amely lehetővé teszi az emberi erőforrások összetettebb és produktívabb tevékenységekre való átcsoportosítását – egy évtizeden belül.”

 1. Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson víziónyilatkozata az egészségesebb közösségek inspirálására szolgál: „Minden ember egyedi tapasztalatainak és háttéréről származó tudásának összekapcsolása azért, hogy megoldásokat teremtsenek, amelyek egy jobb, egészségesebb világot eredményeznek.”

 1. BBC

A BBC jövőképe rövid és tömör: „A világ legkreatívabb szervezetének lenni.”

 1. Ben & Jerry’s

A Ben & Jerry’s alapértékeit a következő küldetésnyilatkozat foglalja össze: „A legjobb fagylalt készítése a lehető legjobb módon.”

Példák Frappáns Üzleti Elképzelésekre

Egy erőteljes és tömör jövőkép megfogalmazása kihívást jelenthet, még akkor is, ha az itt felsorolt cégek látszólag egyszerűnek tűnnek.

Íme néhány rövid üzleti elképzelési példa, amelyek segíthetnek modellezni saját egyedi elképzelésedet.

 1. Amerika Táplálása

Az Amerika Táplálása jövőkép-nyilatkozata így hangzik: „Egy éhségmentes Amerika.”

 1. TED

A TED szervezet a világ információinak terjesztését tűzte ki célul egy rövid és tömör jövőképben: „Terjeszd az ötleteket.”

 1. Nagyítás

A Zoom célja a videokommunikáció lehetőségeinek kihasználása az emberek hatékonyabb együttműködéséért: „Videokommunikáció, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy többet érjenek el.”

 1. Oxfam

Az Oxfam jövőkép-nyilatkozata egyszerű és lényegretörő: „Egy igazságos világ szegénység nélkül.”

 1. Teljes Értékű Élelmiszerek

A Whole Foods inspiráló víziónyilatkozata így hangzik: „Az emberek és a bolygó táplálása.”

 1. Disney

A Disney jövőkép-nyilatkozata célja, hogy a vállalat vezető szórakoztatási és információs szolgáltatóvá váljon: „A világ egyik vezető szórakoztatási és információs gyártója és szolgáltatója lenni.”

 1. Amazon

Az Amazon jövőkép-nyilatkozata merész és ambiciózus célt tűz ki: „Az a víziónk, hogy a világ leginkább ügyfélközpontú vállalata legyünk; hogy olyan helyet építsünk, ahová az emberek eljöhetnek, hogy megtaláljanak és felfedezzenek bármit, amit esetleg vásárolni szeretnének az interneten.”

 1. IBM

Az IBM átfogó jövőkép-nyilatkozata így hangzik: „A világ legsikeresebb és legjelentősebb információs technológiai vállalata lenni. Sikeresen segítünk ügyfeleinknek a technológia alkalmazásában problémáik megoldásában, és továbbra is alapvető erőforrások maradunk az iparágba fektetett pénzek nagy részének.”

 1. McDonald’s

A McDonald’s jövőkép-nyilatkozata a nyereséges növekedés és a kiváló ügyfélszolgálat felé tett elkötelezettséget hangsúlyozza: „Gyorsan haladni a nyereséges növekedés érdekében, és még jobb McDonald’ssá válni, amely minden nap több ügyfelet szolgál fel finom ételekkel szerte a világon.”

 1. Warby Parker

A Warby Parker víziónyilatkozata az egyszerűség és az egyediség fontosságát hangsúlyozza a szemüvegvásárlásban: „Hiszünk abban, hogy a szemüvegvásárlásnak egyszerűnek és szórakoztatónak kell lennie. Boldognak és jól megjelenőnek kell lennie, pénzzel a zsebében. Hiszünk abban is, hogy mindenkinek joga van látni.”

jövőkép nyilatkozat

Az elképzelések fontossága a vállalkozások számára tagadhatatlan. Ezek a jövőképek megfogalmazása az üzleti stratégiai tervezés alapvető részét képezik. Nézzük, miért kiemelten fontosak:

 1. Tiszta irány: A jövőkép-nyilatkozat világos irányvonalat jelöl ki arra vonatkozóan, hogy a szervezet merre halad. Ez segíti az alkalmazottakat abban, hogy megértsék és kövessék a vállalat céljait, és irányítsák egyéni erőfeszítéseiket ennek megfelelően.
 2. Útmutatás és motiváció: A jövőkép-nyilatkozatok útmutatást nyújtanak az alkalmazottaknak, érdekelt feleknek és ügyfeleknek a vállalat hosszú távú céljaival kapcsolatban. Ezek inspirálóak, céljuk, hogy bátorítsák és motiválják azokat, akik részt vesznek a vállalat életében.
 3. Marketing alapja: A jövőkép-nyilatkozat szolgálhat alapul a vállalat marketingtervének. Segíthet a márkaépítésben, az üzenetküldésben és a stratégiai kezdeményezésekben, biztosítva, hogy a marketingtevékenységek összhangban legyenek a vállalat jövőbeli céljaival.
 4. Cselekvési terv alátámasztása: A jövőkép-nyilatkozat megerősíti a vállalat cselekvési tervét. A végcél tisztázásával biztosítja, hogy minden új kezdeményezés és stratégia támogassa a vállalat jövőképét, így fenntartva a koherenciát és a fókuszt az üzleti tevékenységekben.
 5. Döntéshozó eszköz: A jövőkép-nyilatkozat egyszerűsíti a döntéshozatali folyamatokat. Amikor választások elé állunk, felmerül a kérdés: „Melyik lehetőség szolgálja leginkább az elképzelésünket?” Ez segít elkerülni a vállalat eltévelyedését vagy a rövid távú haszonra való összpontosítást.
 6. Csapatok elvárásainak meghatározása és energizálása: Az erős jövőkép felébreszti a céltudatosságot, növeli az elkötelezettséget, és energiával tölti fel a csapatokat a kitűzött célok elérésére. Segíthet egy összetartó csapat kialakításában, amely egységesen dolgozik a közös cél érdekében.
 7. Üzleti növekedés és siker elősegítése: A jól meghatározott jövőkép-nyilatkozat megalapozza az üzleti növekedést és sikert. Segít azonosítani a lehetőségeket, javítani a teljesítményt, és ösztönözni az innovációt, ami létfontosságú a vállalat terjeszkedése és jövedelmezősége szempontjából.

Ezért, a jól kidolgozott víziónyilatkozat nem csak jó gyakorlat, hanem minden hosszú távú sikerre törekvő vállalkozás elengedhetetlen eleme. Állandó emlékeztető arra, hogy mit szeretne elérni a vállalat, és minden tevékenységet ugyanarra az irányba terel.

jövőkép nyilatkozat

A vállalati küldetésnyilatkozat és a víziónyilatkozat valóban két különböző fogalom, de mindkettőnek fontos szerepe van a vállalkozás jövőbeli irányának és értékeinek meghatározásában.

A vállalat küldetésnyilatkozata azokat a tevékenységeket és célokat foglalja magában, amelyeket a szervezet jelenleg végez. Ez leírja, hogy mi a vállalat lényege, mit tesz, és milyen szükségleteket elégít ki a piacon vagy a közösségben.

A víziónyilatkozat viszont egy ambiciózus célt vázol fel arra vonatkozóan, hogy a vállalat hova szeretne eljutni a következő öt-tíz évben. Ez a nyilatkozat általában inspiráló, átfogó és előremutató, és általában nem tér ki a konkrét módszerekre vagy tevékenységekre, hanem inkább egy magasabb szintű célt tűz ki.

Mind a küldetésnyilatkozatnak, mind a víziónyilatkozatnak tömörnek, inspirálónak és megvalósíthatónak kell lennie. Ezek segítenek abban, hogy a szervezet minden tagja megértse és megossza a közös célokat, és együttműködjön azok elérésében. A küldetésnyilatkozat segít meghatározni a vállalat jelenlegi helyzetét és céljait, míg a víziónyilatkozat az irányt és az elkötelezettséget jelöli meg a jövőbeli siker felé.

Jövőkép nyilatkozat Küldetésnyilatkozat
Meghatározás A víziónyilatkozat leírja a szervezet jövőbeli ambícióit, és felvázolja, mit kíván elérni a következő öt-tíz évben. A küldetésnyilatkozat leírja a szervezet jelenlegi működését, fő célját és a létezés okát.
Időkeret Jövőorientált, jellemzően 5-10 évre előre tekint. Jelenközpontú, elmagyarázza, mit csinál a vállalat a jelenlegi forgatókönyv szerint.
Funkció Kijelöli a hosszú távú célok irányát, inspirációt és céltudatosságot ad az alkalmazottaknak. Meghatározza a vállalat útját, irányítja a döntéshozatalt, és segít a reális célok kitűzésében.
Tartalom Széles és törekvő. Ideális képet ír le arról, hogy a vállalat hol vagy mit remél a jövőben. Konkrét és végrehajtható. Leírja a jelenlegi képességeket, tevékenységeket és ügyfélközpontúságot.
Célja Inspirálni és irányérzéket adni. Irányítani, irányítani és tájékoztatni a dolgok jelenlegi állásáról.
Példa Sok ember számára jobb mindennapokat teremteni.” – IKEA A világ információinak rendszerezése és általánosan elérhetővé és hasznossá tétele.” – Google

kép: upraise.io

Az elképesztő jövőkép-nyilatkozatok jellemzői között négy fő tényező kiemelkedik:

A víziónyilatkozat egy irányadó dokumentum, amely segít megfogalmazni egy szervezet jövőbeli törekvéseit.

Például a Starbucks víziónyilatkozata a következő: „A Starbucksot a világ legfinomabb kávéjának elsődleges szállítójává tenni, miközben megőrizzük megalkuvást nem ismerő elveinket növekedésünk során.” Egy nagyszerű elképzelésnek négy fő jellemzővel kell rendelkeznie:

Világosság

látásnyilatkozat

Egyértelműség nélkül a jövőkép elveszíti hatékonyságát. A nyilatkozatnak könnyen érthetőnek kell lennie, hogy mindenki megértse, mit céloz meg a szervezet, és miért.

Fókusz

jövőkép nyilatkozat

A jövőképnek konkrét célokat kell kitűznie, és meg kell határoznia, hogyan kívánja azokat elérni. Ez segít abban, hogy az összes résztvevő ugyanarra az irányra koncentráljon, és közösen dolgozzon a cél érdekében.

Ihlet

jövőkép nyilatkozat

Az inspiráló jövőkép-nyilatkozat motivációt és elkötelezettséget kelt az emberekben. Ezáltal lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak és érdekeltek magukénak érezzék a célt, és lelkesedjenek annak elérése iránt.

Megvalósíthatóság

jövőkép nyilatkozat

A jövőképnek valósághűnek és megvalósíthatónak kell lennie, miközben inspirál és motivál. Fontos, hogy az emberek higgyenek abban, hogy a cél elérhető, és hogy legyenek megfelelő erőforrások és támogatás a célok eléréséhez.

Ezek a jellemzők összességében segítenek abban, hogy egy víziónyilatkozat valóban hatékony legyen, és vezetővé váljon a szervezet számára, amint elérhetővé válik az általa kijelölt út.

A jó jövőkép megalkotásához néhány tipp:

 1. Ne félj nagyot álmodni, és összpontosíts a vállalkozás jövőjére. Kérd magadtól, milyen lenne a vállalkozásod néhány év múlva, és milyen célokat tűznél ki magad elé.
 2. Bizonyosodj meg róla, hogy a jövőkép-nyilatkozat tükrözi vállalkozásod alapvető értékeit és szellemiségét. Ez a nyilatkozat kell legyen az alapja annak, hogy milyen céget képviselsz és milyen elvek mentén működsz.
 3. Tégy emlékezetessé és inspirálóvá a jövőképet. Gondold át, mi teszi különlegessé a vállalkozásodat, és emeld ki ezeket az egyedi jellemzőket. Használj olyan nyelvezetet, ami inspirálja az embereket a célok elérésében.
 4. Hangsúlyozd, hogy milyen hatást szeretnél gyakorolni az ügyfelekre, a közösségre vagy akár a világra. A jövőképnek mélyen kell érintenie és inspirálnia az embereket, és meg kell mutatnia, hogy a vállalkozásod céljai messze túlmutatnak a puszta nyereségességen.
 5. Bár fontos nagyot álmodni, a jövőképnek még mindig reálisnak kell lennie és megvalósíthatónak tűnnie. Ne csak a felhőkben járj, hanem gondolj arra is, hogy miként lehetne elérni ezeket a célokat.
 6. Vegyél részt csapatod vagy alkalmazottaid véleményében. Ők ismerik a vállalkozást, és értékes perspektívát adhatnak a jövőkép kialakításában.
 7. Kiemeld, mi teszi egyedivé vállalkozásodat a versenytársakhoz képest. Legyen a jövőképben egy olyan elem, ami megkülönböztet téged másoktól.
 8. Használj világos és konkrét nyelvezetet a jövőkép leírásához. A cél az, hogy mindenki egyértelműen megértse, miről van szó.
 9. Gondold át, milyen örökséget szeretnél hagyni a vállalkozásoddal, és hogyan szeretnél, hogy emlékezzenek rá hosszú távon.
 10. Ne feledd, hogy a jövőképnek dinamikusnak kell lennie, és alkalmazkodnia kell a vállalkozás növekedéséhez és a piaci változásokhoz. Ne ragaszkodj mereven egy elképzeléshez, hanem legyen nyitott a változásokra és a fejlődésre.

Végső szavak

A jövőkép valóban létfontosságú minden sikeres vállalkozás számára. Nemcsak irányt mutat és inspirál, hanem összeköti az embereket egy közös cél körül. Ahhoz, hogy egy vállalkozás jövőképe valóban hatékony legyen, néhány alapelvet kell figyelembe venni:

 1. Inspiráló és céltudatos: A jövőképnek inspirálónak és céltudatosnak kell lennie. Fel kell ébresztenie az emberekben a szenvedélyt és motivációt, miközben egyértelműen meghatározza a vállalkozás céljait és törekvéseit.
 2. Releváns és elérhető: Fontos, hogy a jövőkép valósághoz közel álljon, és elérhető célokat tűzzön ki. Nem szabad túlzottan ambiciózusnak vagy irreálisnak lennie, különben elveszítheti hitelességét és motiváló erejét.
 3. Kommunikálható és megosztható: A jövőképnek könnyen kommunikálhatónak és megoszthatónak kell lennie. Mindenki számára érthetőnek kell lennie, hogy az emberek könnyen azonosulhassanak vele és hozzájárulhassanak annak megvalósításához.
 4. Részvételre ösztönző és inkluzív: Fontos, hogy a jövőkép részvételre ösztönző és inkluzív legyen. Az embereknek be kell vonniuk magukat a jövőkép létrehozásába és megvalósításába, hogy érzékeljék, hogy részesei a folyamatnak és a sikereknek.
 5. Folyamatosan fejlődő és alkalmazkodó: A jövőképnek rugalmasnak és folyamatosan fejlődőnek kell lennie. A vállalkozásnak alkalmazkodnia kell a piaci változásokhoz és a környezeti változásokhoz, és szükség esetén módosítania kell a jövőképet annak érdekében, hogy releváns maradjon és továbbra is inspiráló legyen.

A jövőkép létrehozása időigényes folyamat lehet, de a megfelelő odafigyeléssel és tervezéssel meghatározó lehet egy vállalkozás sikerében. A lényeg, hogy valós értékeket képviseljen, és minden résztvevő számára inspiráló és motiváló legyen.

Kép: Envato Elements

Olvasson tovább