• eyelash growth serum
 • Ma 2021. április 21., szerda, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

  Sokat lehet olvasni az adalékanyagokról, de mivel nem rendelkeznek nagy múlttal, így káros hatásaik nem teljesen tisztázottak, és az sem, hogy ártalmatlanok-e? Az „E” betű után lévő számkódok az Európai Unió által egységesen felállított és engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokat jelölik.  Amondó vagyok, hogy figyeljenek oda a kisbetűs részletekre is, mert az „E számokat” ismerve tisztábban láthatjuk, hogy mit is fogyasztunk valójában. Régebben volt egy időszak, mikor az terjedt, hogy minden „E”betű árt az egészségnek. Ez közel sem igaz, mivel ezek nem mindegyike ártalmas és nem mindegyik kémiai úton előállított anyag. Ám az is megtévesztés lehet, ha a csomagoláson azt tüntetik fel, hogy „E” számoktól mentes, hiszen minden termékben megtalálhatók. Emiatt ezen anyagok teljes elkerülése lehetetlen, de egyes összetevőket bizonyos mennyiség alatt nem kötelező a gyártónak feltüntetni a csomagolásokon. Azonban tehetünk egészségünkért úgy is, hogy aminek a címkéjén veszélyes anyagot látunk feltüntetve, azt hagyjuk is a bolt polcain és kiválthatjuk más termékkel.


  Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság felelős a kódok biztonságáért és jóváhagyásáért. Sajnos azonban annyi vegyület létezik, hogy mindet be sem tudták még jegyezni, jelenleg nagyjából az egy negyedénél tartanak. A vegyületeket a kísérletek alapján vagy engedélyezik, vagy azonnal betiltják. Az engedélyezett termékek esetében is készítenek határértékeket, de természetesen mi emberek különbözőek vagyunk, így van, akinél ételallergiát okozhatnak.


  Mit tehetünk?


  Legyenek körültekintőek és figyeljék, hogy mit vásárolnak! Nézzék meg a csomagolást, olvassanak utána az adalékanyagoknak, próbáljanak kicsit tudatosabban vásárolni, hiszen nem mindegy, hogy milyen étek jut a szervezetünkbe. A nagyon színes és a természetestől távol álló, hosszan eltartható ételeket megvásárlását mellőzzék. Készítsenek akár házilag gyümölcsjoghurtot, pástétomot vagy körözöttet, süssenek kenyeret. Így rögtön kihagyhatnak több adalékanyagot is, használjanak természetes aromákat, fűszereket, színezékeket. Egy kis odafigyeléssel rögtön egészségesebb ételeket tehetnek az asztalra.


  Ha allergiás reakciókat vált ki valamely produktum, akkor azonnal el kell kerülni. Súlyosabb esetekben léteznek már speciális allergiavizsgálatok, mikor nem segít az allergén elhagyása az étkezések során, vagy nem tudjuk, hogy mi váltotta ki a viszketést vagy fulladást.


  Jogosan tesszük fel a kérdést, hogy akkor miért van ezekre szükség? Nagy részük a tartósítás érdekében kerül az élelmiszerekben, másik részük próbálja a színét és állagát megőrizni az ételeknek és italoknak. Sajnos azonban a gyártók sokszor nagyobb mennyiséget tesznek bele, mint amennyi indokolt lenne, így könnyen felhalmozódhat a testünkben. Segítik még a tápérték megtartását, a feldolgozás megkönnyítését is.


  Mi van a számok mögött?


  Az „E számokat” többféle megközelítés alapján sorolhatjuk csoportokba. Az egyik szemlélet alapján mutatom be Önöknek.


  Színezékek


  Az E100-E199-ig soroljuk e típusba. Természetesen ezek között van olyan, ami ártalmatlan, de nagyobb mennyiségben akár allergének is lehetnek például az E103; E123 és az E127-es anyagok. Ebben a kategóriában mindenképpen kerüljük azokat az élelmiszereket, melyek színei nagyon távol állnak a természetestől kék, lila vagy akár a rózsaszín is ilyen lehet.


  Az ételallergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyag a tartrazin többek között megtalálható a szörpökben, pezsgőtablettában, szószokban és a mustárokban is. Az ételeket citromsárgára, zöldre vagy barnára festő színezőanyaggal kapcsolatban elég aggasztó információ, hogy számos európai országban – közöttük Németországban, Svájcban és Ausztriában – korlátozták vagy be is tiltották a használatát.


  E100-109:         citromsárga és árnyalatai

  E110-119:         narancssárga és árnyalatai

  E120-129:         piros és árnyalatai

  E130-139:         kék és ibolya meg azok árnyalatai

  E140-149:         zöld és árnyalatai

  E150-159:         barna és fekete és azok árnyalatai

  E160-199:         arany és egyebek


  Tartósítószerek


  Az élelmiszerek frissességének és állagának megőrzéséhez szükség van a tartósítószerekre, de bizonyos kombinációik allergének is lehetnek a testünk számára. A kettessel kezdődő számokat soroljuk ebbe a kategóriába (E200-E299), többségében nem káros anyagokról van szó, de ezekből is ajánlatos kevesebbet fogyasztaniuk.


  E200-209:         szorbátok

  E210-219:         benzoátok

  E220-229:         szulfitok

  E230-239:         fenilek, fenolok és formiátok (metanoátok)

  E240-259:         nitrátok

  E260- 269:        acetátok (etanoátok)

  E270- 279:        laktátok

  E280- 289:        propionátok (propanoátok)

  E290- 299:        egyéb egyebek


  Antioxidánsok vagy savanyúságot szabályozók


  A hármassal kezdődők csoportja, valamely a természetben is előfordul, de mesterséges társai a test számára ártalmasak lehetnek. Meghosszabbítják az élelmiszer szavatossági idejét, csökkentik az avasodás, megbarnulás esélyét. Kísérletek igazolták, hogy e csoport több tagja sajnos hozzájárul a rák kialakulásához, de vannak teljesen ártalmatlanok is, mint például a C-vitamin. Egyet azonban mindenképpen ki szeretnék emelni, mivel számos ország betiltotta. Ez nem más, mint az E321-butil-hidroxi-toluol, melyet hazánkban is csak néhány élelmiszernél alkalmazhatnak, ilyen a rágógumi. Sajnos kísérletekkel alátámasztott tény, hogy egyes rákfajták kialakulását elősegíti, azonban tegyük azt is hozzá, hogy másokét meg gátolja.


  E300-305:         aszkobinsav (C-vitamin) és aszkorbátok

  E306-309:         tokoferol (E-vitamin)

  E310-319:         gallátok és eritroaszkorbátok

  E320-329:         laktátok

  E330-339:         citrátok és tartarátok

  E340-349:         foszfátok

  E350-359:         malátok és adipátok

  E360-369:         szukcinátok és fumarátok

  E370-399:         egyebek


  Állományjavítók, sűrítő anyagok, stabilizátorok


  A 400-as kezdető „E számok” biztosítják az élelmiszer megfelelő állagát, szinte kizárólag természetes alapúak, így ritkán  allergének.


  E400-409:         alginátok

  E410-419:         természetes mézgák

  E420-429:         egyéb természetes szerek

  E430-439:         poli-oxietilén vegyületek

  E440-449:         természetes emulgálószerek

  E450-459:         foszfátok

  E460-469:         cellulóz vegyületek

  E470-489:         zsírsavak és vegyületeik

  E490-499:         egyebek


  Csomósodást és lesülést gátló anyagok


  A csomósodást gátló anyagok általában a lisztekben, porokban, pudingokban, sütő alapanyagokban találhatóak meg. A sütő és péküzemi alapanyagok esetében minden esetben alkalmazzák. Kísérletek igazolják, hogy nem okoznak problémát testünk számára.


  E500-509:         ásványi savak és lúgok

  E510-519:         kloridok és szulfátok

  E520-529:         szulfátok és hidroxidok

  E530-549:         alkálifém-vegyületek

  E550-559:         szilikátok

  E570-579:         sztearátok és glukonátok

  E580-599:         egyebek


  Aromák és ízfokozók


  Három fő kategóriába oszthatók: teljesen mesterséges; természet azonos; természetes. Sajnos az ételek és italok nem tartalmazhatnak kizárólag természetes anyagokat, így szükség van a másik két csoportra is. Értelemszerűen a természet azonosak azok, melyet ugyan kémiai úton állítanak elő, de molekulaszerkezetük teljesen azonos az eredeti anyagéval, így ezek fogyasztása javallott.


  Édesítőszerek


  A 900-asokat nevezzük a cukorpótlóknak. Ez az a csoport, melyről a legtöbb vita van, hogy ártalmasak e a szervezetre, vagy ártalmatlanok? Gondoljunk csak az aszpartamra vagy a szacharinra. A viták, kimutatások és vizsgálatok garmada jelent meg e témában. Ezek az anyagok sokkal édesebbek a cukornál és energiatartalmuk közel nulla. Így a cukorbetegek vagy diétázók részére nagyon hasznos. Ki - ki döntse el e témában, hogy mely oldalra áll és mit fogad el.


  Enzimek


  Az ezer feletti számok nagy része ezt a csoportot képzi. Ezek az anyagok, mint összetétel még elég ritkán találhatóak meg a táplálékok csomagolásán. Fő szerepük, hogy az élelmiszereket emészthetőbbé tegyék. Általában különféle keményítőket sorolunk e osztályba.


  Mindent egybevetve az adalékanyagok csak ritka esetekben okoznak komoly problémákat. Ha figyelünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sokat belőle ezzel azonnal hozzájárulunk az egészségesebb életmódhoz.


  Tájékozódjanak bővebben az interneten!


  Vigyázzanak magukra!

  Kanev Orsi

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей